pita guzvara anja marsic M pita guzvara anja marsic M

Pita gužvara nam je novo otkriće, koje pripremamo za prijatelje i nosimo kao gablec na posao

13.01.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#After5 Gurman

Neposredno prije Božića pripremila sam za obitelj i prijatelje malu večeru kod kuće povodom rođendana. Neko sam vrijeme razmišljala što pripremiti: odmah sam znala da je pečeni camembert hedonistički as iz rukava (ili pećnice 😁) kojem nitko neće odoljeti, no uz klasične plate htjela sam još nešto.

I, onda sam se sjetila jela za kojeg sam čula pohvale s nekoliko strana, a činilo se savršeno za druženja poput ovog: pita gužvara po receptu Anje Maršić. Njezina varijanta uključuje jednostavne (i ukusne) namirnice poput šampinjona, poriluka, skute i vrhnja, a i cijeli je proces lagan i brzo gotov. Najveći joj je adut što je jednako ukusna i topla, odmah po pečenju, kao i hladna, želite li je ponijeti na posao idući dan.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Anja Maršić (@hungry_anja)

Pita gužvara po receptu Hungry Anje

Za profil Hungry Anje definitivno mogu reći da mi je jedan od omiljenih na društvenim mrežama. Posjetim ga uvijek kad želim (preukusnu) dozu ugljikohidrata, finger food s malim twistom ili jednostavno provjereni recept za neke klasike. Pita gužvara s gljivama i porilukom možda nije recept kojeg inače viđam na raznim druženjima, no činila mi se sjajan izbor, pogotovo jer je trebalo “pomiriti” razne gastro ukuse. Savršeno je odradila svoj zadatak pa sam je naknadno ponovila za još jedno okupljanje. Usput rečeno, svidjela se i onima koji poriluk baš i ne preferiraju!

Dobila sam savjet i da je vrlo ukusna ako joj se doda špek ili kobasica, no s obzirom na to da sam je radila prvi put, a i više naginjem vege receptima, išla sam “štreberski” po receptu kako ne bi bila preslana. Ali, želite li je “pojačati”, čula sam same preporuke tako da – go for it.

Ako nemate ideje što pripremiti ovih dana, ne nužno za druženje, nego i za svakodnevni ručak, pita gužvara izvrstan je izbor za koji će se tražiti komad više. Uz to, jako je i praktična jer se može jesti isti dan, ali jednako je ukusna i drugi dan pa je odlična za gablec na poslu. Najdraža mi je u kombinaciji s kefirom, a Anja je preporučuje uz hladan jogurt ili vrhnje.

U nastavku donosimo Anjin recept za tepsiju promjera 28 cm.

SASTOJCI

  • 500 g domaćih kora za savijače koje se rade s jajima (Anja je koristila tanke, ali može i debele)
  • 250 g šampinjona ili vrganja
  • 150-200 g narezanog poriluka (jedan bi trebao biti dovoljan)
  • 450-500 g skute (Anja je koristila od mljekara Latus ili Jurkas)
  • 150 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 300 g kiselog vrhnja (Anja je koristila Bohnec ili Jurkas)
  • 100 ml vode ili mineralne
  • 1-1,5 žličica soli (ovisi o skuti)
  • 3 jaja (Anja je koristila Tomažin)
  • žlica maslaca (Anja je koristila Bohnec)
  • sezam ili druge sjemenke po želji

PRIPREMA

Očistite gljive četkicom (nemojte ih prati vodom), operite poriluk, pogotovo gornji zeleni dio da ne bi bilo skrivene zemlje unutra. I gljive i poriluk narežite na tanko.

Na suhoj, širokoj neprijanjajućoj tavi prepecite gljive dok ne porumene. Cilj je ne pretrpati tavu da ne puste vodu. Lagano posolite i popaprite, a kada ste gotovi s gljivama, na redu je poriluk. Dodajte žličicu maslaca u tavu i pirjajte poriluk 5-6 minuta dok ne omekša. Posolite i popaprite.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Odvojite četiri lista tijesta (dva za dno pite i dva za gornji sloj, odnosno “poklopac”). Ostatak kora natrgajte ili nasjeckajte kako je Anja pokazala u videu.

Od ostalih sastojaka napravite kremu od sira u koju ćete potopiti narezane kore.

Pleh treba dobro namastiti ili uljem ili maslacem. Slijedi slaganje: prve dvije kore treba lagano poškropiti vodom odozgo. Dodajte pola smjese gljiva i poriluka pa prelijte polovicom smjese od sira. Ponovite postupak i na vrh dodajte cijele dvije kore, gurajući rubove prema unutra.

Pitu premažite žlicom otopljenog maslaca, posipajte sezamom i stavite peći 40-50 minuta, ovisno o pećnici.

Kada je izvadite iz pećnice, pričekajte barem pola sata prije nego krenete rezati.

FOTOGRAFIJE: Instagram @hungry_anja

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5