Prvi put od 2009., niti jedan od Forbesovih “najmlađih svjetskih milijardera” ispod 30 godina ove godine nije self-made. Svi milijarderi mlađi od 30 godina naslijedili su svoje bogatstvo, što Forbes pojašnjava kao početak “transfera velikog bogatstva”. Jedan od njih je i Leonardo Maria del Vecchio, sin osnivača Luxottice, Leonarda del Vecchia. 28-godišnji Talijan ima procijenjenu netu vrijednost od 4,7 milijarde dolara, a dok je izvor njegova bogatstva, naravno, biznis s naočalama, mladi se milijarder posljednjih godina isto tako posvećuje ugostiteljstvu.
Leonardo Maria prije nekoliko se godina našao katapultiran u sva korporativna pitanja tvrtke Luxottica (odnosno EssilorLuxottica), umnožavajući svoje obveze nakon očeve smrti, koja se dogodila samo dva tjedna nakon njegova vjenčanja, u lipnju 2022. godine. Danas radi kao glavni strateški direktor EssilorLuxottice, a uz to je izvršni direktor optičkog brenda i retailera Salmoiraghi & Viganò.
Osim u biznisu s naočalama, odlučio se okušati i u biznisu s restoranima, odnosno nastoji izgraditi novi krak obiteljskog poslovnog carstva. Nedavno je postao dio Triple Sea Fooda, čijih 78% kontrolira preko svog holdinga Lmdv Capital. Ukratko ocrtajmo vremenski okvir: u rujnu 2022. u Milanu je otvorio riblji restoran Vesta. Par mjeseci kasnije, u travnju 2023., otvara se gourmet pizzeria Casa Fiori Chiari, tek nekoliko metara udaljena od “prve epizode”. Treće poglavlje je Trattoria del Ciumbia, koja je svoja vrata otvorila u vrijeme božićnih blagdana 2023. godine.
Leonardo Maria s restoranima ima cilj ostvariti godišnji promet od šesnaest milijuna eura, čime će milanska četvrt Brera postati mala prijestolnica visoke kuhinje. “Bilo nam je bitno ostvariti da se tri susjedna restorana na visokoj razini neće međusobno natjecati, već će proširiti tržište stvaranjem okruga koji može privući našu ciljanu publiku, slično kao i drugi sektori u gradu, počevši od mode”, objasnio je Davide Ciancio, izvršni direktor tvrtke Triple Sea Food.
Tvrtka je već nagovijestila otvaranje dva nova lokala u druga dva talijanska grada, koji zasad ostaju neimenovani. Naša tema je, ipak, Trattoria del Ciumbia, možda i najatraktivniji od ova tri lansiranja mladog milijardera.
Trattoria del Ciumbia
Brera, milanska četvrt koja je oduvijek bila referentna točka za umjetnike i pisce, studente umjetnosti i glazbenike, danas je turistička destinacija koja se ponovno razvija zahvaljujući inovacijama u restoranskom sektoru. Uz ova tri lansiranja talijanskog milijardera, sve počinje podsjećati na stari Milano 60-ih i 70-ih godina kada je kvart, zahvaljujući legendarnom baru Jamaica (nedaleko od Trattorije del Ciumbia) bio referentna točka za intelektualce i boeme. Upravo iz te uspomene je globalni arhitektonski i dizajn studio Dimorestudio počeo stvarati prostor, crpeći inspiraciju iz tradicionalnih klubova Brere koje su posjećivali predstavnici milanske umjetničke avangarde kao što su Piero Manzoni, Nanda Vigo, Paolo Scheggi, Enrico Castellani i Agostino Bonalumi. Reinterpretirao je postojeće prostorije, kako bi gostima osigurao toplinu tipične trattorije, s iznenadnim suvremenim obratima.
Na ulazu u Trattoriju del Ciumbia, prostor za aperitive karakterizira posebno izrađen kositreni pult s umetnutim mjedenim profiliranim vitrinama, unutar kojih je izložena instalacija ponovno sastavljenih tanjura u tehnici kintsugi.
Pločice, inače tipične za trattorije, izrađene su u prilagođenim bojama za projekt i postavljene na neobičan način, stvarajući mozaik mliječnih tonova, senf žute, jetrene crvene, opijum, crne i močvarno zelene.
Dvije glavne prostorije smještene u prizemlju Trattorije del Ciumbia odvojene su središnjim stubištem i povezane bočnim prolazima, sa separeima obloženim orahovim drvetom. Šahovnica četvrtastih stropnih svjetiljki osvjetljava svaki separe, kao i niz zrcalnih zidnih svijećnjaka Pietro iz Dimoremilana, vlastite marke suvremenog namještaja studija.
Stolice Dimoremilano Rei imaju suvremeni dojam sa svojim čeličnim okvirom i sjedalima od pletene slame. Ploče blagovaonskih stolova Dimoremilano Ignazio izrađene su od istog drva oraha kojim su obloženi separei.
Drveno stubište vodi do privatnog disco kluba Trattorije del Ciumbia, rezerviranog isključivo za goste restorana. Bočne niše obrubljene ogledalima pružaju pogled na raskošne biljke, a neonski umetnuti rukohvati daju elegantan touch pri spuštanju do podruma. Disco je u potpunosti prekriven laminiranom oblogom s čeličnim efektom. Prostor je ugrijan smeđim tepisima, tamnoplavom satenskom zidnom draperijom i sofom s potpisom Dimoremilano. Brend potpisuje i stoliće za kavu Ignazio, kultne otomanske stolce Parigi i zidne svijećnjake Riflesso.
Dok birate između vina i koktela, sound system brine za opuštenu atmosferu s talijanskim hitovima 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.
Što se jelovnika tiče, Trattoria del Ciumbia ostaje vjerna svojim talijanskim korijenima s primamljivim izborom predjela, primi i secondi piatti. Od mariniranih sardina do rižota na milanski način, svako jelo slavi favorite lombardijske kuhinje, a deserti poput Gelato al fiordilatte i Barbajada del Ciumbia zaokružuju posjet restoranu jednom slatkom notom.
ADRESA: Via Fiori Chiari, 32, 20121 Milano MI, Italy
RADNO VRIJEME: Svaki dan od podneva do 15 sati i od 19 do 23 sata
BOOKING: https://trattoriadelciumbia.com/
FOTOGRAFIJE: Paola Pansini