Umjetnost stvaranja čokoladnih jaja: Ovako to radi kultna, 200 godina stara slastičarna

31.03.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Uskrs | #Marchesi 1824

Marchesi 1824, jedna od najstarijih i najuglednijih slastičarni u Milanu, ove godine slavi 200. godišnjicu postojanja. Osnovana 1824. godine od strane obitelji Marchesi, povijesna slastičarna odmah je stekla izuzetnu reputaciju zbog svojih iznimnih umjetničkih proizvoda i zanatske proizvodnje panettonea, tipičnog milanskog božićnog kolača. Još jedan kultni proizvod danas su njihova čokoladna jaja, koja u fokus dolaze u vrijeme Uskrsa i predstavljaju jestiva remek-djela.

Marchesi 1824

Početkom dvadesetog stoljeća, vlasnik Angelo Marchesi počeo je posluživati kavu, napitke i koktele u vrijeme aperitiva, pretvarajući slastičarnu u elegantnu kavanu u kojoj su se mogli provoditi lijepi trenuci u ugodnom društvu. Evokativna atmosfera stvorena kasetiranim stropovima i originalnim namještajem iz dvadesetog stoljeća još uvijek ovu slastičarnu čini jednim od najlegendarnijih mjesta u Milanu. Osim povijesnog sjedišta na Via Santa Maria alla Porta, istu čaroliju možete doživjeti na lokacijama na Via Monte Napoleone i u Galleria Vittorio Emanuele II u Milanu, te na Mount Streetu u Mayfairu u Londonu.

Ove godine, za proslavu dvjestote obljetnice, Pasticceria Marchesi kreirala je poseban itinerer kroz četiri temeljna sastojka koji su obilježili njezinu povijest: čokolada, kava, vanilija i marron glacé. Ova četiri elementa ne samo da predstavljaju stupove tradicije Marchesi 1824, već također govore o evoluciji i majstorstvu koji su karakterizirali rad slastičarne od osnutka do danas. A jedan od stupova današnje ponude svakako su jedinstvena čokoladna jaja, koja Marchesi 1824 svake godine predstavlja u sklopu svoju ponude slastica za Uskrs.

Marchesi 1824, slastičarna koju je 2014. godine kupila Prada grupa, izradu čokoladnih jaja dovela je na nevjerojatnu razinu. Elegantne kreacije od mliječne i tamne čokolade ukrašene su isključivo ručno rađenim ukrasima. Dolaze s oslikanim elementima i finim visokoreljefnim ukrasima u royal icingu i šećernoj pasti.

Artizanske kreacije sa sobom nose i paprene cijene, a ekstravagancija za sebe su čokoladna jaja od jedne ili dvije kile, čija je cijena 600, odnosno 1300 eura. Dostupni su isključivo kao made-to-order, a naručitelj ovog grandioznog poklona može ga čak personalizirati i “sakriti” druge slatke poklone unutar samog jaja. Za Marchesi 1824 čokoladna jaja, koja su dobro prepoznatljiva u cijelom svijetu, definitivno vrijedi ona mantra “više je više”, a maksimalističke kreacije svakog Uskrsa imaju neku novu temu. Ove godine lajtmotiv su cvjetne dekoracije i pilići.

Strast, preciznost i dašak magije tajni su sastojci koji oživljavaju naša čokoladna jaja.

Marchesi 1824 jaja oživljavaju kroz pažljiv odabir najfinijih monorigin čokolada iz Ekvadora i Dominikanske Republike, vrhunskim rukotvorstvom i elegantnim ručno izrađenim ukrasima. Rezultat? Neodoljiva slatkoća. Iz tvrtke navode kako njihova čokoladna jaja povezuju staro i mlado, a one starije na trenutak vraćaju u djetinjstvo.

Cijela kolekcija za Uskrs 2024. doista je impresivna – pogledati ju možete ovdje.

FOTOGRAFIJE: Marchesi 1824

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5