U svijetu u kojem sve češće naručujemo “nešto na brzinu”, Platica je odlučila ići potpuno suprotnim putem – onim pažnje, detalja i doživljaja. Iza ove male, ali promišljene zagrebačke priče stoji bračni par koji je spojio ljubav prema estetici i hrani, i pretvorio je u koncept koji spaja ljude oko stola. Njihove plate nisu samo ukusne – one pričaju priču, bude uspomene i stvaraju atmosferu.

Platica Zagreb
“Iza Platice stojimo supruga i ja – spoj različitih vještina i sličnog ukusa kad je riječ o hrani i vizualnom dojmu. U jednom trenutku postalo nam je jasno da na tržištu nedostaje ponuda koja povezuje kvalitetne sastojke, estetiku i osjećaj prigode – nešto što nije samo hrana, nego i doživljaj. Osjetili smo prostor za nešto što bismo voljeli raditi zajedno, s uvjerenjem da je plata jednako važan dio prigode kao i ljudi koji je dijele”, započinje priču Miro.
Kad god organiziramo druženje s obitelji i prijateljima ili nešto slavimo, plata s narescima nezaobilazan je dio stola. U vremenima u kojima za sve više toga tražimo brza rješenja, gotove plate su postale izuzetno popularne pa ih je moguće pronaći na raznim adresama. Međutim, Miro i supruga uvidjeli su da postoji publika koja traži više od klasične ponude, i iz te ideje nastala je Platica. Želja im je, kaže, ponuditi nešto što će biti posebno i drugačije, ali ne i pretenciozno.


Njihove se plate oslanjaju na pažljivo odabrane sastojke koji su rezultat dugotrajnog promišljanja i kušanja, s naglaskom na one koji se ne mogu baš tako lako pronaći u svakodnevnoj kupnji. Estetika svake plate osmišljena je tako da zadrži prepoznatljivost, bez obzira na prigodu. Ono što se mijenja su sezonski detalji, sitne svježine u voću i ukrasima koje prilagođavaju ritmu vremena, ali temeljna ideja uvijek ostaje ista: ravnoteža okusa, vizualni sklad i dojam koji poziva za stol.
“Platica je od početka zamišljena kao nešto drugačije – nešto što se ne kupuje usput, nego bira s razlogom. Naše plate dolaze u posebno dizajniranim kutijama, a kroz cijeli vizualni identitet provlači se duh starog Zagreba – od imena plata do ilustracija koje prate svaku narudžbu. “

Šest plata koje odgovaraju svakom ukusu
U ponudi imaju šest jasno definiranih plata koje su okusno i estetski uravnotežene, a svaka nosi svoj karakter.
- Kaptol i Gradec – karakterna i skladna, s izraženim sirevima i finom mesnom selekcijom.
- Put Dolca – konkretna i začinjena, s domaćim štihom i rustikalnim tonovima.
- Zagrljaj na Štrosu – elegantna i personalizirana, može biti slovo, broj ili simbol.
- Mando Zagrabi – sirna plata za istinske ljubitelje, slojevita i bogata.
- Đir uspinjačom – lagana i ležerna, kao stvorena za spontana druženja.
- Kroz Staru Vlašku – profinjena i aromatična, s tartufima u glavnoj ulozi.
Zagrljaj na Štrosu jedina je plata koja se može personalizirati. Oblikuje se prema želji naručitelja, bilo da je riječ o slovu, broju ili simbolu. Miro kaže da upravo kroz nju najviše do izražaja dolazi njihova kreativnost, ali i prilika da plata postane više od hrane – gesta, poruka ili dio važnog trenutka. Sve ostale plate jasno su definirane po sastavu i izgledu, kako bi osigurali stabilnu kvalitetu i dojam u svakoj narudžbi.
“Zagrljaj na Štrosu je naš mali kreativni iskorak. To je jedina plata koja se može izrađivati u obliku slova, brojeva ili simbola – savršena za rođendane, zahvale ili jednostavno one trenutke kad se želi reći nešto više, ali bez riječi. Također, sirna plata Mando Zagrabi od početka je imala svoj krug obožavatelja – oni koji vole sir to odmah osjete, a mi smo ih slušali. Zato smo odlučili proširiti postojeću verziju s još nekoliko biranih, karakternih sireva – baš za istinske ljubitelje koji će to znati prepoznati, pogotovo uz čašu dobrog vina”, dodaje.

Okus koji okuplja
Osim samih plata, nude mogućnost personalizirane zahvalnice – mala gesta koja često ostavi velik dojam, pogotovo kada se želi obilježiti neka prigoda ili nekome reći “hvala” na poseban način.
Od idućeg tjedna, uz plate će biti dostupna i selekcija vina te sourdough kruh, idealan za ponijeti uz Platicu. Kruh dolazi od renomiranog domaćeg proizvođača specijaliziranog za sourdough, a svakodnevno će ga peći neposredno prije posluživanja, kako bi bio svjež, hrskav i spreman za uživanje.
Vina su jednako promišljeno odabrana, kako bi pratila tonove koje već nude u platicama: elegantna, karakterom bogata i savršena za sparivanje s hranom. “U svemu što nudimo, želimo ostati vjerni jednoj ideji: da Platica ne bude samo proizvod, nego doživljaj koji ostaje u sjećanju”, poručuje Miro.
“Filozofija Platice je jednostavno: okus koji okuplja. Jer nije stvar samo u hrani, nego u ljudima s kojima je dijelimo. Nama je važno da svaka plata bude razlog da se okupe dragi ljudi – i da za stolom postoji više od tanjura, a to je trenutak za pamćenje i uspomene.“


Kad su u pitanju poslovni izazovi, Miro kaže da im je najveći izazov bio osmisliti plate koje nisu samo lijepe na prvi pogled, nego skladne u svakom zalogaju, odnosno definirati kombinacije okusa koje se nadopunjuju i zaokružuju.
“Od izbora sireva i suhomesnatih proizvoda, do dodataka poput svježeg i sušenog voća, kapara, maslina, usoljenih i ušećerenih badema – svaki je element morao imati svoje mjesto i razlog. Tom procesu prethodilo je puno istraživanja, uspoređivanja, kombiniranja i zapisivanja, ali i onih najboljih trenutaka kad sve testiraš s ljudima koje voliš. Supruga i ja smo uživali u svakom koraku – od nabavke do kušanja – a obitelj i prijatelji su bili naši prvi kritičari, ali i saveznici. Danas, kada vidimo da ljudi prepoznaju ravnotežu i pažnju u svakoj plati, znamo da je taj izazov vrijedio svakog truda.”
Plate za svaku prigodu
Plate se naručuju unaprijed, a bračni par Kljajić ih potom pažljivo slaže kako bi bile spremne za preuzimanje u dogovoreno vrijeme. Najbolje je narudžbu dogovoriti dan do dva unaprijed, kaže Miro, kako bi oni mogli pravovremeno organizirati nabavu i pripremu sastojaka te svakoj plati pristupiti s pažnjom i u skladu sa svojim standardima.
Njihove plate često pronađu mjesto ondje gdje se nešto obilježava, slavi ili jednostavno dijeli s drugima – bilo da se okuplja obitelj, prijatelji ili ljudi koji prvi put zajedno sjede za stolom. Od rođendana, djevojačkih večeri i intimnih večera kod kuće, do poslovnih druženja, otvorenja, domjenaka i proslava koje traže nešto posebno, ali bez pretjerivanja.
“Ponekad je to pažljivo odabran poklon, ponekad iznenađenje za goste, a često i jednostavna želja da se stvori ugodna atmosfera oko stola. Drago nam je što nas ljudi sve češće povezuju s trenucima koji im nešto znače – jer upravo za takve trenutke i stvaramo Platicu”, poručuju.

Na pitanje kako vide Platicu u sljedećih godinu – dvije, odgovaraju da žele ostati vjerni onome što ih vodi od početka: Platica je okvir, ali sadržaj su ljudi – njihove priče, druženja i rituali.
“Naša je misija jednostavna: stvoriti okus koji okuplja. Jer hrana je više od jela – to su trenuci, razgovori, osjećaj da je nešto napravljeno s mjerom i pažnjom.”
Zanimaju ih suradnje s ljudima koji dijele slične vrijednosti, bilo da se radi o dizajnu, lokalnim proizvođačima ili kreativnim projektima koji mogu dodatno obogatiti iskustvo koje nude.
“Uvijek ćemo birati ono što ima smisla i što dodaje vrijednost, ne samo na tanjuru, nego i u cijelom doživljaju. U svijetu gdje je sve dostupno, mi biramo biti pažljivi – i vjerujemo da se ta razlika osjeti.“

Plate iz Platice moguće je naručiti telefonski na broj 098/9872220, putem e-maila info@platica.com.hr ili preko online forme dostupne na Linktree stranici. Na toj poveznici nalazi se sve što je važno znati – opisi plata, normativi i cijene, kako bi naručivanje bilo jednostavno i bez nejasnoća. Svoju platicu možete preuzeti na adresi Ul. grada Vukovara 237d, a sve novosti možete pratiti na Instagramu i Facebooku.
FOTOGRAFIJE: Platica