Još od malih nogu, šunka u kruhu bila je neizostavan dio uskrsnog stola. Taj miris koji se širio kuhinjom, zlatno-pečena korica i onaj prvi rez koji otkriva sočnu šunku iznutra – to su trenuci koji su mi se kroz godine urezali u pamćenje. Mama ju je pripremala isključivo za Uskrs pa je s vremenom postala jedno od onih jela koje vežemo uz zajednički doručak, jedan od najposebnijih obroka u godini. Šunka u kruhu tako je za mene postala puno više od recepta; ona je dio atmosfere, uspomena i onog osjećaja doma.

Šunka u kruhu
Šunka u kruhu jedno je od onih jela koje sa sobom nosi uspomene na obiteljska okupljanja; jednostavno je, a posebno. Dok se peče, ispunjava kuhinju i stvara onaj osjećaj iščekivanja kojeg volimo. I, iako svatko u obitelji ima svoju omiljenu uskrsnu deliciju, šunka u kruhu svima je nekako na listi favorita – i uvijek nestane među prvima. Rekla bih vam da njezina sočnost i punoća okusa traju i drugi dan, no obično bismo je “slistili” već na sam Uskrs. Preporuka je da se šunka u kruhu poslužuje ohlađena, a mi je preferiramo narezanu na šnite uz hren i kuhana jaja.
Tijekom godina, šunka u kruhu dolazila je na obiteljski stol u raznim varijantama: sa šunkom narezanom na kockice, kuhana u komadu, s dodatkom maslina, začinskog bilja… Svaki bi Uskrs donosio neki novi, mali zaokret, ali ono što je ostajalo isto bio je jedinstven okus. Savršena ravnoteža između domaće šunke, mekanog i mirisnog kruha te hrskave, zlatne korice koja daje onu završnu točku na “i” ovom uskrsnom jelu. I ove će godine za obiteljski doručak biti poslužena upravo ova delicija, i to prema vrlo klasičnom receptu, koji je kroz godine usavršen. U maminim je rukama provjeren na desetke puta i bez pretjerivanja mogu reći kako je šunka u kruhu po ovim uputama – za prste polizati!
Prije recepta – gdje kupiti šunku u kruhu?
Prije nego što krenemo s receptom, donosimo još jednu opciju: svi oni koji nisu sigurni u svoje kulinarske vještine, nemaju vremena za pripremu ili si jednostavno žele olakšati cijeli proces, mogu kupiti šunku u kruhu. Naime, Boogie Lab je u suradnji s The Meatom predstavio šunku u kruhu dostupnu za kupnju. The Meat šunka u ovom receptu prava je slavonska dimljena šunka, autentična i domaća, proizvedena u Hrvatskoj, točnije u Slatini, prema tradicionalnoj recepturi. Karakteristična je po svom načinu obrade, sporom dimljenju, prirodnim začinima i bogatom, slojevitom okusu koji se razvija tijekom vremena. Kad postane spremna za idući korak, putuje do Boogie Bakeryja gdje kreće druga faza, a to je priprema sourdough tijesta.

Boogie x The Meat šunka u kruhu teži više od dva kilograma i dovoljna je za veću obitelj ili da postane zvijezda uskrsnog stola tijekom nekoliko dana. Ova uskrsna delicija dostupna je za narudžbu u Boogie Bakeryju i u svim The Meat mesnicama.
Recept za šunku u kruhu
A sada, idemo na recept za šunku u kruhu. U nastavku donosim točne sastojke, korake i nekoliko korisnih savjeta kako bi vam i ova uskrsna šunka ispala savršeno: izvana zlatna, iznutra sočna, a mirisna taman toliko da svi jedva dočekaju doručak.
Namirnice za šunku u kruhu
- šunka (do 2 kg)
- 1 kg brašna
- kocka svježeg kvasca
- 2 žličice soli
- 3 žlice ulja
- 5 dcl mlake vode + nekoliko žlica za aktivaciju kvasca
Postupak pripreme šunke u kruhu
Po mogućnosti, šunku skuhati dan prije i ocijediti od vode, mora biti potpuno suha. Šunka se kuha oko 45 minuta – ne treba predugo jer je već zapravo kuhana. Do idućeg dana pohranite je u foliju i stavite u hladnjak.
Kod pripreme tijesta, prvo je potrebno aktivirati kvasac. Pomiješajte kvasac, par žličica brašna i nekoliko žlica mlake vode te pustite 10-15 minuta da “odleži”, dok se ne aktivira, najbolje u toploj prostoriji.
- U brašno izlijte dignuti kvasac, dodajte sol i ulje te mlaku vodu, ali pomalo! Miješajte ručno ili mikserom s nastavkom za kruh. Ako primijetite da je smjesa pregusta ili žilava, dodajte još malo mlake vode. Tijesto miksajte dok se ne počne odvajati od stijenke posude.
- Kada tijesto postane glatko, prekrijte posudu prozirnom folijom ili poklopcem i pustite da se volumen tijesta udvostruči. Kao i sa svim dizanim tijestima, idealno je da se ovaj proces odvija u toplijim uvjetima.
- Kada se tijesto diglo, na protvan stavite masni papir. Tijesto razvaljajte u četvrtasti oblik. Na njega stavite šunku i omotajte tijestom. Dobro utapkajte i pritisnite da se meso nigdje ne vidi – tijesto potpuno mora prekriti šunku. Dio gdje se tijesto spaja, okrenite na donju stranu, prema protvanu.
- Šunku pecite onoliko sati koliko ona teži; što bi u ovom slučaju bilo oko 2 sata, na temperaturi od 200°C. Primijetite li da kruh prebrzo dobiva boju, možete ga lagano prekriti aluminijskom folijom s gornje strane, zadnjih 20-30 minuta.
- Šunka u kruhu je gotova kada je boja kruha zlatno-smeđa, a korica hrskava.

Tips&tricks koje je dobro znati
Odabir šunke prema ukusu
S portala Volim meso savjetuju kako izabrati šunku, ovisno o preferencijama. Oni koji žele posniju varijantu, mogu izabrati dimljenu šunku. Za sočnije meso preporučuje se vratina, a za masniju varijantu rolana lopatica.
Ispiranje šunke ako je preslana
Ako koristite dimljenu ili jako začinjenu šunku, isperite je pod mlazom hladne vode ili je namočite, savjetuju iz Serious Eats. Tako ćete smanjiti prejak okus i uravnotežiti količinu soli. Ako je kuhate dan ranije, ovaj korak možete preskočiti.
Hlađenje i brisanje prije umotavanja u tijesto
Topla šunka može pustiti vlagu i omekšati tijesto iznutra pa je preporuka ohladiti je prije nego li je umotate u tijesto (zato se i preporučuje skuhati je dan ranije). Nadalje, potrebno ju je i obrisati jer suha površina pomaže da se tijesto bolje zalijepi i sprječava curenje tekućine.
Tijestu treba vremena
Jedan savjet tipičan za sva dizana tijesta: tijestu treba da “nadođe” pa je preporuka dati mu dovoljno vremena na toplom da naraste.
Za zlatnu koricu
Ovisno o ukusu, možete koristiti premaz od žumanjka koji će mu dati zlatnu koricu. Ovakva se tehnika koristi u pripremi rustikalnih kruhova i peciva.
Hlađenje prije rezanja
Ako ćete šunku u kruhu rezati vruću, može se dogoditi da kruh bude gnjecav. Pustite da se ohladi jer, kada odstoji, bit će podatan za rezanje i jedenje.
FOTOGRAFIJE: Boogie Lab x The Meat, Pexels, Unsplash