Dio godišnjeg odmora iskoristili smo za izlet u Italiju, što na povratku znači i nezaobilazan obilazak njihovih supermarketa i trgovina kao što su Eataly. Ovog smo se puta opskrbili i sastojcima za sendvič od mortadele koji mi već neko vrijeme iskače na TikToku. Priprema se od svega pet sastojaka, a poseban jer jer ga je obožavao Anthony Bourdain te ga je uvrstio u svoju kuharicu “Appetites”.
Sendvič od mortadele kojeg je obožavao Anthony Bourdain
Stvar s mortadelom kod mnogih je da mora biti savršeno narezana da bi u njoj uživali. Osobno, nisam pretjerana obožavateljica, želja za njom me uhvati svega par puta godišnje. Otkako sam minimalizirala unos mesnih proizvoda, ta je želja još i rjeđa, no ipak nisam propustila isprobati tanko narezanu, gotovo pa prozirnu mortadelu koju smo uzeli u jednom talijanskom marketu. Čim sam je vidjela, glavom mi je prošao recept koji već tjednima viralno kruži na TikToku pa sam potražila i ostale sastojke te sendvič od mortadele isprobala već idući dan.
Inače, Bourdain je recept za sendvič od mortadele predstavio u svojoj kuharici iz 2016. godine, “Appetites” (vjerojatno ni ne sluteći kako će viralan postati). Inspiriralo ga je jelo koje je prvi put probao u baru Do Mané u São Paulu, tijekom posjeta Brazilu 2007. godine, za epizodu svoje emisije “No Reservations”, piše Food Republic.
Za chefa, sendvič od mortadele bilo je jedinstveno iskustvo, a na isto mjesto vratio se i 2012., tijekom snimanja emisije “The Layover”. Bourdainova verzija sendviča uključuje samo pet sastojaka, i to uglavnom relativno lako dostupnih, no kada se spoje, okus je sjajan! Gotovi sendvič podsjeća na golema pastrami peciva iz Katz’s Delija u New Yorku, što je, zapravo, bio sendvič za kojim je Bourdain najviše žudio tijekom svojih putovanja.
Što će vam trebati za Bourdainov sendvič od mortadele?
Želite li isprobati jednostavan recept u kojem je uživao i slavni chef, za izradu jednog sendviča trebat ćete iduće sastojke:
- kajzericu ili sourdough pecivo po izboru
- 6 tankih slojeva mortadele
- 2 tanka sloja Provolone sira (kod nas sam ga pronašla u Gligori)
- 1 čajnu žličicu majoneze
- 1,5 čajnu žličicu Dijon senfa
Postupak je vrlo jednostavan. Započnite laganim tostiranjem peciva prerezanog na pola.
Zagrijte tavu na srednju jačinu, a zatim dodajte kriške mortadele u dvije (ili tri, za pojačanu dozu) hrpice. Mortadela bi trebala biti u neurednim hrpicama, a ne u urednim slojevima jer će to rezultirati s više hrskavosti.
Pržite mortadelu dok ne porumeni na dnu, otprilike dvije minute. Preokrenite hrpice mortadele, a zatim na obje dodajte sir i pecite još nekoliko minuta dok se sir ne otopi, a mortadela ne postane hrskava i na dnu.
Polovice kajzerice ili drugog peciva koje ste odabrali namažite majonezom i Dijon senfom. Hrpice mortadele posložite jednu na drugu, a zatim dodajte i drugu polovicu peciva. Sendvič pojedite dok je još hrskav i topao.
Kako mi se činilo da su dvije (ili čak tri hrpice mortadele, koliko ih ide u pojedinim verzijama recepta) ipak previše, držala sam se jedne. Možda sendvič veličinom nije bio nalik spomenutom pastramiju za kojim je Bourdain žudio, no okusi su bili tu. I potpuno mi je jasno zašto je chef uživao u ovom jednostavnom sendviču. Čak i ako niste najveći fan mortadele nego postoje posebni dani kada vam se jede, preporučujem da negdje “sejvate” ovaj recept i kušate što je posebno u ovoj kombinaciji okusa.
FOTOGRAFIJE: TikTok, Instagram
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Instagram @grilledcheesesocial