Toskana: Vodič za putovanje

16.04.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Putovanja
#putovanja | #Firenca | #Italija

Postoji li nešto bolje od odmora u proljeće u srcu Italije? Potpuno smo pristrani pa ćemo reći da ne postoji i danas vas zato vodimo put Toskane, primarno u Firencu, a sekundarno i u druge gradove koje vrijedi obići kada ste već ondje; Sienu, Pisu, San Gimignano…

Ovaj vodič za nas je složila Martina Petrović, voditeljica tima u zagrebačkom Dječjem vrtiću Čigra, koja je u Toskani boravila poslovno 8 dana i dogodila joj se ljubav na prvi pogled s ovom čarobnom regijom, čiju je bogatu kulturu, arhitekturu, tradiciju i gastronomiju upoznavala i upijala za svog boravka ondje.

Toskana

David, Michelangelo, Firenza

Romantika je u Toskani u umjetnosti, u tanjuru, u fontani, u prirodi, u jeziku i u arhitekturi. Gdje god se okrenuli, osjećat ćete se inspirirano, a prizori koji će vam se nizati pred očima nerijetko će vas ostavljati bez daha. Za Toskanu je najbolje uzeti dovoljno vremena i u cijelom iskustvu ove talijanske regije uživati polako. No, svjesna sam stvarnosti u kojoj malo tko od nas može pobjeći od obaveza na par tjedana i živjeti svoj najbolji talijanski život. Zato sam vam složila nekoliko preporuka iz prve ruke, koje bi vam mogle dobro doći u slaganju vlastitog itinerara za glavni grad pokrajine Toskana, predivnu Firencu. Kada ste već ondje, nemojte propustiti ni Sienu, Pisu i San Gimignano, također vrlo poznate toskanske gradove koje sam posjetila, a koji su i inače dio mnogih travel tura po Toskani.

U nastavku donosim mjesta koja vrijedi doživjeti barem jednom u životu.

Firenca

Firenza, putovanje, iskustvo

Galerija Akademije

U Firenci je super što je jako mnogo znamenitosti ovog grada smješteno u njegovom samom centru. Isti je slučaj sa Galleria dell’Accademia, muzejem koji čuva Michelangelova Davida, jednu od najpoznatijih skulptura svih vremena. Muzej ima značajnu zbirku renesansne umjetnosti i nastao je kao izložbeni prostor za rad nastavnika i studenata umjetnosti, tako da veličanstveni radovi nadahnjuju nove majstore.

Glavna zvijezda Gallerie dell’Accademia svakako je David. Ova skulptura visoka preko 5 metara izrađena je iz jednog bloka bijelog mramora, a predstavlja biblijskog junaka koji se priprema za borbu protiv Golijata. David je originalno postavljen ispred Palazzo della Signoria na središnjem trgu Firence, Piazza della Signoria, gdje je stajao više od tri stoljeća prije nego što je premješten u muzej kako bi se sačuvao od daljnjeg oštećenja. Mramor od kojeg je izrađen David inače i nije vrhunske kvalitete, pun je mikroskopskih rupica i kvari se brže od ostalih vrsta moramora; vjeruje se da ga je Michelangelo dobio potpuno besplatno.

U muzeju se nalaze i druga djela ovog umjetnika, kao i radovi ostalih velikana renesanse poput Andrea del Sarta i Sandra Botticellija.

Adresa: Via Ricasoli, 58/60, 50129 Firenze FI

Radno vrijeme: Utorak-nedjelja 8:15-18:50

Ulaznice: Regularna 12 EUR, za mlađe EU državljane (18-25) 2 EUR

Galerija Uffizi

Galerija Uffizi, Firenca

Galerija Uffizi je jedan od najstarijih i najslavnijih muzeja umjetnosti u svijetu. Podijeljena u nekoliko prostorija prema školama i stilovima u kronološkom slijedu, njena kolekcija prikazuje djela od 12. do 18. stoljeća, s najboljom svjetskom kolekcijom radova iz renesanse. Izložena su neka od najvećih remek-djela čovječanstva, djela umjetnika kao što su: Cimabuea, Giotto, Andrea Mantegna, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tizian, Parmigianino, Caravaggio, Rubens, Canaletto, Rembrandt i drugi.

Galerija je osnovana 1581. godine kao sjedište firentinske administracije, a u kasnijim stoljećima je postala dom umjetnosti. Nalazi se na obali rijeke Arno i ima preko 100 prostorija, pa se ovdje doista ima što za raditi – i doživjeti. Zbirka sadrži renesansa djela koja uživaju globalnu popularnost: “Rođenje Venere” i “Proljeće” Sandra Botticellija, Michelangelova slika “Doni Tondo”, “Poklonstvo kraljeva” Leonarda da Vincija…

Galerija Uffizi

Adresa: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Firenze FI

Radno vrijeme: utorak-nedjelja 8:15-18:30

Ulaznice: Regularna 25 EUR, za mlađe EU državljane (18-25) 2 EUR / Galerija je objavila i dane u 2023. kada je ulaz besplatan

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio je jedan od najpoznatijih simbola Firence i jedan od najstarijih mostova u gradu. Most se proteže preko rijeke Arno i povezuje dva dijela grada. Ponte Vecchio u prijevodu znači “stari most”, a ime mu dolazi od njegove starosti i značaja u gradu.

Poznat je po svojim prodavaonicama nakita koje se nalaze na mostu; ove trgovine su dio mosta od 16. stoljeća i danas preuzimaju ulogu popularnih turističkih atrakcija. S mosta se pruža prekrasan pogled na rijeku Arno i okolne znamenitosti grada, pa je nezaobilazna točka za svakog tko posjeti Firencu. Osim za napraviti fotografije, ovdje možete doći jednostavno uživati u trenutku, sjesti i promatrati gungulu, napraviti predah od razgledavanja.

Adresa: Ponte Vecchio, 50125 Firenze FI

putovanje u Firencu, iskustvo

Firentinska katedrala / Duomo

Firentinska katedrala, poznata i kao Duomo, stolna je bazilika Firentinske nadbiskupije. Po svome značaju u povijesti arhitekture je jedna od najpoznatijih talijanskih građevina, a nalazi se u samom središtu Firence koji je zaštićen kao svjetska baština. Treća je po dužini crkva (poslije crkve sv. Petra u Rimu i Sv. Pavla u Londonu) na svijetu, duga 148 metara. Zbog ambiciozno zamišljenog plana kupole koji se dugo nije mogao ostvariti, izgradnja je završena tek 173 godine nakon početka gradnje, te je obuhvatila i gotičke i renesansne oblike. Konačno rješenje izgradnje kupole ostvario je Fillipo Brunelleschi, kojemu je to remek-djelo donijelo trajnu slavu u Firenci.

Duomo, Firenca

Red za Duomo redovito je ogroman, a ulaz u katedralu je besplatan. Mnogi su zainteresirani za penjanje na kupolu, koja je zaštitni znak firentinskog Duoma i s koje se pruža nevjerojatan pogled na grad. Pristupiti joj se može samo u društvu vodiča, i to uz plaćenu naknadu koja će vam omogućiti ulaz i za druge sadržaje unutar monumentalnog kompleksa katedrale. Zainteresirani se na vrh penju pješke – uspon je “težak” 463 stepenica.

Adresa: Piazza del Duomo, 50122 Firenze FI

Ulaznice: Brunelleschi Pass / s njime se penje u kupolu (30 EUR), Giotto Pass (20 EUR), Ghiberti (15 EUR)

Clet Studio

Clet Studio, Firenca

Clet studio je kreativni studio i trgovina koji se nalaze u centru Firence. Osnovao ga je francuski umjetnik Clet Abraham, koji je postao poznat po svojim umjetničkim intervencijama u prometne znakove u gradovima diljem Europe. Njegove intervencije često sadrže duhovite, ironične ili političke poruke koje mijenjaju značenje originalnog prometnog znaka. Clet tvrdi da je njegov cilj potaknuti promatrače na razmišljanje o svijetu oko nas i promišljanje stvarnosti na drugačiji način.

Clet studio u Firenci je otvoren 2010. godine i sadrži mnoge umjetničke radove Cleta Abrahama, uključujući njegove intervencije u prometne znakove, kao i njegove slike, skulpture i grafike. Trgovina također nudi proizvode koji su dizajnirani i proizvedeni od strane studija, poput majica, knjiga, privjesaka za ključeve i drugih suvenira.

Adresa: Via dell’Olmo, 8r, 50125 Firenze FI

Radno vrijeme

Mercato Centrale Florence / Food market

Mercato Centrale Florence / Food market

U četvrti San Lorenzo nalazi se poznata firentinska tržnica: Mercato Centrale di Firenze. Ova velika tržnica izgrađena je 1874. godine i mnogi Firentinci još ju uvijek koriste za nabavu svježih namirnica. U zatvorenom prostoru pronaći ćete štandove s ribom, povrćem, voćem, mesom, sirevima, svježom tjesteninom, uljem, tartufima, kruhom i drugim proizvodima.

Mercato Centrale dizajnirao je Giovanni Mengoni, arhitekt poznate Galleria Vittorio Emanuele II u Milanu. Zgrada u kojoj se nalazi Mercato Centrale prije se također koristila za trgovinu materijalima poput metala, stakla i lijevanog željeza, a danas su tu namirnice i food court na gornjem katu tržnice, koji je otvoren 2014. godine.

Ovdje ćete pronaći male restorane, vinske barove i kušaonice, gdje možete isprobavati sve i svašta; toskanske specijalitete kao što su lampredotto, porchetta i trippa, pizzu, riblje specijalitete, talijanske sireve, pa čak i sushi. Restorani u sklopu tržnice otvoreni su od 9 ujutro do ponoći.

Adresa: Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento, 50123 Firenze FI

Radno vrijeme: svaki dan od 9 ujutro do ponoći

RivaReno

RivaReno

2004. godine četvorica prijatelja s vrlo raznolikim karijerama (izvršni direktor automobilske tvrtke, novinar BBC-a, odvjetnik i poznati proizvođač gelata iz Bologne) udružili su snage kako bi ostvarili zajedničku ambiciju: vrhunski gelato koji će se svojom kvalitetom izdvajati od konkurencije. Tako je rođen njihov brend RivaReno, koji je poznat po tradicionalnom pristupu proizvodnji sladoleda i metodi koja seže još u 19. stoljeće. Slastičarnica koristi samo svježe sastojke, kao što su mlijeko, šećer, voće, orašasti plodovi i čokolada, te ne koristi konzervanse, aditive ili bilo koje druge umjetne sastojke. Svi sastojci se pažljivo biraju i obrađuju na tradicionalan način kako bi se postigla najviša kvaliteta.

Krenulo je iz Bologne, da bi RivaReno stigao i u centar Firence i danas je na glasu kao jedan od najboljih gelata u gradu. Nudi širok izbor okusa sladoleda, uključujući one klasične poput vanilije, čokolade i jagode, kao i neke manje poznate okuse kao što su lavanda, ricotta i kruška. Slastičarnica također nudi veganske i bezglutenske opcije sladoleda.

Adresa: Borgo degli Albizi, 46R, 50122 Firenze FI

Radno vrijeme: svaki dan od 12 do ponoći

Trattoria Zà Zà

Trattoria Zà Zà je poznati restoran u centru Firence, odmah uz tržnicu, koji nudi autentičnu toskansku kuhinju. Restoran je osnovan 1977. godine i od tada je postao popularno mjesto za turiste i lokalno stanovništvo.

Trattoria Zà Zà ima ugodan, rustikalni ambijent i poslužuje širok izbor jela, uključujući ribu, meso, tjesteninu, pizze i salate. No ipak, mnogi ovdje preporučaju doći na Bistecca alla Fiorentina – odrezak Fiorentina, jedan od najpoznatijih na svijetu. Kuhinja restorana temelji se na tradicionalnim toskanskim receptima i svježim sastojcima koji se uzgajaju lokalno. Zà Zà također nudi bogatu vinsku kartu s vinima iz cijele Italije.

Restoran je otvoren za ručak i večeru, a preporučljivo je rezervirati unaprijed, posebno tijekom turističke sezone.

Adresa: Piazza del Mercato Centrale, 26r, 50123 Firenze FI

Radno vrijeme: svaki dan od 11 do 23

La Ménagère

La Menagere, Firenca
La Menagere, Firenca

Krenete li u šetnju povijesnim središtem Firence, za oko će vam sigurno zapesti jedinstven prostor po imenu La Ménagère, koji nekoliko različitih koncepata skladno okuplja pod istim krovom. Naime, La Ménagère je i restoran i bistro, i kafić, i cvjećarna i knjižnica… Ovdje se dolazi na čaj, piće, poslovni ručak, romantičnu večeru i još mnogo toga. Lokalci su redoviti posjetitelji, a to nam je ponekad najbolji pokazatelj gdje treba ići u potrazi za autentičnim iskustvom.

La Ménagère je otvoren 2014. godine i smjestio se u prostoru koji je nekoć bio poznata trgovina kućanskim potrepštinama. Preuređen je u moderan i chic prostor s industrijskim detaljima. Interijer je moderan, otvoren i prostran, s puno zelenila i osvjetljenja koje stvara ugodnu i opuštajuću atmosferu. Svojim gostima nudi doručak, ručak i večeru, a svaki obrok ovdje je pripremljen od svježih i visoko kvalitetnih sezonskih namirnica. Također se gostu nudi velik izbor vina i koktela, od kojih je njihov gin-tonic posebno hvaljen.

Osim hrane i pića, La Ménagère također ima cvjećarnicu s predivnim cvjetnim aranžmanima, kao i butik u kojem se može pronaći dekor za dom, proizveden u rukama lokalnih umjetnika. Jedinstven prostor želi pružiti doživljaj svima koji u njega uđu, pa su tu i sobe za pušenje, privatni prostori za evente, tečajevi botanike, degustacije vina, izložbe, promocije knjiga…

Adresa: Via de’ Ginori, 8/R, 50123 Firenze FI

Radno vrijeme: svaki dan od 8 do 2 ujutro

Nastavite svoju toskansku avanturu…

…u Pisi

Kosi toranj u Pisi

Pisa je dio Toskane poznat po svojoj arhitekturi, kulturnim znamenitostima i svjetski poznatoj atrakciji – Kosom tornju.

Izgradnja tornja započela je 1173. godine, ali su radovi nakon izgradnje trećeg kata obustavljeni zbog poniranja tla pod tornjem. Izgradnja je nastavljena 1275. godine i već ga se tad pokušalo “ispraviti”. Do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća. Toranj je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje. Naginjao se u prosjeku 1 mm godišnje, te je stoga bio je zatvoren za posjete od 1990. do 2001. godine zbog građevinskih zahvata kojima se pokušalo zaustaviti naginjanje. Tom prilikom toranj je ispravljen za 45 cm te je ponovno otvoren za javnost.

Iako je Kosi toranj u Pisi na katedralnom trgu najpoznatija vizura grada, on je samo jedan od mnogih umjetničkih djela i građevina u gradu. Na katedralnom trgu nalaze se još i katedrala (Duomo), krstionica i Camposanto Monumentale (monumentalno groblje). Ovi su spomenici 1987. upisani na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Pisa privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta. Grad ima dobru prometnu povezanost s drugim dijelovima Italije, a također je popularno odredište za krstarenja koja uplovljavaju u Lucu, udaljenu samo nekoliko kilometara.

…u Sieni

Siena

Siena je srednjovjekovni grad poznat po izvanrednoj arhitekturi, umjetnosti i kulturi, te vrlo prepoznatljivom izgledu, sa slikovitim uskim ulicama, trgovima i palačama.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Sieni je njezina katedrala, poznata i kao Duomo. Katedrala je izgrađena u gotičkom stilu, a impresivan je njezin prostrani unutrašnji prostor i jedinstveni crno-bijeli mramorni uzorci na fasadi. Pored katedrale nalazi se Piazza del Campo, trg u obliku školjke, koji je još jedna znamenitost grada.

Umjetnost i kultura stanuju u Sieni, a njezina najpoznatija manifestacija je Palio di Siena, utrka konja koja se održava dva puta godišnje. Tijekom Palija, deset gradskih četvrti natječe se u utrci konja, a grad živi u znaku zastava, svjetala i glazbe.

Siena je poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi, posebno po jelima od mesa i tjestenine. Zaštitni znak su i vina poput Chianti Classico i Brunello di Montalcino. Okolni krajolici i brežuljci daju inspiraciju za opuštajuće šetnje i izlete i izvan samog grada.

…u San Gimignanu

San Gimignano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini Siena. Najslavniji je po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, osobito po tornjevima koji se mogu vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je poznat i po svom bijelom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od loze koja raste u okolici.

Smješten je na vrhu brežuljka i okružen prekrasnim krajolikom, a ono što odmah upada u oko su upravo njegovi tornjevi. Nekada je postojalo više od 70 tornjeva u gradu, no danas je sačuvano samo njih 14. Oni su bili simbol bogatstva i moći, a danas su postali jedna od glavnih atrakcija grada.

San Gimignano ima prepoznatljivo središte grada, s mnoštvom uskih ulica, malih trgova, palača i crkava. Među najznačajnijim građevinama su katedrala Santa Maria Assunta i crkva San Agostino, a tu je i niz muzeja i galerija koje prikazuju lokalnu umjetnost i povijest. Gastronomska ponuda je izražena, uključujući prepoznatljiva vina i tipične toskanske specijalitete poput ribollite (varivo od povrća i kruha), pappa al pomodoro (juha od rajčica i kruha) i štrudle s bademima.

San Gimignano je također savršeno mjesto za opuštajuće šetnje i izlete u prirodi. Grad je lako dostupan automobilom ili javnim prijevozom iz drugih dijelova Toskane, a mnogi turisti posjećuju ovaj grad tijekom putovanja u regiji.

FOTOGRAFIJE: Martina Petrović, La Ménagère

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5