Ovo je najbolji recept za pincu koji ćete isprobati ususret Uskrsu

02.04.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#Uskrs | #recepti

Ako je panettone postao nezaobilazna zvijezda blagdanskog stola u prosincu, onda je pinca već desetljećima njegov uskrsni “pandan” – mirisna, bogata, svečana. Taj mekani, slatki kruh u mnogim je domovima sinonim za Uskrs. Bilo da je zovete pinca, sirnica ili uskrsna pogača, jedno je sigurno – bez nje blagdanski doručak jednostavno nije potpun.

Recept za pincu

Polako smo počeli razmišljati o tome kakav će biti jelovnik i što će se sve pronaći na blagdanskom stolu. Neke stvari iz godine u godinu mijenjamo, dodajemo nešto novo… ali oko nekih nema dileme ni premišljanja. One su vječni klasik koji nikad ne dosadi. Možda je do toga što ih jedemo rijetko ili se jednostavno radi o posebnim okusima koji u sebi nose i dozu nostalgije – neke su delicije nezamjenjive.

Među njima je i pinca. Prvi put sam se odvažila pripremiti je prije nekoliko godina. Inače, kada je u pitanju dizano tijesto, uvijek ga radim s dozom “straha” – onaj osjećaj iščekivanja dok gledam hoće li se tijesto dići i hoće li rezultat bili top ili flop. No, ipak sam se jedne godine uhvatila u koštac s pincom i danas mi je drago što jesam jer se svake godine veselim novoj prilici za usavršavanje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Petra Jelenić (@petra_jelenic)

Tražila sam i tražila the recept, sve dok nisam naišla na onaj s potpisom Petre Jelenić. Po njezinim sam receptima isprobala već nekoliko slatkih klasika i svaki put ostala oduševljena pa ni recept za pincu nije bio iznimka. Zasukala sam rukave i krenula u sraz s dizanim tijestom. Prva pinca možda nije bila najuspješnija, ali je zato svaka sljedeća bila sve bolja – vježbom do savršenstva, kako to obično i biva. Ove godine Uskrs će biti u istom tonu – s pincom na stolu, a recept pastry chefice dijelim s vama u nastavku, zajedno s Petrinim detaljnim uputama za najukusniju i savršeno mirisnu pincu.

Recept za pincu s potpisom Petre Jelenić

Namirnice za pincu

  • 250 g glatkog brašna tip 550
  • 250 g Manitoba brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 10 g soli
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 50 g meda
  • 1 mahuna vanilije (srž)
  • fino naribana korica 2 limuna
  • fino naribana korica 1 naranče
  • 1 žlica ružine vodice
  • 1 žlica ruma
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svinjske masti sobne temperature

Postupak pripreme pince

Prema uputama Petre Jelenić, sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature.

  • Kvasac otopiti u 100 ml, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera.
  • U ostatak brašna dodati “nadošao” kvas i ostale sastojke te izraditi u glatku smjesu.
  • Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa – ako je tijesto tvrdo, dodati još malo mlijeka.
  • Dobro izrađeno tijesto ostaviti približno jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Zatim, dignuto tijesto premijestiti te pustiti da se još jednom diže.
  • Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti na toplo da se dignu za 2/3, što će trajati 20-ak minuta.
  • Pince premazati premazom i posuti šećerom.
  • Zarezati škarama ili nožem i staviti ih peći u pećnicu na 160° oko 25 minuta. Provjeriti štapićem jesu li pečene – štapić (ili čačkalica) mora ostati suh kada ga izvadimo.

Kako napraviti premaz za pincu?

Prema uputama Petre Jelenić, potrebni sastojci su: 100 g slatkog vrhnja, 1 jaje, 2 žumanjka, mrvu soli.

Sve izblendati štapnim mikserom, procijediti i namazati.

Kako napraviti šećer za pincu?

Prema uputama Petre Jelenić, potrebna su tri sastojka: šećer (500 g), gustin (50 g) i voda (cca 90 ml).

Stavite šećer i gustin u multipraktik. Blendajte s nastavkom za tijesta i dodajte vodu malo po malo, dok se smjesa ne poveže. Pastry chefica napominje kako nam možda neće biti potrebna cijela količina vode pa je zato treba dodavati pomalo. Petra je u pola smjese stavila šećer blendan s koricama naranče, za dodatnu aromu.

Smjesu izvadite na radnu površinu i umijesite, rezultat će biti nešto kao prhko tijesto. Naribajte na pleh za pečenje obložen papirom.

Gdje kupiti pincu?

Ako ipak niste raspoloženi za vlastitu pripremu pince – ili vam jednostavno raspored ne ostavlja dovoljno vremena za dizanje, čekanje i pečenje – ne brinite. Dobra vijest je da je taj uskrsni klasik imamo mogućnost kupiti u mnogim slastičarnama i pekarama pa donosimo provjerene adrese na kojima vas čeka savršeno mekana, mirisna pinca. Bilo da je birate za blagdanski stol ili kao dar domaćinima, sigurni smo da će ove pince opravdati očekivanja.

U nastavku donosimo popis slastičarnica i pekarnica koje su već najavile da imaju pince u ponudi.

Boogie

Recepti za pincu se razlikuju, no ovo je jedna od rijetkih pravih artisanskih pinca od kiselog tijesta. Kao takva skroz je drugačija od klasičnih konvencionalnih na tržištu. U prijevodu: ima otvorenu strukturu zbog čega ne pada teško, topi se u ustima i aromatičnija je. Prepuna je aroma vanilije, citrusa, ruma, cimeta i rogača. Pinca sad već tradicionalno dolazi u pakiranju od 500 grama, idealnom za poklanjanje, a njena proizvodnja traje čak četiri dana.

Prvi je dan rezerviran za dovođenje divljeg kvasca u optimalnu formu, a sve kako bi se kasnije tako bogati zamjes uspio dignuti. Nakon toga slijedi zamjes koji je također podijeljen na dva dijela zbog velike količine maslaca, šećera, žumanjaka i aroma koje tijesto mora apsorbirati. Cijeli taj dugotrajni proces rezultira neponovljivo sočnom i aromatičnom sirnicom čiji je prirodni rok trajanja čak dva mjeseca bez korištenja ikakvih konzervansa, naravno.

Pincu, uz Boogie Lab u Parku Kneževa i Arena Centru, te putem weba, moguće je kupiti i u partnerskim trgovinama čiji se popis nalazi na Boogie Instagram profilu.

recept za pincu, pinca, sirnica, recept za sirnicu
recept za pincu, pinca, sirnica, recept za sirnicu

Esplanade

Poželite li dio Esplanadine gurmanske ponude poslužiti u svojem domu ili pokloniti dragim osobama, predlažemo vam da naručite finu ručno rađenu pincu po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane na Uskrs. Pinca se pakira u ružičastu kutiju i može biti odličan poklon. Cijena Esplanadine pince za van iznosi 28 €, a narudžbe se primaju u uskrsnom tjednu, min. 24 sata unaprijed putem e-pošte na meetings.events@esplanade.hr. Količine su ograničene.

pinca, recept za pincu, sirnica, recept za sirnicu, gdje kupiti pincu

M&M slastičarnica

I slastičarnica M&M se oglasila po pitanju uskrsne ponude, a među raznim slasticama svoje mjesto pronašla je i pinca. Moguće ju je kupiti putem webshopa po cijeni od 6 eura za 500g proizvoda i 12 eura za 1 kg proizvoda, naručiti pozivom na broj 013861630 te putem WhatsAppa na 098 740 661.

pinca, recept za pincu, sirnica, recept za sirnicu, gdje kupiti pincu

O’š kolač

Splitska slastičarnica O’š kolač pastry chefice Tee Mamut od utorka 18. ožujka prima rezervacije za svoje prepoznatljive sirnice s batatom i pirovim brašnom, uz što koriste i domaću rakiju od ruže te limune s korčule. Iz slastičarnice kažu da ova pinca ostaje sočna danima, a narudžbe zaprimaju putem društvenih mreža i mailom na info@oskolac.hr. Količine su ograničene pa svoju sirnicu naručite na vrijeme.

pinca, recept za pincu, sirnica, recept za sirnicu, gdje kupiti pincu

GlutenBio

Ako za svoj blagdanski stol tražite bezglutensku pincu, možete ju pronaći u GlutenBio dućanu na adresi Ljudevita Posavskog 34a u Zagrebu ili naručiti i preko web shopa. Riječ je o domaćoj pinci obogaćenoj agrumima s otoka Korčule. Pakete s pincama šalju svakog ponedjeljka i srijede.

pinca, recept za pincu, sirnica, recept za sirnicu, gdje kupiti pincu

Babushka Rijeka

U riječkoj zanatskoj pekari Babushka u ponudi je izdašna i prozračna pinca, rađena po starinskoj recepturi sa svinjskom masti i maslacem. Kažu kako ne sadrži grožđice, samo vaniliju i agrume. Teži 500 g, prigodno je pakirana u celofan i kutiju, a cijena joj je 10 eura. Količine su ograničene i prodaju se do isteka zaliha, a prikup je moguće napraviti 12., 18. i 19. travnja u Babushki.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Babushka Artisan Bakery Rijeka (@babushka_rijeka)

Korica

Korica je upravo objavila prodaju pinci. Na svom Instagram profilu napisali su sljedeće: “Kao i svake godine željno iščekivana mini pinca je konačno na našim policama. Unaprijeđena receptura nikog neće ostaviti ravnodušnim. Vidimo se na svim lokacijama od danas.”

View this post on Instagram

A post shared by 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢 𝐤𝐫𝐮𝐡® (@korica.hr)

Croccantino

Croccantino je na društvenim mrežama objavio detalje za ovogodišnje pelješke uskrsne sirnice. U tjednu prije Uskrsa, pišu, velika je gužva, a oni su mala manufaktura. Kako bi smanjili stres, primaju rezervacije za pelješke uskrsne sirnice za preuzimanje na lokacijama:

  • Pelješki zet, Dolac, Zagreb
  • Croccantino, Orebić, Pelješac

Moguće ih je kupiti i u trgovinama Croccantinovih partnera, a želite li ih naručiti za preuzimanje u Zagrebu, pošaljite inbox ili WhatsApp na 099 311 2480. Za narudžbe na Pelješcu, pošaljite inbox ili WhatsApp na 099 463 2421. Naglasili su da sirnice ne šalju dostavnim službama u druge gradove i države jer su osigurali da ih ima u trgovinama partnera, a narudžbe primaju do 14. travnja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Croccantino (@croccantinocro)

Noel Bread&Deli

Krajem ožujka iz Noela su najavili kako Noel u ponudi ima pincu koju su opisali kao laganu, prozračne teksture, sa savršeno hrskavom koricom. Posuta je sezamom za dodatni okus. Ova tradicionalna talijanska inspiracija donosi laganu, prozračnu teksturu s savršeno hrskavom koricom, posipanu sezamom za dodatni okus. Svaka pinca pažljivo je ručno izrađena, pri čemu je korišten poseban proces spore fermentacije. Pinca je za kupnju dostupna u Noel Bread&Deli pekarama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Noel Bread&Deli (@noel_breadndeli)

Mlinar

Mlinar je na društvenim mrežama najavio da u ponudi imaju sirnicu-pincu od 400 grama, a “ulovili” smo da je za kupnu dostupna i u supermarketima poput Kauflanda.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mlinar (@mlinar_1903)

Slastičarnice koje su ranijih godina u ponudi imale pincu, no još čekamo detalje vezane za ovogodišnju ponudu:

  • Neka jedu kolače
  • Amélie
  • Bread Club
  • Pan-pek
  • Orijent

FOTOGRAFIJE: Instagram, Boogie, Esplanade, M&M slastičarnica (Josip Krivačić), O’š kolač, GlutenBio

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Boogie

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5