recept za palacinke M

Jedan, jedini i najbolji recept za palačinke koji ćete ikad isprobati

21.09.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #After5 Gurman

Što su za mene savršene palačinke? Pjegave, mekane, rahle i lagano ‘pufaste’. A, kada se povuče tema koji je recept za palačinke, svatko ima svoju formulu ili neki (tajni) savjet. I, koliko god sastojci i upute bili jednostavni, ne uspiju uvijek onako kako sam ih opisala u prvoj rečenici.

Zato me jako razveselilo kada je Anja Maršić, food blogerica iza Instagram profila @hungry_anja, objavila svoj recept za palačinke. Sve što sam radila po njezinim uputama ispalo bi savršeno pa sam i ovaj recept za palačinke ‘sejvala’ i odlučila ga isprobati kada sam oko sebe imala jedan strogi žiri: obiteljsko okupljanje na kojem su palačinke isprobali i mali i veliki.

Gdje sam pronašla najbolji recept za palačinke?

Dakle, za jedno sam obiteljsko druženje sa zalogajima odlučila ići na potpunu klasiku pa je zato izbor pao na palačinke. Vole ih svi, punjenjem ih svatko može prilagoditi svojem ukusu, a i priprema je prilično jednostavna te nema mnogo iščekivanja oko toga hoće li rezultat biti zadovoljavajuć. To pogotovo vrijedi kada u rukama (u biti, na mobitelu), imam spremljen recept za palačinke, onaj koji će se ispostaviti kao najbolji.

Kako znam da zaslužuje taj epitet? Po tome što me, nekoliko dana nakon druženja, zvala mama i zamolila da joj pošaljem recept. Inače je ona majstorica po tom pitanju i uvijek bi bilo obrnuto – ja sam bila ta koja bih je zvala s molbom da mi još jednom ponovi recept, samo da vidim jesam sve dobro napravila. Upute bi uvijek uključivale riječi poput ‘odokativno’ i ‘otprilike’ i ‘vidi dok ne bude dovoljno gusto’ pa sam bila zadovoljna što pred sobom imam provjereni recept za palačinke.

Ne od bilo koga s interneta, nego od Anje čije su se kulinarske preporuke uvijek iskazale kao savršene. Usput, kada smo već kod preporuka: Anja je jedna od blogerica koja je za nas izdvojila omiljene kuharice, listu možete pročitati ovdje).

Recept za palačinke s kojima će baš uvijek ispasti izvrsno

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Anja Maršić (@hungry_anja)

SASTOJCI ZA 12-14 PALAČINKI:

  • 4 jaja sobne temperature
  • 300 g glatkog brašna⠀⠀
  • 2 žlice topljenog maslaca (približno 40 g)⠀⠀
  • Pola žličice soli, može i mrvu više, ne treba se bojati dobro posoliti palačinke!
  • Žlica šećera (nije obvezna, može i bez)
  • 600 ml mlijeka (sobna temperatura) 
  • 100-150 ml vode ili mineralne – količina će ovisiti o tome koliko su velika jaja bila, što rijeđa, smjesa to su tanje palačinke pa je najbolje testirati

PRIPREMA PREMA RECEPTU ANJE MARŠIĆ:

Umutite glatku smjesu, idealno je da ju pustite da malo odstoji u hladnjaku. Ako ste u žurbi, to možete preskočiti.

Ugrijte tavu za palačinke, mora biti baš jako zagrijana.

Premažite je uljem ili topljenim maslacem pa pecite palačinke jednu za drugom dok ne dobiju lijepu boju.

Pomozite si špatulom kako biste lakše odlijepili rubove i jednostavnije okrenuli svaku palačinku.

Jedite tople ili hladne, punite i punite po želji.

Po pitanju punjenja, kod mene nema velike filozofije: uvijek je to neki domaći pekmez (po mogućnosti marelica) ili bijela Lino Lada. No, možete prepisati i neku od Anjinih ideja pa palačinke puniti džemom, čokoladom u prahu, a za pravu slatku bombu – i sladoledom!

FOTOGRAFIJE: Instagram @hungry_anja, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5