Zimska idila za roditelje i djecu, baš kao u starim vremenima

28.11.2022. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Putovanja
#putovanja | #Lanatina Mihaljinec Kosanović

Bliži se vikend i razmišljate kamo biste se mogli zaputiti zajedno s klincima. Zbog nagomilanih obaveza možda nemate vremena za pedantno istraživanje, no zato smo mi tu da vam uskočimo s tips&tricks! Specijalizantica obiteljske medicine, Lanatina Mihaljinec Kosanović, posvetila je svoj Instagram profil @mamaputoholicarka korisnim idejama za sve roditelje koji se barem jednom tjedno zapitaju kako bi mogli animirati svoju djecu.

I sama majka dvojice sinova, Lanatina im je zajedno sa suprugom Alenom odlučila pružiti doživljaje koji će obogatiti njihove živote. Osim što ususret svakom vikendu češlja ponudu u Zagrebu i donosi prijedloge kulturnih i zabavnih sadržaja za naše najmlađe, također je velika obožavateljica putovanja i u njih je uključila i svoje klince. S vama će na After5 dijeliti zgodne ideje izleta i putovanja s djecom i donositi provjerene preporuke iz perspektive jednog roditelja.

Pokljuka, vikend izlet s djecom

Pokljuka

Sanjate li o vikend bijegu u winter wonderland s malom djecom i to bez stresa? Da, moguće je!

Nismo morali otići do Francuske, Švicarske ili Italije jer nam se on krije već u susjedstvu – u Sloveniji, smješten u srcu Nacionalnog Parka Triglav, samo dvadesetak minuta udaljen od Bleda. Riječ je o visoravni Pokljuka, na 1.300 metara nadmorske visine, gdje smo već početkom prosinca prošle godine mogli vidjeti toliko puno snijega, o kojem smo do sada mogli čuti samo u lovačkim pričama “puta u školu” naših roditelja.

Unatoč blizini bajkovitog gradića na jezeru koji je turistička meka, Pokljuka je uspjela zadržati tajnovitost obavijenu snježnim prekrivačem daleko od gradske vreve. Mjesto je idealno za opuštanje, osvještavanje i povezivanje s obitelji. Naši dečki su prošle godine proveli sate bacakajući se po friško napadanom, dubokom snijegu. Na stazama su uglavnom prevladavale nordijske discipline, tako da se nismo trebali bojati kamikaza na skijama. Čak smo se i na sanjkalištima osjećali sigurno i s bebom od pola godine.

Hotel po mjeri roditelja i djece

Kod organizacije putovanja s malom djecom, pola putovanja ovisi o dobrom smještaju. Mi smo se odlučili za Hotel Pokljuka – family friendly i financijski pristupačan smještaj na dobroj lokaciji.

Kako bi nam dani izgledali?

Buđenje s neprocjenjivim pogledom s balkona na crnogoričnu šumu i netaknutu prirodu. Spuštamo se na doručak (uključen u cijenu) bogat domaćim specijalitetima, po mjeri pravog sanjkaša. Ispred hotela je sanjkalište, malo obiteljsko skijalište i  dječje igralište, tako da se prvi dan nismo uspjeli maknuti svega 50 metara od hotela. Ispred su i kućice s kuhanim vinom, pokljuška mini tržnica s lokalnim specijalitetima, sve to popraćeno zvukovima Michael Bublé playliste za potpuni zimski idiličan ugođaj.

Skijalište s baby liftom je idealno za djecu, početnike i manje zahtjevne skijaše.

Za vrijeme škole skijanja dok djeca uživaju u zimskim radostima na pitomoj dječjoj stazi, roditelji mogu iskoristiti taj period za predah, na osunčanoj terasi hotela koja se nalazi uz samu stazu.

U neposrednoj blizini, 200 metara dalje, nalazi se još jedno takvo skijalište, a s oba upravlja Obiteljski centar Pokljuka.

Dan bi završili u dvorani za djecu i vježbanje unutar hotela, gdje bezbrižno možete popiti šalicu kuhanog vina dok djeca ispucavaju zadnje atome snage.

Hotel također nudi animacijske programe za djecu vikendom i praznicima.

Putovanja su definitivno izvor energije kojim se punimo suprug i ja kao par. To se nije promijenilo niti kada se naša obitelj udvostručila. Zato nam je bitno da možemo naći aktivnosti i za nas roditelje. Dok djeca spavaju, jedan roditelj može otići u saunu, a ako vam netko može pričuvati djecu – onda možete i oboje! Saune su, također, uključene u cijenu. Razmišljamo ove godine odvažiti se i isprobati nešto novo poput skijaškog trčanja, nordijskog hodanja ili pak s krpljama hodati po dubokom snijegu. Nemamo adekvatnu opremu za to, ali to nije problem jer je na lokaciji dostupan najam.

Kao šećer na kraju, kako povratak u svakodnevicu ne bi teško pao, možete svratiti u Kavanu Park na Bledu i isprobati poznate bledske kremšnite. Tamo će vas poslužiti simpatični konobari i roboti mačke, poznati kao Tone i Pavla koji su najmlađima senzacija sami za sebe.

Zašto ćemo se vratiti?

Mislim da slike vrijede više od tisuću riječi. Mi smo već rezervirali.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5