Beckham: Dokumentarac kojeg gledamo na Netflixu

04.10.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu | Kultura
#Netflix | #David Beckham

Sinoć je u Londonu održana premijera novog sportskog dokumentarnog serijala Beckham, koji prati slavnog nogometaša Davida Beckhama od njegovih skromnih početaka u istočnom Londonu, preko njegove zvjezdane karijere na nogometnom terenu, pa do današnjeg života i projekata kojima se bavi u sportskoj mirovini.

Premijera Netflixove produkcije sinoć je okupila one najbliže njemu, cijelu obitelj Beckham o kojoj ima mnogo materijala i u dokumentarcu (naročito o njegovom braku s Victorijom), a jedan od kritičara koji je imao priliku pogledati serijal, jutros u svom osvrtu navodi da je Netflixov Beckham najbolji sportski dokumentarac otkako je izašao “The Last Dance” posvećen Michaelu Jordanu. Beckhama od danas gledamo na Netflixu i planiramo za njega rezervirati večernje sate.

Beckham na Netflixu

Dokumentarni film posvećen Davidu Beckhamu nastao je u suradnji s njegovom obitelji, njime samime, prijateljima i ključnim osobama koje su imale ulogu u njegovom zvjezdanom usponu: na nogometnom terenu i izvan njega. Obitelj je ustupila čak i osobne arhivske snimke iz posljednjih 40 godina, što je, ističe britanska novinarka Hadley Freeman u The Timesu, veliki benefit kada snimate dokumentarac o nekome.

Beckham je u središtu pozornosti već 30 godina, ali nijedan režiser nikada nije imao toliki pristup njemu kao režiser ovog dokumentarca, Fisher Stevens: “Napravio sam deset intervjua s Davidom, svaki oko tri sata, a on nije navikao na to; većina intervjua koje radi traje najviše 20 minuta. U nekima je uživao, a od nekih je poželio pobjeći glavom bez obzira.”

David Beckham, dokumentarac, Netflix, dokumentarni film

Neki se pitaju koja je poanta dokumentarca o Beckhamu, kada o njemu, naoko, znamo sve? Rijetko je koja sportska zvijezda živjela toliko (i još uvijek živi) u središtu pozornosti i pred očima javnosti, i koliko god bio eksponiran u posljednja tri desetljeća, malo je tko poput njega imao toliku kontrolu nad svojim javnim imidžom.

Pa ipak, autor dokumentarca ulazi dublje i postavlja i ona neugodna pitanja. “Kako je vaš brak preživio?”, pitanje je koje će postaviti i Davidu i Victoriji, a oni će ovdje, 20 godina kasnije, adresirati Davidovu navodnu aferu s Rebeccom Loos i progovoriti o poteškoćama koje su oboje prolazili.

David Beckham, dokumentarac, Netflix, dokumentarni film

Jasno je da je Stevens vrlo dobar u navođenju bračnog para na iskren razgovor. To je vidljivo već iz prve dvije epizode koje prikazuju nogometaševo djetinjstvo, njegov uspon u ulozi zvijezde Manchester Uniteda, njegov odnos s Victorijom i posljedice utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Argentine 1998. kada je dobio crveni karton zbog udarca Diega Simeonea. Victoria koja ističe neke od seksističkih nogometnih skandiranja usmjerenih protiv nje (“Posh Spice take it up the asse!”), TV je trenutak koji je malo tko očekivao vidjeti.

David Beckham, dokumentarac, Netflix, dokumentarni film

Osim Beckhamovih, Stevens intervjuira Davidove roditelje, Alexa Fergusona, Garyja Nevillea, Roya Keanea, Paula Scholesa, Mel C… gotovo svi uključeni u Beckhamov život su u njemu. Serijal donosi ukupno četiri epizode, a ako vam treba još malo nagovaranja zašto ga gledati, Guardian jutros piše da će u ovoj dokumentarnoj seriji punoj zvijezda i zabavnih, a na trenutke i grubih i iskrenih intervjua, svaka epizoda samo proletjeti.

Beckham danas stiže na Netflix.

FOTOGRAFIJE: Netflix

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5