Antistres božićni shopping vodič
ISTRAŽI
sendvič od mortadele, Anthony Bourdain, mortadela sendvič, recept, recept za sendvičsendvič od mortadele, Anthony Bourdain, mortadela sendvič, recept, recept za sendvič

Sendvič od mortadele kojeg je obožavao Anthony Bourdain

27.08.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#sendvič

Dio godišnjeg odmora iskoristili smo za izlet u Italiju, što na povratku znači i nezaobilazan obilazak njihovih supermarketa i trgovina kao što su Eataly. Ovog smo se puta opskrbili i sastojcima za sendvič od mortadele koji mi već neko vrijeme iskače na TikToku. Priprema se od svega pet sastojaka, a poseban jer jer ga je obožavao Anthony Bourdain te ga je uvrstio u svoju kuharicu “Appetites”.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial)

Sendvič od mortadele kojeg je obožavao Anthony Bourdain

Stvar s mortadelom kod mnogih je da mora biti savršeno narezana da bi u njoj uživali. Osobno, nisam pretjerana obožavateljica, želja za njom me uhvati svega par puta godišnje. Otkako sam minimalizirala unos mesnih proizvoda, ta je želja još i rjeđa, no ipak nisam propustila isprobati tanko narezanu, gotovo pa prozirnu mortadelu koju smo uzeli u jednom talijanskom marketu. Čim sam je vidjela, glavom mi je prošao recept koji već tjednima viralno kruži na TikToku pa sam potražila i ostale sastojke te sendvič od mortadele isprobala već idući dan.

Inače, Bourdain je recept za sendvič od mortadele predstavio u svojoj kuharici iz 2016. godine, “Appetites” (vjerojatno ni ne sluteći kako će viralan postati). Inspiriralo ga je jelo koje je prvi put probao u baru Do Mané u São Paulu, tijekom posjeta Brazilu 2007. godine, za epizodu svoje emisije “No Reservations”, piše Food Republic.

Za chefa, sendvič od mortadele bilo je jedinstveno iskustvo, a na isto mjesto vratio se i 2012., tijekom snimanja emisije “The Layover”. Bourdainova verzija sendviča uključuje samo pet sastojaka, i to uglavnom relativno lako dostupnih, no kada se spoje, okus je sjajan! Gotovi sendvič podsjeća na golema pastrami peciva iz Katz’s Delija u New Yorku, što je, zapravo, bio sendvič za kojim je Bourdain najviše žudio tijekom svojih putovanja.

sendvič od mortadele, Anthony Bourdain, mortadela sendvič, recept, recept za sendvič

Što će vam trebati za Bourdainov sendvič od mortadele?

Želite li isprobati jednostavan recept u kojem je uživao i slavni chef, za izradu jednog sendviča trebat ćete iduće sastojke:

  • kajzericu ili sourdough pecivo po izboru
  • 6 tankih slojeva mortadele
  • 2 tanka sloja Provolone sira (kod nas sam ga pronašla u Gligori)
  • 1 čajnu žličicu majoneze
  • 1,5 čajnu žličicu Dijon senfa

Postupak je vrlo jednostavan. Započnite laganim tostiranjem peciva prerezanog na pola.

Zagrijte tavu na srednju jačinu, a zatim dodajte kriške mortadele u dvije (ili tri, za pojačanu dozu) hrpice. Mortadela bi trebala biti u neurednim hrpicama, a ne u urednim slojevima jer će to rezultirati s više hrskavosti.

Pržite mortadelu dok ne porumeni na dnu, otprilike dvije minute. Preokrenite hrpice mortadele, a zatim na obje dodajte sir i pecite još nekoliko minuta dok se sir ne otopi, a mortadela ne postane hrskava i na dnu.

Polovice kajzerice ili drugog peciva koje ste odabrali namažite majonezom i Dijon senfom. Hrpice mortadele posložite jednu na drugu, a zatim dodajte i drugu polovicu peciva. Sendvič pojedite dok je još hrskav i topao.

Kako mi se činilo da su dvije (ili čak tri hrpice mortadele, koliko ih ide u pojedinim verzijama recepta) ipak previše, držala sam se jedne. Možda sendvič veličinom nije bio nalik spomenutom pastramiju za kojim je Bourdain žudio, no okusi su bili tu. I potpuno mi je jasno zašto je chef uživao u ovom jednostavnom sendviču. Čak i ako niste najveći fan mortadele nego postoje posebni dani kada vam se jede, preporučujem da negdje “sejvate” ovaj recept i kušate što je posebno u ovoj kombinaciji okusa.

FOTOGRAFIJE: TikTok, Instagram

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Instagram @grilledcheesesocial

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5