3 zdravija, a i dalje super ukusna doručka za sve nas u pokretu

15.05.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Novosti | Gastronomija
#doručak

Nedavno smo vam pisali o brzom, a kvalitetnom doručku “to go” i među svojim prijateljima, kolegama i poznanicima istražili njima prihvatljive opcije za dane kada jure na posao. To su u prvom redu bile adrese u gradu na kojima se nešto može zgrabiti s nogu; da nije uobičajena pekara, već prvi jutarnji obrok koji ima određenu nutritivnu vrijednost i daje nam energiju za radni dan pred nama.

Naši ispitanici tada su nam istaknuli i relativno brze, a kvalitetne doručke koje ne kupuju vani, već ih pripremaju kod kuće. Da, za njih će vam trebati malo više vremena no što je slučaj da svratite po nešto na putu do posla, ali za ove zdravije, a super ukusne doručke svakako vrijedi izdvojiti 15 do 35 minuta. Donosimo tri provjerena recepta!

zobene preko noći

Krećemo od najjednostavnijeg recepta, “zobenih preko noći”, koje se kao što im i ime sugerira pripremaju noć prije doručka. Neki rade “meal prep” i pripremaju ih i za cijeli tjedan. Ako nikada niste jeli zobene pahuljice preko noći, one su u osnovi način pripreme zobene kaše bez kuhanja. Dakle, umjesto da kuhate zobene pahuljice na štednjaku, sirovu zob namočite u mlijeko. Taj postupak namakanja omogućuje zobi da upije tekućinu i omekša dovoljno da se jede nekuhana. Idealno je namočiti ih navečer i pustiti do jutra.

Postupak je jednostavan; večer prije pomiješate zobene, jogurt, mlijeko i zaslađivač po izboru (npr. javorov sirup), ostavite u frižideru, a sutradan ujutro samo još dodate toppinge po želji. Ovdje donosimo ideju za šest različitih opcija.

View this post on Instagram

A post shared by Ashley | Baker By Nature (@bakerbynature)

Ovi muffini okusom su miks između muffina s jabukom i cimetom te kolača od mrkve. Zdravi su, izdašni i ukusni. Puni su mrkve, jabuka, grožđica, orašastih plodova i kokosa i mogli bi postati jedan od vaših novih omiljenih recepata za muffine, bilo da ih birate za doručak, snack ili ih pripremate kao užinu za svoje klince nakon škole.

Osim toga, napravljeni su bez jaja ili bilo kojih drugih životinjskih proizvoda, tako da su prikladni za vegane. Sastojke iz nastavka možete prilagođavati vlastitim željama i mijenjati ih ovisno o tome što imate kod kuće.

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna
  • 1/2 šalice višenamjenskog brašna
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog džumbira
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice nezaslađenog umaka od jabuke
  • 1/2 šalice otopljenog ulja kokosa
  • 1 naribana jabuka
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 2 šalice naribane mrkve
  • 1/2 šalice grožđica
  • 1/2 šalice kokosa u listićima
  • 1/2 šalice nasjeckanih oraha
View this post on Instagram

A post shared by Ashley | Baker By Nature (@bakerbynature)

Postupak:

Kalup za muffine obložite papirnatim podlogama i ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i sol; dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte umak od jabuka, ulje, jabuku i vaniliju; miješajte dok se ne sjedini. Ubacite mrkvu, grožđice, kokos i orahe; miješati dok se sastojci ne sjedine.

Ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljene kalupe za muffine. Pecite na 200 stupnjeva 10 minuta, zatim smanjite toplinu na 180 stupnjeva i pecite dodatnih 10 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite muffine u kalupu 5 minuta. Poslužite toplo, na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.

Sastojci:

  • 3 srednje zrele banane
  • 2 šalice zobi
  • 2 žličice cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 2 šalice mlijeka po izboru
  • 2 jaja
  • 3-4 žlice meda
  • ½ šalice maslaca od kikirikija
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 180. Kalup za pečenje (20cm x 20cm) obložite papirom za pečenje.
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke (zob, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol) u jednu zdjelu.
  3. Zgnječite vilicom 3 srednje zrele banane.
  4. Dodajte mokre sastojke (pasirane banane, mlijeko, jaja, med, maslac od kikirikija i aromu vanilije) u posebnu zdjelu i dobro promiješajte.
  5. Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i dobro promiješajte dok se ne sjedine.
  6. Izlijte smjesu u pripremljenu posudu za pečenje, pazeći da sloj ravnomjerno rasporedite.
  7. Pecite 30-35 minuta dok ne porumeni i ne bude pečeno.
  8. Narežite, poslužite solo ili s jogurtom, kriškama banane i medom i uživajte.

FOTOGRAFIJE: Pexels, andianne.com

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5