Skenderica, Skenderica 1912.

Novo ruho i stara zagrebačka jela: Legendarna Skenderica ponovno otvara svoja vrata

18.10.2023. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#restoran

Legendarno zagrebačko izletište, a potom i gostionica Skenderica 1912. “Kuća ljubavi, dobrog vina i hrane” pozdravlja nas u novom ruhu od ove subote. Smještena podno Medvednice u zagrebačkim Remetama 168, Skenderica ima 90 sjedećih mjesta. Novi vlasnici, na čelu s poznatom zagrebačkom gastro poduzetnicom Anom Lisak i njenim timom, oživjet će zagrebačku priču u kojoj ćemo se rado sastajati s prijateljima, odlaziti na ručak s obitelji ili pak gostima predstaviti jela koja su pripremale naše bake, a kojih danas gotovo da i nema u ponudi.

Ana Lisak, Skenderica, Skenderica 1912.
Ana Lisak

Skenderica 1912.

“O tom projektu i restoranu razmišljamo već nekoliko godina, otkad smo vidjeli da je zatvoren. Oduvijek sam htjela imati restoran koji je topao, gdje će se ljudi osjećati kao da su ušli u dnevni boravak i gdje će se posluživati hrana kakvu i ja sama najviše volim jesti”, izjavila je Ana Lisak.

Već pri samom ulasku u novu Skendericu imat ćemo dojam da se radi o mjestu koje ima tradiciju, pozitivnu energiju, a u kojem je bilo i bit će puno veselja. Prostorom dominira stari kamin koji će nas grijati u zimskim danima, a tu su i stari zagrebački zidni satovi koji su podsjetnik na prolaznost vremena. Koncept samog prostora je takav da nas podsjeća na vlastiti dom u koji se uvijek rado vraćamo.

Skenderica, Skenderica 1912.
Skenderica, Skenderica 1912.
Skenderica, Skenderica 1912.

Jela naših baka u novom ruhu legendarne gostionice

“Ponuda nove Skenderice 1912. bit će jela u koja se ulaže puno vremena da bi na stol došla u svom punom sjaju. Jela kakva smo nekada jeli kod baka”, otkriva voditelj Bruno Pavlić, dok Ana Lisak zaključuje: “Podržavat ćemo manje proizvođače iz okolice Zagreba, kupovati i kuhati s namirnicama bez nepotrebnih dodataka. Fokusiramo se na mikro-lokalno i tako nabavljamo sireve, meso, povrće. U hranu ne dodajemo nikakve pojačivače okusa. Sve što možemo, radimo sami!”

Skenderica, Skenderica 1912.
Marija i Bruno Pavlić, Ana Lisak

Naći će se tu stara jela kao što su tafelšpic, ajngemahtec, pečena patka s finim, domaćim, masnim mlincima, kopun, pravi pohani piceki, knedle, štrukle, njoke, luleke i mnogo toga drugog. Skenderica će raditi od ručka do večere, kao mjesto gdje prijatelje dovedeš na domaću hranu, one ljude koji žele fino i pošteno jesti. Karta za vikend neće biti fiksna, prilagodit će se onome što se tih dana može nabaviti kod obližnjih OPG-ova.

Skenderica, Skenderica 1912.
Skenderica, Skenderica 1912.

Za kraj, pogled na vinograde Remeta te okolnih mjesta, očaravajući mir tik do gradske vreve, u svako je godišnje doba privlačan i toliko različit. Mjesto je ovo novih susreta i stvaranja uspomena kojih se stari zasigurno sjećaju na sam spomen izletišta “Kod Skendera!”.

Rezervacije za gastro putovanje starim zagrebačkim receptima mogu se izvršiti na: 091/753-5472, 098/4344-90.

FOTOGRAFIJE: Filip Popović

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5