Inspiracija za ručak ili večeru: Tri recepta za air fryer s potpisom Jamieja Olivera

29.01.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #Jamie Oliver

Pomama za fritezama na vrući zrak, odnosno air fryerima ne pokazuje znakove jenjavanja ni u 2025. godini. Ovaj kuhinjski aparat, koji koristi cirkulaciju vrućeg zraka za pripremu hrane omogućujući postizanje hrskavosti s minimalnom količinom ulja, postao je nezaobilazan gadget u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

Kuharice u kojima su recepti za air fryer dominiraju bestseler listama, a poznati kuhari koriste ga i u raznim TV emisijama. Jedan od njih je i slavni “goli kuhar” Jamie Oliver, koji je prošle godine na britanskom Channelu 4 imao izuzetno popularnu emisiju “Jamie’s Air Fryer Meals”.

recepti za air fryer, jamie oliver, air fryer recepti, recepti za fritezu na vrući zrak

“Isprva sam bio pomalo skeptičan”, priznao je Oliver prošle godine za The Times. “Ali nakon testiranja i otkrivanja novih načina za postizanje okusa i teksture, potpuno sam se oduševio.” Njegovo prosvjetljenje dijeli i šira javnost. Većina ljudi nije ni čula za air fryer, koji je izumljen 2005. kako bi omogućio pripremu krumpirića bez ogromnih količina ulja, sve do prije nekoliko godina kada su ga napokon otkrili – i navukli se. 

Naslovi o air fryerima čine 19 posto prodaje kuharica u UK-u. Dok je 2014. godine prodano svega 3.000 knjiga o ovom uređaju, u 2023. taj broj je narastao na 1,1 milijun primjeraka, u vrijednosti od gotovo 11,5 milijuna funti. Recepti za air fryer na Oliverovoj web stranici prošle su godine pregledani više od 500.000 puta. Zato ne čudi što je poznati kuhar odlučio lansirati svoju prvu kuharicu posvećenu receptima za friteze na vrući zrak. 

Recepti za air fryer s potpisom Jamieja Olivera

Kuharica “Easy Air Fryer” osmišljena je kao ultimativni vodič u kuhinji, s korisnim savjetima o pripremi, kuhanju i načinima kako izvući maksimum iz ovog uređaja. Podijeljena je na poglavlja koja pokrivaju brza jela, moderne klasike, povrće, salate, kanapee, pečenja i deserte, nudeći inspiraciju za svaki obrok. Recepti su osmišljeni tako da budu jednostavni i štede vrijeme, a izlaze van okvira stereotipnih “bež” jela povezanih s air fryerima.

Malo smo pročačkali po njegovim receptima za air fryer i u nastavku izdvojili tri recepta koja nam se čine super za ručak ili večeru.

recepti za air fryer, jamie oliver, air fryer recepti, recepti za fritezu na vrući zrak

Paketići od lisnatog tijesta s piletinom i gljivama

Kad su recepti iz air fryera u pitanju, jedan od najpopularnijih na Jamiejevoj web stranici je ovaj. “U obitelji Oliver jedno od naših omiljenih jela – koje apsolutno svi obožavaju – su sočna pileća prsa punjena gljivama s češnjakom, peršinom i maslacem, sve zamotano u zlatno, hrskavo tijesto i posluženo s umakom od bijelog vina. Ovo je fantastičan recept jer je dovoljno jednostavan za pripremu tijekom tjedna, ali i dovoljno impresivan ako vikendom želite nešto posebno”, kaže kuhar.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 250 g miješanih gljiva
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ vezice peršina ravnih listova (15 g)
  • 1 komadić maslaca
  • ½ limuna
  • 4 x 150 g pilećih prsa bez kože
  • 1 list lisnatog tijesta (320 g)
  • 1 jaje
  • 1 vrhom puna žlica senfa
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 ml vrhnja za kuhanje

Postupak:

Temeljito operite, odrežite krajeve i prepolovite mrkve, zatim ih pomiješajte s 1 žlicom maslinovog ulja te prstohvatom soli i crnog papra. Stavite ih u manju ladicu air fryera i pecite 35 minuta na 200 ºC, protresajući na polovici vremena.

Veće gljive natrgajte na manje komade, dok manje ostavite cijele. Pomiješajte ih s 1 žlicom maslinovog ulja, zatim ih stavite u veću ladicu air fryera zajedno s 2 neoguljena češnja češnjaka. Pecite 15 minuta na 200 ºC ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

Kad vrijeme istekne za veću ladicu, istresite sadržaj na dasku za rezanje. Češnjak istisnite iz ljuske, zatim sve sitno nasjeckajte i pomiješajte.

Peršin sitno nasjeckajte, uključujući stabljike, pa ga dodajte u smjesu s gljivama, zajedno s maslacem i malo soka od limuna. Začinite po ukusu solju i paprom, a zatim ostavite da se smjesa potpuno ohladi.

Oštrim nožem zarežite najdeblji dio svakog pilećeg filea kako biste napravili džepove. Ravnomjerno rasporedite i napunite ih smjesom od gljiva, zatim oblikujte natrag u prvobitni oblik, pažljivo zatvarajući nadjev unutra.

Razmotajte lisnato tijesto i uzdužno ga narežite na 4 trake. Lagano ga razvucite kako biste ga produžili, zatim svaku traku omotajte oko pilećeg filea, lagano pritisnuvši kako bi ostalo na mjestu. Umutite jaje i premažite njime tijesto, zatim stavite u veliku ladicu air fryera i pecite 20 minuta na 200 ºC ili dok ne postane zlatno i potpuno pečeno – možda ćete morati peći u više tura.

U međuvremenu, stavite neprianjajuću tavu na srednje jaku vatru, dodajte senf i bijelo vino. Ostavite da lagano kuha i reducira se na pola, zatim ulijte vrhnje i kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane dovoljno gust da obloži stražnju stranu žlice. Maknite s vatre i začinite po ukusu.

Rasporedite umak od senfa na tanjure. Svaki pileći file narežite na 3 dijela i posložite ih na umak. Po želji dovršite s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Poslužite s pečenim mrkvama i šakom potočarke.

Grilano mediteransko povrće i lepinja

“Eksperimentirao sam s raznim vrstama povrća u air fryeru i rezultati su bili fantastični. Otkrio sam da su patlidžan i tikvice posebno dobri – vizualno impresivni, a tekstura im je nevjerojatna. Prava su poslastica – izvana postaju hrskavi, gotovo poput povrtne verzije hrskave svinjske korice, dok im je unutrašnjost mekana i kremasta”, kaže Jamie Oliver.

Lagano zapečeno, ovo povrće dobiva još intenzivniji okus. Kad ga natrljate začinima i poslužite s dresingom, lepinjom i jogurtom s češnjakom, oprostit ćete se od dosadnog, bezličnog povrća.

Sastojci:

  • 2 mala crvena luka
  • 1 limun
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 patlidžan (250 g)
  • 1 tikvica
  • 100 g jogurta
  • maslinovo ulje
  • 3 grančice mente
  • 3 grančice peršina
  • 30 g feta sira

Dresing:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 velika zrela rajčica
  • prstohvat mljevenih chili papričica
  • 6 crnih maslina (s košticom)

Lepinje:

  • 150 g brašna s dodatkom praška za pecivo
  • 100 g prirodnog jogurta
  • ½ žličice sjemenki kima

Postupak:

Izvadite rešetku iz manje ladice air fryera i stavite je sa strane. Ogulite luk, prepolovite ga zajedno s limunom i stavite u manju ladicu s neoguljenom glavicom češnjaka. Pecite 30 minuta na 200 ºC.

Patlidžan i tikvicu prepolovite po dužini, a zatim kožicu svakog zarežite unakrsno na otprilike ½ cm razmaka. Položite ih prerezanom stranom prema dolje u veću ladicu air fryera, koristeći prethodno zagrijanu funkciju roštilja na 200 ºC, i pecite 30 minuta, ili dok ne poprime zlatnu boju i karakteristične oznake od roštilja.

Priprema dresinga: U plitku zdjelu ulijte 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nakon otprilike 15 minuta izvadite limun iz manje ladice (trebao bi postati mekan i ljepljiv), pa u zdjelu istisnite sok i pulpu iz jedne polovice. Rajčicu prepolovite, a zatim sitno naribajte unutrašnjost, odbacujući kožicu i sjemenke. Dodajte chili, zatim zgnječite, izvadite koštice i natrgajte masline, te začinite s malo soli i papra. Sve dobro promiješajte.

Priprema jogurta s češnjakom: Izvadite glavicu češnjaka iz manje ladice, razdvojite je na češnjeve i vilicom istisnite pečenu unutrašnjost, odbacujući ljuske. Umiješajte u 100 g jogurta, zatim začinite s malo soli, papra, 1 žlicom maslinovog ulja i nekoliko kapi mekanog, pečenog limuna, po ukusu.

Priprema lepinja: Stavite brašno u zdjelu, jednu žličicu praška za pecivo, prstohvat soli, jogurt i 1 žlicu maslinovog ulja. Vilicom promiješajte sastojke, a zatim rukama umijesite tijesto kada se počne povezivati. Mijesite 1 minutu, zatim ga razvucite i oblikujte u približnu veličinu i oblik uklonjene rešetke – trebalo bi biti otprilike 1 cm debelo. Posipajte po površini sjemenke kima i lagano ih utisnite u tijesto.

Kad luk bude pečen, gurnite ga na jednu stranu manje ladice, zatim u donji dio air fryera stavite malu vatrootpornu zdjelu naopako, a na nju postavite rešetku (povišen položaj rešetke omogućit će intenzivniju toplinu). Položite tijesto za lepinju i pecite 10 minuta ili dok ne postane zlatno i napuhano, okrećući ga na pola pečenja.

Kad su patlidžan i tikvica gotovi, prebacite ih u plitku zdjelu i prelijte dresingom, okrećući ih kako bi upili što više okusa. Dodajte listove mente i peršina, te sve zajedno promiješajte.

Jogurt razmažite po tanjuru za posluživanje, zatim na njega složite začinjeno povrće i začinsko bilje, prelivši sve preostalim dresingom. Izvadite lepinju i luk iz air fryera. Luk razdvojite na latice i rasporedite po povrću, zatim lepinju prepolovite i poslužite sa strane. Na kraju pospite izmrvljenu fetu i poslužite preostalu polovicu pečenog limuna za dodatno cijeđenje soka po jelu.

Losos s hrskavim krumpirićima

Sastojci:

  • 400 g mladog krumpira
  • maslinovo ulje
  • 1 vezica svježeg timijana (20 g)
  • 2 fileta lososa (150 g svaki), s kožom, očišćeni od ljuski i kostiju
  • 200 g šparoga
  • 1 limun

Postupak:

Tanko narežite krumpire i stavite ih u veliku zdjelu, zatim ih promiješajte s ½ žlice maslinovog ulja i prstohvatom soli i papra. Rasporedite krumpire u jednom sloju u air fryer i pecite na 180 ºC 15 minuta, zatim dodajte timijan, lagano promiješajte i ponovno ih raširite u jednom sloju. Nastavite peći još 10 minuta.

U međuvremenu, stavite filete lososa u zdjelu, pokapajte ih s ½ žlice maslinovog ulja i začinite s malo soli i papra. Odrežite drvenaste krajeve šparoga i svaku narežite na tri komada veličine zalogaja. Dodajte ih u zdjelu s lososom i promiješajte da se ravnomjerno premažu uljem.

Kad krumpiri budu gotovi, položite filete lososa na vrh, zatim pažljivo narežite dvije tanke ploške limuna i stavite po jednu na svaki filet. Posipajte šparoge oko lososa i pecite na 190 ºC 10 minuta ili dok jelo ne dobije zlatnu boju i losos ne bude potpuno pečen.

Premjestite losos na tanjure za posluživanje, zatim rasporedite hrskavi krumpir i šparoge. Odlično se slaže s sezonskom zelenom salatom i žlicom pesta sa strane.

FOTOGRAFIJE: Jamie Oliver

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5