Torta od mrkve u mnogim je zemljama jedan od omiljenih deserata. Njeno porijeklo seže u srednji vijek, razdoblje kada je bilo malo dostupnih slatkih namirnica, pa se mrkva tada koristila kao zamjena za druge sastojke u pripremi kolača i ostalih slastica. Često se navodi da se prvi zapisani recept pojavio u jednoj švicarskoj kuharici 1800-tih godina. Veću popularnost torta od mrkve doživljava tijekom Drugog svjetskog rata, kada je došlo do nestašice šećera i drugih sastojaka za pečenje kolača pa su se mrkve ponovno koristile kao zamjena.

U America carrot cake doživljava procvat tijekom 1960-ih i 1970-ih godina prošlog stoljeća, kada su “zdraviji” recepti ušli u modu. Upravo tada je dodatak kreme od sira postao standard, i to prvenstveno kroz restorane i kuharice u New Yorku i Kaliforniji.
Torta od mrkve danas je jedan od najpopularnijih klasičnih deserata koji se u mnogim zemljama često poslužuje za Uskrs. Kod nas možda nije klasičan uskrsni kolač poput pince ili orehnjače, ali u zadnjih desetak godina, uz utjecaj food blogera i društvenih mreža, sve se češće peče i za blagdane. No neovisno o Uskrsu, torta od mrkve je pravi proljetni desert koji vrlo jednostavno možete ispeći sami.
Torta od mrkve – što treba imati na umu?
Kada radite tortu od mrkve, dobro je pripaziti na nekoliko stvari. Najbitnije je da mrkva bude sitno naribana kako bi zadržala sočnost biskvita. Ako ste među onima koji još nikada nisu probali tortu od mrkve – i zazirete od povrća u kolačima – dobro je znati da mrkva torti daje prirodnu slatkoću, a da se u okusu gotovo ni ne osjeti. Jednom kad ju probate, nećete je se moći zasititi, vjerujte nam na riječ.
U tortu od mrkve dodaje se cimet, po želji može i muškatni oraščić ili đumbir. Ne treba ju predugo peći – čim čačkalica izađe čista, biskvit je gotov. Također, ključno je biskvit dobro ohladiti prije mazanja kreme od sira, kako se ona ne bi otopila.
Torta od mrkve s orasima i đumbirom
Za klasik s twistom možete u tortu ubaciti i orašaste plodove. Upravo jedan takav recept podijelila je na svom blogu britanska chefica Nigella Lawson. Kaže da se radi o jednostavnom i ukusnom receptu za tortu od mrkve s đumbirom i orasima, za koju tvrdi da je moderna varijacija na klasiku. Glazure nema previše, torta nije preslatka, a može se pripremiti za relativno malo vremena.
Ova verzija značajno se razlikuje od bogato zaslađene, visoko slojevite i prozračne američke originalne torte. U mnogim je aspektima bliža starinskom, pomalo rustikalnom engleskom kolaču za popodnevni čaj, no zahvaljujući glazuri od krem sira s đumbirom — koja se stavlja samo na vrh, a ne i kroz sredinu — savršeno funkcionira i kao desert koji se poslužuje na kraju večere.

Prije nego se “bacimo” na recept, par savjeta Nigelle Lawson:
Prije nego nasjeckate kandirani đumbir, protrljajte ga među prstima kako bi uklonili višak šećera. Zatim ih sitno nasjeckajte, ali ne previše pedantno — cilj su mali komadići, a ne ljepljiva masa. Također, kaže da joj je puno lakše zdrobiti orahe prstima, nego ih sjeckati na dasci.
Sastojci za tortu/biskvit: (za 8 do 12 šnita)
- 200 grama glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog đumbira
- ¼ žličice sitne morske soli
- 175 grama svijetlog smeđeg šećera
- 2 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
- 200 mililitara biljnog ulja (plus još malo za podmazivanje)
- 200 grama mrkve (oguljene i naribane)
- 100 grama oraha (grubo nasjeckanih ili zdrobljenih)
- 75 grama kandiranog đumbira (sitno nasjeckanog)
Sastojci za kremu/glazuru:
- 100 grama maslaca (omekšanog)
- 100 grama šećera u prahu (prosijanog ako ima grudica)
- 1 žličica kukuruznog škroba (gustina)
- 100 grama krem sira (direktno iz hladnjaka)
- 1 jušna žlica (15 ml) svježeg đumbira (krupno naribanog)
Za ukrašavanje:
- 25 grama oraha (grubo nasjeckanih ili zdrobljenih)
- 25 grama kandiranog đumbira (nasjeckanog)

Priprema:
- Trebat će vam kalup za tortu s odvojivim rubom promjera 20 cm. Zagrijte pećnicu na 170°C (150°C s ventilatorom) te premažite stranice kalupa masnoćom i obložite dno papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, mljeveni đumbir i sol pa dobro izmiješajte vilicom kako bi se sastojci ravnomjerno spojili.
- U drugoj većoj zdjeli miksajte šećer, jaja i ulje dok se potpuno ne sjedine. Zatim postupno dodajte smjesu s brašnom, pritom stružući stijenke zdjele kako biste uključili sav brašnasti dio koji se možda zalijepio za rubove. U ovoj fazi smjesa može djelovati vrlo gusta, ali dodatak mrkve će je omekšati. Umiješajte naribanu mrkvu, a zatim lagano umiješajte 100 g pripremljenih oraha i 75 g kandiranog đumbira, dok se svi sastojci ne sjedine.
- Žlicom prebacite smjesu u pripremljeni kalup. Ne brinite ako vam se čini da nema dovoljno tijesta — torta će lijepo narasti tijekom pečenja. Poravnajte površinu i stavite u pećnicu (ovo je pravi trenutak da pripremite glazuru, vidi korak 5) na 45–55 minuta. Kada je gotova, torta će biti čvrsta i zlatno-smeđa na vrhu, počet će se lagano odvajati od rubova kalupa, a čačkalica će izaći s tek nekoliko mrvica. Premjestite je na rešetku i ostavite da se hladi u kalupu.
- Čim tortu stavite u pećnicu, krenite s pripremom glazure. Izmiksajte maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti, zatim dodajte kukuruzni škrob i dobro sjedinite. Umiješajte polovicu krem sira, a kada se to sjedini, dodajte i drugu polovicu. Pazite da ne miksate predugo jer bi se glazura mogla previše razrijediti.
- Na tanjurić stavite naribani đumbir pa uzmite komad papirnatog kuhinjskog ručnika. Brzo prebacite đumbir u sredinu papira, skupite rubove tako da dobijete mali paketić i pritisnite ga iznad zdjele kako bi istisnuli intenzivan sok đumbira. Umiješajte taj sok u kremu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite u hladnjak.
- Kad se torta potpuno ohladi, izvadite glazuru iz hladnjaka i ostavite je oko 20 minuta na sobnoj temperaturi, da malo omekša i postane maziva. Kratko je izmiksajte kako bi postala glatka. Odvojite rub kalupa i izvadite tortu, pa je stavite na stalak ili tanjur za posluživanje. Rasporedite glazuru po vrhu, lagano je zakovrčajte žlicom, a zatim pospite nasjeckanim orasima i kandiranim đumbirom.

PRIPREMA UNAPRIJED: Tortu možete ispeći do 2 dana unaprijed. Zamotajte ju u prozirnu foliju i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a glazuru dodajte neposredno prije posluživanja. Glazura se može pripremiti dan ranije i čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije mazanja, izvadite je i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne omekša dovoljno da se lako razmazuje. Ostatke torte čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom do 5 dana.
ZAMRZAVANJE: Tortu bez glazure zamotajte u dvostruki sloj prozirne folije i jedan sloj aluminijske folije te zamrznite do 3 mjeseca. Za odmrzavanje, odmotajte tortu i stavite je na rešetku na sobnoj temperaturi 4–5 sati. Prije posluživanja dodajte glazuru.
FOTOGRAFIJE: Pexels