vanilin kiflice, vanilin kiflice najbolji recept, recept za vanilin kiflice, vanilin kiflice tea mamutvanilin kiflice, vanilin kiflice najbolji recept, recept za vanilin kiflice, vanilin kiflice tea mamut

Prhke, nježne i tope se u ustima: Recept za najukusnije vanilin kiflice

06.12.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#kolači | #božićni kolači | #Božić | #recepti

Kada govorimo o božićnim kolačima, jedna od mojih prvih asocijacija su vanilin kiflice. Iako nisam neki fan suhih kolača, roščići od vanilije u sebi ipak imaju nešto posebno, jako božićno. Volim kako se, kada su dobro napravljeni, tope u ustima i tada se teško zaustaviti samo na jednom. Iako iz mamine bilježnice “kradem” dosta recepata, onaj za vanilin kiflice, na moje iznenađenje, ipak nije imala.

Zato sam se bacila u potragu za drugim receptom s kojim će ispasti savršeno. U svojom sam namjeri i uspjela, no sasvim slučajno. U jednom lijenom izležavanju pred TV-om, naišla sam na prilog u kojem Tea Mamut, cijenjena pastry chefica i vlasnica slastičarnice Oš kolač?, priprema vanilin kiflice u emisiji “Kod nas doma”. Pomislila sam: “To je to što mi treba”, pažljivo osluškivala, spremila recept, isprobala ga i bila prezadovoljna rezultatom. Od tada ukusni roščići od vanilije dio su stalne postave božićnih kolača.

Recept za najukusnije vanilin kiflice

Svidjela mi se lakoća s kojom ih je Tea Mamut pripremala (nama amaterima ipak treba još prakse 😄), ali i niz korisnih savjeta koje je podijelila, a definitivno su olakšali pripremu. Prije nego se bacimo na tips&tricks, slijedi recept za vanilin kiflice, jedini koji će vam zatrebati – rezultat su vanilin kiflice; mirisne i “nježne”, pod prstima prhke, a prilikom zagriza tope se u ustima. Dominira okus vanilije, uz blagu aromu badema koja se, u ovom slučaju, koristi kao baza kroz bademovo brašno. Ukratko: jako *božićne*.

Sastojci za vanilin kiflice:

  • 210 g glatkog brašna
  • 180 g maslaca, sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu + za posipanje
  • 3 g soli
  • 70 g bademovog brašna
  • 30 g žumanjaka (2 komada)
  • 2 štapića vanilije

*sastojci su dovoljni za približno 36 roščića, ako je svaki veličine oko 15 grama

Postupak pripreme vanilin kiflica:

Vaniliju prerežite uzdužno i sastružite sjemenke.

Miksajte maslac sa soli, šećerom u prahu i sjemenkama vanilije. Ostatak mahune od vanilije možete staviti ili u teglu sa šećerom (za šećer od vanilije) ili u neki neutralni alkohol kako biste dobili svoj ekstrakt vanilije.

Kada maslac postane pjenast, dodajte mu jedan po jedan žumanjak te dobro miksajte dok se sastojci ne povežu.

U istom koraku dodajte glatko brašno i bademovo brašno te kratko miksajte dok se sastojci ne povežu.

Kada ste formirali smjesu, tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata ili preko noći.

Formirajte kiflice, zatim ih stavite na papir za pečenje te pecite 12 minuta na 175 °C.

Čim ih izvadite iz pećnice, pospite ih šećerom u prahu, a isto ponovite još jednom kada se potpuno ohlade.

I par sjajnih trikova za vanilin kiflice by Tea Mamut

Da bi pripema roščića od vanilije prošla što bolje, pastry chefica je u prilogu podijelila i odlične tips&tricks koji olakšavaju pripremu kiflica te pomažu da rezultat bude što ukusniji. “Štreberski” sam ih zapisala kako bi mi uvijek bili pri ruci i dijelim ih u nastavku:

  • Za lijepu formu kiflice, potrebno je malo prakse pa je strpljenje dobrodošlo.
  • Kiflice ne bi trebale biti tanke na krajevima, kako ne bi zagorile.
  • Ako se kiflice ugriju zbog više sobne temperature, počet će se lijepiti po radnoj plohi zbog maslaca u tijestu.
  • “Podloga” od brašna se ne preporučuje jer se tako mijenja sastav recepta.
  • Tea badem ističe kao najbitniji dio vanilin kiflica – koristi bademovo brašno koje je nježno i ne dominira kiflicom jer je poanta da dominira vanilija.
  • Žumanjak je, s obzirom na to da se radi o čistoj masnoći, zaslužan za punoću okusa.
  • Najveću razliku stvaraju bjelanjak i žumanjak: stavi li se cijelo jaje, vanilin kiflice bit će hrskave, dok će sa žumanjkom biti mekane.
  • Peku se 10-12 minuta, ovisno o pećnici. Bitno je da ostanu skroz svijetle.
  • Nakon pečenja, potrebno ih je pustiti dvadesetak minuta i tek nakon hlađenja su spremne za jelo.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5