Četverodnevni radni tjedan se prilično svidio ispitanicima najvećeg svjetskog istraživanja

24.02.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#future of work

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog istraživanja četverodnevnog radnog tjedna, velika većina tvrtki koje su sudjelovale još uvijek dopušta svojim zaposlenicima da rade kraći tjedan, a više od polovice tu je promjenu učinilo trajnom, piše CNN.

Tijekom šest mjeseci između lipnja i prosinca 2022., radnici u 61 tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80% svojih uobičajenih sati — za istu plaću — u zamjenu za obećanje da će isporučiti 100% svog uobičajenog rada.

Krajem 2023., najmanje 89% tih tvrtki i dalje je provodilo politiku četverodnevnog radnog tjedna, a najmanje 51% njih je učinilo četverodnevni radni tjedan stalnim, prema izvješću koje je objavio jedan od organizatora ispitivanja. Dvije tvrtke nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvješće.

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

Četverodnevni radni tjedan u Velikoj Britaniji

Studiju je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston College.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za zaposlenike i njihove tvrtke, navodi se u izvješću.

Na kraju ispitivanja, zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života i općem zadovoljstvu životom te manjoj iscrpljenosti od posla — a ta su se poboljšanja održala godinu dana kasnije.

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

„Ključna stvar je da ovi rezultati nakon šest mjeseci istraživanja nisu posljedica novih prilika ili kratkoročnih utjecaja. Ti su učinci stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije na Boston College, koja je anketirala osoblje tvrtki koje su sudjelovale u ispitivanju.

Benefiti

Menadžeri i izvršni direktori u 28 tvrtki također su pristali odgovoriti na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četverodnevni radni tjedan pozitivno utjecao na njihovu tvrtku. Fluktuacija osoblja pala je u polovici organizacija, gotovo trećina je izjavila da je strategija četverodnevnog radnog tjedna značajno poboljšala zapošljavanje novog kadra, a 82% je prijavilo korisne učinke na dobrobit osoblja.

Izvješće think tanka Autonomy također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevnog tjedna, uključujući reviziju normi oko sastanaka, poslovne komunikacije i određivanja prioriteta.

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

“U ovoj studiji jasno je da četverodnevni radni tjedan nije samo kratkoročan uspjeh: tvrtke diljem Ujedinjenog Kraljevstva uspješno ga održavaju”, napisali su autori.

Gotovo polovica od 61 tvrtke koje su sudjelovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, profesionalnim uslugama i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvaća niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te umjetnost i zabavu.

Pozivi na skraćenje radnog tjedna posljednjih su se godina umnožili, a postali su glasniji nakon što su milijuni zaposlenika tijekom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći vrijeme i novac.

Proveden je niz eksperimenata s četverodnevnim tjednom diljem svijeta, uključujući istraživanje 2022. godine u 33 tvrtke, s većinom radnika u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

Prvog veljače, 4-day week istraživanje

započelo je i u Njemačkoj

Ideja o četverodnevnom radnom tjednu cijelo je ovo vrijeme svojevrsna enigma – s jedne strane, zaposlenici se jako trude da ga imaju, a dobrobiti glede njihovog zdravlja i produktivnosti su značajne. Ipak, samo ga je nekoliko zemalja isprobalo, a još je manje tvrtki to učinilo normom, ističe Fortune.

Njemačka se prvog veljače pridružila SAD-u, Irskoj, Velikoj Britaniji i Portugalu u pilot projektu kraćeg radnog tjedna. Program kao i u ranijim slučajevima traje šest mjeseci, a uključuje stotine zaposlenika u 45 njemačkih kompanija.

Program slijedi načelo 100:80:100, pri čemu tvrtke koje sudjeluju drže 100% plaće za 80% vremena, dok u teoriji postižu 100% učinka.

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

“Ovo je u biti projekt transformacije ljudskih resursa, kao i intervencija u produktivnost. Tvrtke se stvarno bore da se uhvate u koštac s poboljšanjem produktivnosti svojih kolektiva ili učinka poslovanja – to je zato što im u osnovi nedostaju temelji poslovanja kojeg vode ljudi,” rekao je za Fortune Dale Whelehan, izvršni direktor neprofitne organizacije 4 Day Week Global.

Četverodnevni radni tjedan, s reputacijom da daje obećavajuće rezultate u prijašnjim ispitivanjima, bit će uveden u nezgodno vrijeme za njemačko tržište rada, koje se suočava s nizom pritisaka uključujući prosvjede poljoprivrednika, manjak kvalificiranih radnika i trom ekonomski rast.

Osim toga, očekuje se da će strah od recesije i slaba globalna potražnja uzrokovati zamrzavanje zapošljavanja u zemlji kroz 2024. godinu. Grupe liječnika i metalaca također su štrajkale prošle godine – i zbog plaća i radnih sati (sindikat metalaca zahtijevao je 32-satni radni tjedan, što je osigurano u dogovoru prošlog mjeseca).

četverodnevni radni tjedan, istraživanje, rezultati, iskustva, iskustvo

Rasprava o radnom vremenu u Njemačkoj je sporna – velika većina Nijemaca je za skraćivanje radnog tjedna uz istu plaću, no njemački ministar financija Christian Lindner bio je vrlo vokalan o tome kako rad s manje sati škodi prosperitetu zemlje. Kao takva, Njemačka je dom velike populacije radnika s nepunim radnim vremenom i može se pohvaliti manjim brojem radnih sati u godini od prosjeka OECD-a koji iznosi 1752 sata godišnje. Iako zemlja ima relativno nisku stopu nezaposlenosti, radna snaga koja radi 21% manje od prosjeka OECD-a i dalje predstavlja pritisak na gospodarstvo, piše Fortune.

Pričali smo s dvije hrvatske agencije koje su uvele 4-dnevni radni tjedan

Na firmama koje žele provesti ovaj eksperiment (i potencijalno ga učiniti novim trajnim stanjem), individualna je prilika i odgovornost da sistem poslože na način koji će odgovarati i zaposlenicima i opstojnosti poslovanja. Dva primjera kako to učiniti dale su nam dvije domaće reklamne i kreativne agencije, Imago Ogilvy i MinusMinus, a svaka je koncept 4-dnevnog radnog tjedna prilagodila i operacionalizirala na sebi svojstven način.

Priču s njima pročitajte ovdje.

FOTOGRAFIJE: Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5