Zašto ove godine ne biste upisali vinsku školu?

11.01.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#vino | #vinska škola

Iako nismo jedni od onih koji u svoj život unose drastične promjene samom činjenicom da je počela nova godina, siječanj je dobro razdoblje za zastati i razmisliti o nekim dugoročnim ciljevima koje bismo željeli i voljeli ostvariti. Primjerice, naučiti neku novu vještinu, više se posvetiti vlastitom fizičkom i psihičkom zdravlju ili otići na putovanje koje nam već godinama stoji na bucket listi. Sve to su stvari kojima dugoročno ulažemo u sebe, a investicija u neka nova iskustva i znanja kojima ćemo si obogatiti život i svakodnevicu u konačnici je zaista neprocjenjiva.

Jedno od tih novih znanja u koja mi planiramo uložiti svoje vrijeme i novac ove godine je vinska škola. Ako ste ljubitelji dobre kapljice, ali i početnici/amateri kao mi, onda će vas sigurno zanimati što je uopće vinska škola, što se sve u njoj uči, kako to u praksi izgleda i koja ćete znanja na kraju odrađenih radionica ponijeti sa sobom. Kako bismo vam jasno i točno odgovorili na sva ova, ali i druga pitanja vezana za ovu temu, razgovarali smo sa stručnjakinjom Jelenom Šimić Valentić.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino

Vinska škola Jelene Šimić Valentić

Jelena Šimić Valentić je osnivačica i idejna začetnica Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj, koji je osnovala 2014. vođena strašću koju gaji prema vinu od svojih ranih dvadesetih godina. Po zanimanju je sommelierka, a odgovorna je za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo kroz Vinsku školu koju provodi kroz zadnjih deset godina postojanja tvrtke Pupitres d.o.o.

Diplomu Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommeliere Internationale Jelena je stekla 2011., a 2022. godine, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, završila je jednogodišnji program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara. Uz navedeno, autorica je knjige Bilješke o vinu koja je namijenjena svakom pasioniranom ljubitelju vina i onome koji će to tek postati. Od 2017. vlasnica je wine bara Pupitres, koji i danas uspješno posluje i zapošljava troje ljudi.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino, Jelena Šimić Valentić
Jelena Šimić Valentić

Kao što smo maloprije spomenuli, Vinska škola Jelene Šimić Valentić postoji već 10 godina, a radi se o neformalnom obrazovnom programu namijenjenom širokom krugu građanstva, dakle svim ljudima koji vole vino ili ga žele bolje upoznati. Objedinjuje edukaciju i ležerno i opušteno druženje gdje se kušaju odabrana i vrhunska vina, ostavljajući lijep okus i sjećanje na nezaboravno zajedničko druženje.

“Ideja Vinske škole je demistificirati svijet vina, približiti ga svakom vinoljupcu, a i onome koji će to postati. Razbiti neke predrasude koje nosimo, a vežu se uz vino te produbiti dodatno znanje s kojim polaznici dolaze. Od 2012. godine odradila sam više od 1400 vinskih radionica kroz koje je prošlo više od 70.000 polaznika”, objašnjava nam Jelena, a zatim nas provodi kroz razine Vinske škole i teme koje se obrađuju.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino, Jelena Šimić Valentić

Što se sve uči u Vinskoj školi?

Vinska škola Jelene Šimić Valentić provodi se kroz tri stupnja edukacije odijeljena tematski i vremenski:

  • Prvi susret s vinom – osnovna razina Vinske škole

Na radionici Prvi susret s vinom polaznici uče kako se pravilno kuša vino analizom vida, njuha i okusa. Uče kako pravilno otvoriti vino, dekantirati ga, koje vino poslužiti u kojoj vrsti čaše, na kojoj temperaturi, kako ga skladištiti, čuvati… Kušaju se četiri vrhunska vina.

  • Vinskim putevima svijeta – srednja razina Vinske škole 

Srednja razina je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu polaznici uče o svijetu pjenušavih vina (tehnike proizvodnje i kušanja). Imaju priliku kušati tri pjenušava vina rađena na tri različite metode te upoznaju i uče razlike između njih. Nakon toga slijedi kušanje vina Novog i vina Starog svijeta gdje se ulazi dublje u kušanje vina, služeći se stručnom vinskom terminologijom organoleptičke analize vina.

  • Hrana & Vino – napredna razina Vinske škole 

Hrana & Vino je radionica na kojoj kroz kušanje šest vrhunskih vina polaznici imaju priliku kušati pet pomno odabranih zalogajčića koji se idealno sljubljuju uz odabrana vina. Uče kako koristiti razne metode usklađivanja hrane i vina i primijeniti ih u svakodnevnom životu.

“Jako su popularne i naše tematske vinske radionice – Sir i vino, Sir, čokolada i vino, Čokolada i vino, Wine tasting vina Hrvatske, Wine tasting vina Porta, Wine tasting vina Novog svijeta, Wine tasting vina Starog svijeta, Blind wine tasting, Večer narančastih vina te sve ostale teme iz svijeta vina koje obrađujemo već gotovo deset godina. Na tematskim vinskim večerima kušamo između 6 do 10 vina, ovisno o temi. Često organiziramo i susrete s vinarima kroz vinske večeri Upoznajte vinara”, dodaje Jelena.

Kako izgleda jedna vinska radionica?

Na svakoj radionici polaznik, ovisno o temi, stječe temeljna znanja i produbljuje postojeća. Uz to, upoznaje druge ljude s kojima dijeli zajedničku strast – ljubav prema vinu.

“Ljubitelji vina se prijavljuju nekad sami, a nekad u parovima. Često dolaze i s prijateljima. Na svakoj radionici vlada lijepa i opuštena atmosfera, kušaju se uistinu vrhunska vina i hrana. Sva vina kupujem i pomno biram ovisno o temi koju obrađujemo te se vodim svojim načelima pri biranju. Nemam sponzore i imam potpunu slobodu oko odabira. Svaka je radionica drugačija ovisno o temi koja polaznika zanima. Na primjer, na radionici Sir, čokolada i vino svaki polaznik ispred sebe dobije platu s pomno odabranim sirevima i prvoklasnim čokoladama te vrhunskim vinima i vođen je korak po korak prilikom degustacije”, objašnjava Jelena.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino, Jelena Šimić Valentić

Koliko često se odvijaju radionice i koliko koštaju?

Svaka pojedinačna tema obrađena je kroz dvosatnu edukaciju, a održava se minimalno dva puta mjesečno. Po jedan termin tijekom tjedna s početkom u 18:30h, a drugi termin je subotom, kada se održavaju sve tri radionice koje čine Ciklus Vinske škole u periodu od 12 do 18h. Raspored održavanja objavljen je zadnji tjedan u mjesecu za mjesec koji slijedi na web stranici, gdje postoji i kontakt forma koju možete ispuniti i prijaviti se na temu koja vas zanima. Radionice se održavaju u Pupitres boutiqueu vinske kulture, u Frankopanskoj 1 u Zagrebu.

Cijena osnovne razine Vinske škole je 40 eura, srednje razine 50, a napredne razine 60 eura. Svaka tematska radionica košta 60 eura.

“Radionice su vrlo opuštene, interaktivne, zanimljive i omogućuju polaznicima da steknu temelje. Volim reći da ih zažarim tijekom predavanja i potaknem da još dublje i više istražuju svijet vina. Tijekom radionice kušaju 4-6 različitih stilova vina svijeta (ovisno o temi), a angažirani su u sudjelovanju kroz interaktivni program pojedinih radionica”, pojašnjava nam Jelena, dodajući da mjesečno organizira između 12 i 15 vinskih radionica za građane. Osim toga, gotovo svaki dan imaju i razna privatna događanja, a jako su popularni i team buildinzi i ostali susreti čija je poveznica pružiti drugačiji i nezaboravan doživljaj kojeg će se svi prisutni sjećati.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino, Jelena Šimić Valentić

“Često imamo sjajne ponude za ljubitelje vina u obliku poklon bonova koje nudimo našim pratiteljima. Već godinama je to jedan od najljepših i najposebnijih poklona koji naši polaznici daruju svojim najmilijima. Najljepše mi je kada polaznici budu oduševljeni i zadovoljni te žele tu sreću prenijeti svojim roditeljima, kumovima, najboljim prijateljima, kolegama i slično. To me jako motivira da budem bolja, da se uvijek iznova i bez kompromisa potpuno predam polaznicima dok predajem”, govori Jelena.

Zašto upisati vinsku školu?

Nakon svih ovih saznanja, Jelenu smo za kraj upitali zašto bismo se trebali odlučiti za pohađanje vinske škole. A ona nam odgovara: “Jer ćete naučiti uživati u vinu i prepoznati njegovu kvalitetu. Oplemenit ćete svoju svakodnevnicu na jedan poseban način.”

Još nekoliko dobrih razloga zašto investirati u vinsku školu:

  • Upoznat ćete i naučiti sve o vinskim stilovima i vinima svijeta te otkriti vlastiti stil vina
  • Naučit ćete sve trikove i sommelierske tajne kroz kušanje vrhunskih vina odabranih od strane sommelierke Jelene Šimić Valentić
  • Vinska škola je opušten tematski izlazak u Pupitres – boutique vinske kulture, jedan od najljepših wine barova u Zagrebu, s ljudima koji dijele zajedničku strast prema eno gastro kulturi
  • Na Vinskoj školi susrećete ljude koji dijele zajedničku strast prema hrani i vinu. Ovdje se rađaju poznanstva, poslovne suradnje i prijateljstva kroz ugodno i opušteno vinsko druženje
  • Produbit ćete svoju ljubav i strast prema vinu
Vinska škola Jelene Šimić Valentić, Pupitres, vinska škola, vino, Jelena Šimić Valentić

Nedavno, dobila sam divnu poruku od jednog našeg polaznika koja me posebno dotaknula – ‘Jelena, Vi ste sipali znanje iz malog prsta, tako duboko, a na tako jednostavan način. A niti u jednom trenutku nam niste dali do znanja kako ne znamo. Zarazili ste me i imam osjećaj da sam bio na nekoj posebnoj predstavi o kojoj ću razmišljati još danima‘”, podijelila je Jelena ovu crticu s nama, za kraj naše priče o vinskim radionicama.

Ukoliko smo vas ovim tekstom zainteresirali za vinsku školu, sve dodatne informacije možete pronaći na Pupitresovoj službenoj web stranici, Facebooku i Instagramu.

FOTOGRAFIJE: Pupitres, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5