Kako kuhati kada ste sami, s djecom ili jednostavno umorni? Ova kuharica dala je odgovore

08.01.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#kuharica

Možemo li u životnoj kolotečini i užurbanom ritmu svakodnevice ponovno osjetiti radost u kuhinji i prepoznati čaroliju kuhanja? Autorica Bee Wilson smatra da možemo. Njezina kuharica “The Secret of Cooking”, jedno je od onih kulinarskih štiva o kojima se priča dobar dio 2023. godine na otoku, u Velikoj Britaniji. Ubraja se u najbolje kuharice protekle godine, a svojoj publici toplo ga je preporučila i Nigella Lawson.

Gastro novinarka i spisateljica Bee Wilson pokazala je kako uklopiti kuhanje u svakodnevni nered i nesavršenost naših života, a da se ne čini kao još jedna neizvršiva stvar na popisu obaveza ili kao još jedan razlog za razočaranje zbog neuspjeha.

Čitajući ju, recenzenti kuharice ističu da se osjećate kao da razgovarate s terapeutom koji vas pokušava izvući iz kuharske kolotečine. Ne bez razloga, jer pisanje kuharice “The Secret of Cooking” imalo je terapeutski učinak i na samu Bee Wilson. Britanska autorica na jednom je mjestu okupila svoje jednostavne, domaće recepte, kao i savjete za kuhanje koji ulijevaju povjerenje, bez obzira na to koliko (malo) iskustva imate u kuhinji. Godinu dana nakon početka ovog projekta, koji bi danas izgledao ipak nešto drugačiji da život nije odigrao svoje, njezin se odnos prema kuhanju iznenada promijenio.

Kako je napisala u svojoj kolumni za The Guardian:

“U lipnju 2020., usred pandemije, moj suprug s kojim sam bila 23 godine, otac moje troje djece, ostavio me zbog druge žene. Veći dio te godine sličila sam Munchovoj slici Vrisak (ili sam se barem tako osjećala). Pokušala sam sve što sam mogla smisliti da skrenem misli s tuge – gledanje box setova, jogu, čitanje romana, votku – ali gotovo sve me podsjećalo na njega, posebno votka. Uz socijalno distanciranje, nisam mogla zagrliti prijatelje. Moja majka, koja je imala demenciju, bila je u staračkom domu gdje ju nisam smjela posjećivati. Šlag na kraju, odjednom sam sama morala raditi sve u kući. Ovo nije bio takav pomak; kuhanje nikad nismo dijelili 50/50. Ali ipak postoji razlika u tome da si osoba koja većinom kuha za svoju obitelj i da si osoba koja je zadužena za apsolutno sve u domu.”

Na vlastito iznenađenje, otkrila je da njezina nova uloga dolazi s prednostima. U svojem usamljenom stanju, kuhinja je bila jedno od rijetkih mjesta na kojem se osjećala bolje, a ne gore. Kuhanje ju je podsjetilo na to kakva je osoba bila prije nego je upoznala svog muža.

“Bez obzira na to koliko sam uplakana bila noć prije, ipak sam morala ustati ujutro i skuhati doručak za svog sina, koji je tada imao 11 godina. Čin razbijanja jaja u vrč kako bih napravila njegove omiljene palačinke ili vafle bio je umirujuć i vratio mi je apetit”, prisjeća se Bee Wilson za The Guardian.

Toliko vremena provodimo u modernom svijetu govoreći o stresu kuhanja, da možemo propustiti načine na koje samo kuhanje može biti jedan od najboljih “lijekova” za stres: “Kuhanje me izvuklo iz mojih misaonih petlji i vratilo u moja osjetila i u svijet dobrih mirisa i zvukova. Kad bih mogala obratiti dovoljno pozornosti na cvrčanje češnjaka u tavi ili škripavi zvuk prženja gljiva, mogla bih zaboraviti mračnije misli.”

Bee se ne pretvara da je kuhanje izliječilo njezino slomljeno srce. Kad je život sr*nje, ne prestaje biti sr*nje samo zato što ste napravili najbolju Pavlovu u životu ili smislili kako napraviti vinaigrette koji svaki put funkcionira. Ali te stvari također ne odmažu.

“Moja ponovno proživljena ljubav prema kuhanju učinila me odlučnijom u pronalaženju načina da olakšam proces, i sebi i drugima. Gotovo svatko od nas ima barem jednu tajnu kuhanja u rukavu, prečace ili specijalitete na koje smo se toliko navikli, da zaboravljamo koliko su posebni. Kupila sam veliku zelenu bilježnicu s mekim koricama i počela skupljati kuhinjske savjete od prijatelja i drugih autora”, otkriva Bee.

The Secret of Cooking

“The Secret of Cooking” kuharica je prepuna rješenja kako da život u kuhinji bude bolji za nas, bilo da kuhamo za sebe ili za gomilu, bilo da smo rastegnuti s vremenom ili imamo priliku uživati u kuhinjskoj terapiji. Tu su i recepti i rješenja za obitelji s djecom, kao i ljude koji su jednostavno premoreni od posla i životnih obaveza. Bee pruža ruku svima koji žele recepte koji su ukusni, ali izvediviji, onu vrstu jednostavne hrane koja svaki dan čini ukusnijim: brze gozbe iz konzerve graha, brzi ragu, čokoladnu tortu s kojom nije moguće pogriješiti… 140 recepata na jednom mjestu, koji najbolje odgovaraju modernom životu.

“Tajna koja nam je svima najpotrebnija je kako vratiti iskru kuhanja u naše živote, i to na način da kuhinja postane mjesto na kojem zapravo želimo biti. Ukusno nije samo okus hrane; to je način razmišljanja. Više od svega, tajni sastojak koji čini razliku u kuhinji je užitak. A to znači da moramo naučiti kako napraviti hranu koja nas oduševljava, jer niti jedan kuhar ne uživa u pripremanju jela kada su krajnji rezultati razočaravajući. Jedna od tajni koju sam otkrila bila je da kuhanje može biti ta terapija zbog koje sam postala smirenija i opremljenija nositi se s ostatkom onoga što mi je život priuštio”, zaključuje Bree.

Njezina kuharica “The Secret of Cooking” dostupna je u knjižarama Waterstones i HarperCollins, kao i na britanskom Amazonu, po cijeni od 19.27 funti za papirnato izdanje ili 13.99 funti za Kindle izdanje.

FOTOGRAFIJE: Matt Russell

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5