Jedna od stvari koje govore “ljeto” je sok od bazge. Onaj klasični, domaći, kada se sirup pomiješa s običnom ili gaziranom vodom i hrpom leda, poslužen u staklenoj čaši koja se zamagli od hladnoće. Ima nešto posebno u tom okusu, nježno cvjetnom i lagano citrusnom, što vraća ravno u djetinjstvo. Sok od bazge za mene je više od običnog soka. Dio njegove čarolije leži u tome što ga ne pijem cijele godine pa ga se zaželim, a dio u tome što ima svoju priču.

Recept za sok od bazge
Pripremala ga je moja baka, uvijek u velikim staklenim bocama koje bi čuvala na mračnim i hladnim mjestima, gdje se pohranjuje zimnica. Kasnije je recept prenijela mojoj mami, a nedavno sam ga i ja zatražila kako bih ovog ljeta sama pripremila sirup. Nije to neka zahtjevna i dugotrajna priprema, ali ima svoju važnost jer nije riječ samo o soku, nego o maloj tradiciji koja se čuva i prenosi.
Recept za sok od bazge prilično je jednostavan. Sve što trebate je malo vremena, par osnovnih sastojaka i mrvu strpljenja. I bazgu, naravno – ona čiji će vas miris pratiti, koja se bere kada je skroz procvjetala – što je ključno za ukusan sirup. Od količine sastojaka koji u nastavku slijede (50 cvjetova, 4 litre vode, 2 kg limuna, šećer i limunska kiselina), dobije se oko devet do 10 litara sirupa, ovisno o tome koliko temeljito iscijedite tekućinu. U prijevodu – dovoljno za tjedne i tjedne ljetnog osvježenja koje se onda može “protegnuti” i na jesenske dane.
Ono što volim kod ovog sirupa jest što to nije samo “sok” – to je sastojak koji stoji u hladnjaku ili nekom drugom tamnom i hladnom mjestu te spašava trenutke kada se zaželimo nečeg slatkastog, no ne prenapadnog. Sve one situacije kada stižu nenajavljeni gosti pa je prirodno, osvježavajuće piće spremno za čas. Uz to, ovakav je sirup odličan jer se ne mora koristiti samo za sok od bazge: može se dodati u gin tonic, ledeni čaj, preko sorbeta… Može i u koktele, naravno – par kapi odmah podigne cijelu priču, a nema onog umjetnog okusa koji često dolazi iz kupovnih sirupa, nego samo prirodan, cvjetni touch.

Volite li eksperimentirati, sirup od bazge može biti sjajan dodatak i za sekundarnu fermentaciju kombuche. Isprobala sam ga u toj varijanti i stvarno se pokazao odličnim – dodaje finu slatkoću i cvjetnu notu, a fermentacija mu još dodatno izvuče karakter. Dovoljno je dodati malu količinu u bocu nakon prve fermentacije i ostaviti još dan-dva. Kombucha dobije novi sloj okusa, a ljetni vibe bude još izraženiji. Nije industrijski “bazgasta”, nego točno znate odakle dolazi svaki sastojak, a to je ono što u cijelom postupku posebno veseli.
Naravno, ne morate eksperimentirati ako vam se ne da – bazga je i dalje najbolja u svom klasičnom, provjerenom izdanju: dobro ohlađena voda (obična ili gazirana), puno leda i par kapi limuna ako volite dodatnu svježinu. To je onaj okus koji nas veže za početak ljeta, kad su dani dulji, a čaša u ruci miriši na lijepe uspomene. Ponekad je upravo ta jednostavna kombinacija – bazga i voda – sve što nam treba, pravo ljeto u čaši.
Sastojci za sok od bazge
- 50 cvjetova bazge
- 4 litre vode
- 3 kg šećera
- 50 g limuntusa/limunske kiseline
- 2 kg limuna

Priprema soka od bazge
- Potopiti cvjetove bazge u 4 litre vode u koju smo prethodno dodali 50 g limuntusa i sok od 2 kg limuna.
- Poklopiti posudu i ostaviti da stoji 24 sata.
- Procijediti tekućinu kroz cjedilo i čistu gazu.
- U procijeđenu tekućinu dodati 3 kg šećera.
- Dobro promiješati i ostaviti da stoji još 24 sata, povremeno miješajući (šećer se mora potpuno otopiti).
- Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Napomena:
Cvjetovi moraju biti skroz procvjetali kada ih berete.
Tips&tricks za sok od bazge
Priprema domaćeg sirupa od bazge traži pažnju usmjerenu na detalje kako bi sok bio ukusan, siguran i dugotrajan. Na jedno smo mjesto stavili nekoliko važnih savjeta kojih se vrijedi pridržavati:
Berite cvjetove tijekom suhog i sunčanog dana, idealno ujutro kada su najmirisnije, savjetuje Jamie Oliver.
Odaberite potpuno otvorene cvjetove s kremasto bijelim laticama; izbjegavajte one koji su počeli venuti ili imaju smeđe dijelove.
Izbjegavajte branje cvjetova u blizini prometnica ili područja izloženih zagađenju.
Uklonite što je moguće više zelenih stabljika jer mogu dodati gorčinu sirupu.
Otopite šećer u vodi zagrijavajući smjesu dok se šećer potpuno ne rastopi, ali izbjegavajte ključanje kako biste spriječili karamelizaciju.
Dodavanje limunske kiseline ne samo da poboljšava okus već i produljuje rok trajanja sirupa, savjetuje The Wednesday Chef.
Za cijeđenje sirupa koristite sterilnu gazu ili muslin krpu kako biste uklonili sve čestice i osigurali bistrinu, savjetuje Mountain Rose Herbs.
Čuvajte boce na hladnom i tamnom mjestu; pravilno pripremljen sirup može trajati nekoliko mjeseci.
Nakon otvaranja, boce držite u hladnjaku i potrošite sadržaj unutar mjesec dana.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash