Najbolji recept za kuglof: Provjerena formula za kolač koji i ovog Uskrsa krasi blagdanski stol

12.04.2025. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Kako nam se Uskrs polako približava, sve češće razmišljamo o slasticama koje će mirisati iz kuhinje i krasiti blagdanski stol. Među njima, kuglof zauzima posebno mjesto kao elegantan, ukusan i uvijek rado viđen gost u svakoj blagdanskoj priči. Ova klasična poslastica savršeno se uklapa u uskršnje jutro, ali i u popodnevna druženja uz šalicu kave ili čaja. Ako tražite provjeren recept koji će oduševiti i izgledom i okusom, na pravom ste mjestu.

kuglof, recept za kuglof, Uskrs 2025., najbolji

Recept za kuglof

Sastojci za kuglof

  • 225 g maslaca (na sobnoj temperaturi) + malo za premazati kalup 
  • 180 g šećera 
  • 1 bourbon vanilin šećer 
  • 4 jaja M veličine 
  • korica naranče 
  • 300 g glatkog brašna + malo za posuti kalup 
  • 1.5 žličica cimeta 
  • 1 prašak za pecivo 
  • prstohvat soli 
  • 120 g mljevenih badema ili badem brašna 
  • 180 ml jogurta 
  • 125 ml soka od naranče
kuglof, recept za kuglof, Uskrs 2025., najbolji
kuglof, recept za kuglof, Uskrs 2025., najbolji

Priprema kuglofa

Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da grije. 
Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pobrašnite, višak brašna otreste. 

Miksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte bourbon vanilin šećer i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Po potrebi smjesu špatulom skinite sa stranica. Dodajte koricu naranče i promiješajte. 

Prosijte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol, umiješajte im mljevene bademe. Pomiješajte jogurt i sok od naranče. Dodajte prosijanu mješavinu brašna i mješavinu soka od naranče i jogurta naizmjenično u smjesu s jajima, tako da započnete i završite s brašnom, izmiješajte, ali nemojte previše miješati. 

Prebacite smjesu u kalup i pecite 50 minuta do 1 sat, provjerite čačkalicom ili štapićem za ražnjiće. Kad je kuglof pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite u kalupu da se hladi. Hladite minimalno pola sata ili dok ne osjetite da stijenke kalupa više nisu vruće. Vrh kalupa poklopite tanjurom na kojem ćete servirati i pažljivo okrenite. Ostavite da se do kraja ohladi. 

kuglof, recept za kuglof, Uskrs 2025., najbolji

Sastojci za royal icing glazuru

  • 1 bjelanjak 
  • par kapi soka limuna 
  • 200 g šećera u prahu (količinu prilagodite ovisno o teksturi glazure)

Priprema royal icing glazure

Pjenjačom lagano zapjenite bjelanjak s par kapi limunova soka. Uz konstantno miješanje dodajte šećer u prahu.

Potrebno je stalno miješati i dodavati šećer dok ne postignete gustu teksturu glazure.

Glazuru žlicom rasporedite po ohlađenom kuglofu i dekorirajte po želji.

Dekoracija kuglofa

Dekorirajte po ukusu: grubo sjeckanim bademima, koricom naranče – svježe ili dehidrirane.

FOTOGRAFIJE: Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5