Kako nam se Uskrs polako približava, sve češće razmišljamo o slasticama koje će mirisati iz kuhinje i krasiti blagdanski stol. Među njima, kuglof zauzima posebno mjesto kao elegantan, ukusan i uvijek rado viđen gost u svakoj blagdanskoj priči. Ova klasična poslastica savršeno se uklapa u uskršnje jutro, ali i u popodnevna druženja uz šalicu kave ili čaja. Ako tražite provjeren recept koji će oduševiti i izgledom i okusom, na pravom ste mjestu.

Recept za kuglof
Sastojci za kuglof
- 225 g maslaca (na sobnoj temperaturi) + malo za premazati kalup
- 180 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 4 jaja M veličine
- korica naranče
- 300 g glatkog brašna + malo za posuti kalup
- 1.5 žličica cimeta
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 120 g mljevenih badema ili badem brašna
- 180 ml jogurta
- 125 ml soka od naranče


Priprema kuglofa
Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da grije.
Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pobrašnite, višak brašna otreste.
Miksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte bourbon vanilin šećer i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi smjesu špatulom skinite sa stranica. Dodajte koricu naranče i promiješajte.
Prosijte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol, umiješajte im mljevene bademe. Pomiješajte jogurt i sok od naranče. Dodajte prosijanu mješavinu brašna i mješavinu soka od naranče i jogurta naizmjenično u smjesu s jajima, tako da započnete i završite s brašnom, izmiješajte, ali nemojte previše miješati.
Prebacite smjesu u kalup i pecite 50 minuta do 1 sat, provjerite čačkalicom ili štapićem za ražnjiće. Kad je kuglof pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite u kalupu da se hladi. Hladite minimalno pola sata ili dok ne osjetite da stijenke kalupa više nisu vruće. Vrh kalupa poklopite tanjurom na kojem ćete servirati i pažljivo okrenite. Ostavite da se do kraja ohladi.

Sastojci za royal icing glazuru
- 1 bjelanjak
- par kapi soka limuna
- 200 g šećera u prahu (količinu prilagodite ovisno o teksturi glazure)
Priprema royal icing glazure
Pjenjačom lagano zapjenite bjelanjak s par kapi limunova soka. Uz konstantno miješanje dodajte šećer u prahu.
Potrebno je stalno miješati i dodavati šećer dok ne postignete gustu teksturu glazure.
Glazuru žlicom rasporedite po ohlađenom kuglofu i dekorirajte po želji.
Dekoracija kuglofa
Dekorirajte po ukusu: grubo sjeckanim bademima, koricom naranče – svježe ili dehidrirane.
FOTOGRAFIJE: Pexels