Kada govorimo o božićnim kolačima, jedna od mojih prvih asocijacija su vanilin kiflice. Iako nisam neki fan suhih kolača, roščići od vanilije u sebi ipak imaju nešto posebno, jako božićno. Volim kako se, kada su dobro napravljeni, tope u ustima i tada se teško zaustaviti samo na jednom. Iako iz mamine bilježnice “kradem” dosta recepata, onaj za vanilin kiflice, na moje iznenađenje, ipak nije imala.
Zato sam se bacila u potragu za drugim receptom s kojim će ispasti savršeno. U svojom sam namjeri i uspjela, no sasvim slučajno. U jednom lijenom izležavanju pred TV-om, naišla sam na prilog u kojem Tea Mamut, cijenjena pastry chefica i vlasnica slastičarnice Oš kolač?, priprema vanilin kiflice u emisiji “Kod nas doma”. Pomislila sam: “To je to što mi treba”, pažljivo osluškivala, spremila recept, isprobala ga i bila prezadovoljna rezultatom. Od tada ukusni roščići od vanilije dio su stalne postave božićnih kolača.
Recept za najukusnije vanilin kiflice
Svidjela mi se lakoća s kojom ih je Tea Mamut pripremala (nama amaterima ipak treba još prakse 😄), ali i niz korisnih savjeta koje je podijelila, a definitivno su olakšali pripremu. Prije nego se bacimo na tips&tricks, slijedi recept za vanilin kiflice, jedini koji će vam zatrebati – rezultat su vanilin kiflice; mirisne i “nježne”, pod prstima prhke, a prilikom zagriza tope se u ustima. Dominira okus vanilije, uz blagu aromu badema koja se, u ovom slučaju, koristi kao baza kroz bademovo brašno. Ukratko: jako *božićne*.
Sastojci za vanilin kiflice:
- 210 g glatkog brašna
- 180 g maslaca, sobne temperature
- 50 g šećera u prahu + za posipanje
- 3 g soli
- 70 g bademovog brašna
- 30 g žumanjaka (2 komada)
- 2 štapića vanilije
*sastojci su dovoljni za približno 36 roščića, ako je svaki veličine oko 15 grama
Postupak pripreme vanilin kiflica:
Vaniliju prerežite uzdužno i sastružite sjemenke.
Miksajte maslac sa soli, šećerom u prahu i sjemenkama vanilije. Ostatak mahune od vanilije možete staviti ili u teglu sa šećerom (za šećer od vanilije) ili u neki neutralni alkohol kako biste dobili svoj ekstrakt vanilije.
Kada maslac postane pjenast, dodajte mu jedan po jedan žumanjak te dobro miksajte dok se sastojci ne povežu.
U istom koraku dodajte glatko brašno i bademovo brašno te kratko miksajte dok se sastojci ne povežu.
Kada ste formirali smjesu, tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata ili preko noći.
Formirajte kiflice, zatim ih stavite na papir za pečenje te pecite 12 minuta na 175 °C.
Čim ih izvadite iz pećnice, pospite ih šećerom u prahu, a isto ponovite još jednom kada se potpuno ohlade.
I par sjajnih trikova za vanilin kiflice by Tea Mamut
Da bi pripema roščića od vanilije prošla što bolje, pastry chefica je u prilogu podijelila i odlične tips&tricks koji olakšavaju pripremu kiflica te pomažu da rezultat bude što ukusniji. “Štreberski” sam ih zapisala kako bi mi uvijek bili pri ruci i dijelim ih u nastavku:
- Za lijepu formu kiflice, potrebno je malo prakse pa je strpljenje dobrodošlo.
- Kiflice ne bi trebale biti tanke na krajevima, kako ne bi zagorile.
- Ako se kiflice ugriju zbog više sobne temperature, počet će se lijepiti po radnoj plohi zbog maslaca u tijestu.
- “Podloga” od brašna se ne preporučuje jer se tako mijenja sastav recepta.
- Tea badem ističe kao najbitniji dio vanilin kiflica – koristi bademovo brašno koje je nježno i ne dominira kiflicom jer je poanta da dominira vanilija.
- Žumanjak je, s obzirom na to da se radi o čistoj masnoći, zaslužan za punoću okusa.
- Najveću razliku stvaraju bjelanjak i žumanjak: stavi li se cijelo jaje, vanilin kiflice bit će hrskave, dok će sa žumanjkom biti mekane.
- Peku se 10-12 minuta, ovisno o pećnici. Bitno je da ostanu skroz svijetle.
- Nakon pečenja, potrebno ih je pustiti dvadesetak minuta i tek nakon hlađenja su spremne za jelo.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+, Pexels