JYSK je podržao sadnju urbanog voćnjaka u Velikoj Gorici

08.04.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Novosti
#JYSK

Danas je u Velikoj Gorici predstavljen JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj, smješten u dvorištu velikogoričke Osnovne škole Nikole Hribara. Rezultat je to suradnje s Gradom Velika Gorica, a u projekt su se, uz školu, uključili i Urbani šumari. 

Prvi urbani voćnjak u Velikoj Gorici

Velikogorički javni urbani voćnjak imat će 94 sadnica 19 starih sorti voćki, poput duda, lijeske, borovnice, jabuke, kupine, maline, ogrozda, smokve i trešnje. Ovog proljeća bit će zasađeno 48 sadnica, dok će se na jesen, s obzirom na to da zahtijevaju drugačije vremenske preduvjete, zasaditi preostalih 46. U voćnjak će građani moći slobodno ući i isto tako će moći slobodno ubirati voćke, a o njegovom održavanju brinut će VG komunalac. Radi se o permakulturnom voćnjaku, što znači da su nasadi dizajnirani na način koji se vodi principima održivosti.

U Hrvatskoj, JYSK već dulji niz godina provodi niz održivih inicijativa s ciljem ozelenjivanja gradova u kojima posluje i poticanja zaposlenika da pozitivno utječu na lokalnu zajednicu. Sadnja voćaka pridonosi i ublažavanju posljedica klimatskih promjena i pozitivnom utjecaju na bioraznolikost. Ovaj će voćnjak svakako biti i u funkciji edukacije djece.

„Ponosni smo što smo dio ovog vrijednog projekta koji promiče održivost i unaprjeđuje javne gradske prostore.Naši ciljevi su stvaranje ugodnog okruženja, podržavanje bioraznolikosti, pozitivan utjecaj na klimu i konkretna korist za lokalne stanovnike. Voćnjak nije samo mjesto gdje će se moći ubrati svježe voće, već će biti i platforma za edukaciju budućih generacija o važnosti očuvanja okoliša“, izjavila je JYSK Country Director, Vesna Kukić Lončarić.

Stjepan Maravić, Milan Kristoffer Jha, Vesna Kukić Lončarić, Krešimir Ačkar

Urbani voćnjaci stvaraju prirodne oaze u gusto naseljenim urbanim područjima i sve su češća praksa u europskim gradovima, dobar su primjer integracije prirodnih resursa u urbanu sredinu. Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, istaknuo je:

„Ovaj je projekt odličan primjer suradnje s ciljem unaprjeđenja javnih prostora i dobrobiti naše zajednice. Kao Grad smo prije nekoliko godina pokrenuli projekt gradskih vrtova,  a sada ćemo dobiti i gradski voćnjak. Građani Velike Gorice će zahvaljujući ovom projektu imati pristup svježem voću, a voćnjak će, nadamo se, postati omiljeno mjesto susreta i aktivnosti za naše građane svih dobnih skupina.“

Podršku ovom projektu pružilo je i Veleposlanstvo Kraljevine Danske, a na sadnji je sudjelovao i izaslanik Veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, glavni tajnik Veleposlanstva, g. Milan Kristoffer Jha. Dvorište osnovne škole odabrano je kao lokacija voćnjaka zbog lake dostupnosti svim građanima, a pruža i edukativnu priliku za učenike škole. Za odabir voćki i stručno savjetovanje zadužen je tim Urbanih šumara. Kroz primjenu principa permakulture, odabir starih i otpornih sorti koje zahtijevaju minimalno održavanje, voćnjak bi trebao biti održiviji i generacijama služiti Velikogoričanima.

FOTOGRAFIJE: Robert Anić/Pixsell

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5