Izgubljena slika Gustava Klimta ponovno se pojavila nakon 100 godina i prodana je za 30 milijuna eura

25.04.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Kultura
#Gustav Klimt

Davno izgubljena slika Gustava Klimta koja se ponovno pojavila nakon 100 godina prodana je na aukciji za 30 milijuna eura.

“Portret Fräulein Lieser”, kojeg je najvažniji slikar austrijske secesije započeo 1917. godine, prodan je jučer nepoznatom kupcu na aukciji u Beču.

Portret mlade žene bio je jedan od posljednjih Klimtovih radova, jer je umjetnik umro početkom 1918. nakon moždanog udara, što znači da slika ima male nedovršene dijelove.

Portret Fräulein Lieser

Židovska obitelj Lieser, koja je naručila sliku, primila je umjetničko djelo nedovršeno, ali je ubrzo nakon toga bila prisiljena pobjeći iz Austrije zbog uspona Hitlera i antisemitizma.

To znači da je mjesto boravka slike od 1925. do 1960-ih potpuno nepoznato.

Aukcijska kuća Im Kinsky rekla je da “slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti nije bila dostupna na tržištu umjetnina u srednjoj Europi desetljećima.”

Slika intenzivnih boja prodana je na aukciji u ime sadašnjih vlasnika, austrijskih privatnih građana čija imena nisu objavljena, i zakonskih nasljednika Adolfa i Henriette Lieser, koji su naručili sliku. Nije sasvim jasno koji je član obitelji Lieser bio model.

Licitacija je počela s 28 milijuna eura, a prodajna cijena bila je na donjoj granici očekivanog raspona od 30-50 milijuna eura.

Austriju je 1938. anektirala nacistička Njemačka. Aukcijska kuća kaže da nema dokaza je li slika tada zaplijenjena.

Završila je kod sadašnjih vlasnika kroz tri uzastopna nasljeđivanja.

S obzirom na neizvjesnost, sadašnji vlasnici i nasljednici Lieserovih sklopili su sporazum o nastavku prodaje prema Washingtonskim načelima, koja su sastavljena 1998. kako bi se pomoglo u rješavanju pitanja vezanih uz vraćanje umjetnina koje su zaplijenili nacisti.

Klimtove su umjetnine u prošlosti postigle ogromne iznose na aukcijama.

Njegovo djelo Dama s lepezom prodano je za 85,3 milijuna funti u Sotheby’su u lipnju 2023., što ga čini najvrjednijim umjetničkim djelom ikada prodanim na aukciji u Europi. Ova slika, pak, postigla je najveću cijenu ikada plaćenu za neko umjetničko djelo na aukciji u Austriji.

FOTOGRAFIJE: © Auktionshaus im Kinsky GmbH, Wien

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5