Od manjih do većih prostora: Inspiracija za uređenje balkona, terasa i dvorišta

30.04.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Novosti
#uređenje interijera | #IKEA

Nema nam do proljeća, sezone koja nam nakon podulje zime napokon omogućava čest boravak na otvorenom, aktivnosti u prirodi i druženja s dragim ljudima po toplom i sunčanom vremenu. U ovo vrijeme svoj puni potencijal ostvarit će naši balkoni, terase i dvorišta, bilo da rezerviramo 15 minuta čistog zena za ispijanje prve jutarnje kave u ovim oazama na otvorenom ili ugošćujemo obitelj i prijatelje na ručkovima i večerama.

A da bi balkoni, terase i dvorišta doista djelovali poput oaza, potrebno ih je urediti i zatim održavati. Danas vam donosimo malo inspiracije ako krećete u taj podvig – primjeri stižu iz robne kuće IKEA, što dokazuje da za sređivanje ovih zona na otvorenom ponekad i nisu potrebni veliki novci, već se većina toga može napraviti i budget-friendly.

Uređenje balkona biljkama i toplim drvom

Ovaj maleni balkon gotovo je kao dodatna prostorija; topao je, ugodan i pruža osjećaj zatvorene prostorije, kao da se nalazi unutra. Uz tradicionalan vanjski namještaj, drvene detalje, viseće biljke i mnoštvo stila i savjeta za uštedu prostora, ovaj vanjski prostor stvoren je za uživanje.

uređenje balkona, IKEA

Romantičan vrt s fleksibilnim, modernim vanjskim namještajem

Dugi sunčani dani zovu nas da provedemo više vremena na otvorenom. Ovaj vanjski namještaj modernog, švedskog stila omogućava nam da udobno uživamo na otvorenom, neovisno o veličini vrta. Uz višefunkcionalan i lako prilagodljiv set za jelo za različite aktivnosti te set za piknik u pokretu, možemo ostati vani koliko god želimo.

Mali balkon s namještajem od drva i zelenilom na kojem ima dovoljno mjesta za rublje i opuštanje

Zamislite mjesto na otvorenom koje je savršeno organizirano za rublje, a uz to ima dovoljno prostora za sjedenje i opuštanje uz ugodan razgovor. I evo ga, ovo je to mjesto. Uz nekoliko dodatnih sklopivih stolica nadohvat ruke lako se po potrebi smještaju gosti. Kad se ne upotrebljavaju za sjedenje, mogu se iskoristiti za ukrasne ploče koje će pojačati dojam prirodnih materijala i povezati se s drvenim podnim pločicama. Dio balkona posvećen je učinkovitim jedinicama za jednostavnu organizaciju, rukovanje i odlaganje odjećom i priborom za rublje.

Mediteranska oaza za sva okupljanja na otvorenom

U ovom vanjskom prostoru iz snova se kontinentalni ugođaj miješa s detaljima japanskog vrta te stvara izuzetno mirno i minimalistično mjesto prepuno zelenih lisnatnih biljki. Podjelom prostora na različita mjesta za aktivnosti dobiva se prostran i opušteni ugođaj. Unatoč tome, isti modularni namještaj u prostoru za opuštanje i blagovaonskom dijelu pomaže povezati verandu suvremenim izričajem u paleti bijele i zelene boje.

Tekstili – različitih tekstura i vrsta, no ograničene palete boja – naglašavaju osjećaj smirenosti. Čiste linije i dizajn savršeno se uklapaju u moderni stil ovog vanjskog prostora, dok se serija, koju čine roštilj, rješenje za odlaganje i dodatni pribor, uključujući pametne pozadine u stilu rupičaste ploče, može kombinirati za sve što nam treba za kuhanje na otvorenom.

Umirujuća oaza u središtu grada

Živite u gradu i žudite za prirodom? Uz ove jednostavne savjete koje štede prostor na vlastiti balkon možete unijeti raskošan ugođaj života na otoku i okružiti se zelenilom te uživati u razvoju. Izrađene od održivo uzgojene akacije, sklopive stolice izuzetno su praktične za male prostore.

Svoju zelenu oazu možete stvoriti redom monstera u teglama, ili raskošnim okomitim vrtom s umjetnim biljkama. Svima onima s užurbanim radnim i životnim tempom dobro će doći tegle za bilje sa samonavodnjavanjem. Zahvaljujući umetcima zemlja će ostati vlažna, pa će biljke uživati čak i ako ih ne možete redovito zalijevati. Imaju i kotače, pa se lako pomiče.

FOTOGRAFIJE: IKEA

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5