Redovito u samom vrhu top lista najboljih restorana na svijetu i s dvije Michelinove zvjezdice, danski The Alchemist naviknuo nas je na pomicanje granica u svijetu gastronomije. Inspiriran modernom molekularnom kuhinjom, chef Rasmus Munk u svom restoranu stvara nezaboravno iskustvo koje provocira osjetila i potiče maštu. Sada ide korak dalje u stvaranju jedinstvene harmonije između hrane, umjetnosti i znanosti, i to večerom – u stratosferi.
Skoro pa nestvaran projekt danas je najavljen na društvenim mrežama The Alchemista:
“Oduševljeni smo što možemo najaviti da će svemirska kompanija SpaceVIP biti domaćin prvog stratosferskog iskustva objedovanja s kuharom Rasmusom Munkom na Spaceship Neptunu. Istraživači će se popeti na 30.000 metara iznad razine mora gdje će večerati dok će gledati izlazak sunca iznad Zemlje. Francuska modna kuća Ogier odjenut će svakog putnika u odjeću po mjeri. Prihodi od ekspedicije bit će usmjereni na The Space Prize za potporu u promicanju rodne jednakosti u znanosti i tehnologiji.”
Grupa od sedam ljudi morat će iskeširati 495.000 dolara za ovo iskustvo (po osobi), što večeru s Rasmusom Munkom čini uvjerljivo najskupljom na svijetu.
Space Perspective planira započeti probne letove s ljudskom posadom do kraja ove godine, s komercijalnim letovima koji počinju 2025. Tvrtka je nedavno primila kapsulu za svemirski brod Neptun i započet će probne letove sa svojim svemirskim balonom u sljedećih šest tjedana. MS Voyager koristit će se kao zapovjedno središte, lansirna točka i mjesto izvlačenja balona iz voda s istočne obale Floride. Space Perspective nalazi se u kompleksu NASA-e na Cape Canaveralu.
Šestosatno putovanje uključivat će uspon brzinom od 12 mph u kapsuli do visine na kojoj sudionici mogu vidjeti Floridu. Wi-Fi na brodu omogućit će gostima da uživo izvještavaju o svom putovanju.
Munk, koji se fokusira na ono što naziva holističkom kuhinjom, pripremit će niz jela “inspiriranih istraživanjem svemira tijekom posljednjih 60 godina ljudske povijesti”. Osim kulinarskog užitka, hrana bi trebala potaknuti raspravu o ulozi čovječanstva u zaštiti planeta. “Želim istaknuti hranu kao zajedničku nit u našem ljudskom postojanju i bit će doista smisleno poslužiti je dok gledamo u zakrivljenost Zemlje”, rekao je chef u izjavi.
FOTOGRAFIJE: The Alchemist