Kako je biti predsjednik intrigantnog gastronomskog udruženja koje slavi kulturu stola?

28.04.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu | Gastronomija | Život iza 5
#Chaîne des Rôtisseurs
Kultura okupljanja oko stola, za nas je jedna od najljepših tradicija u životu. Kada sjedimo zajedno za stolom, uživajući u hrani i piću, stvaramo snažne veze i uspomene koje će nas pratiti cijeli život.

Ovim citatom počinje našu novu priču Dalibor Greganić, predsjednik hrvatske podružnice međunarodnoga gastronomskog društva Chaîne des Rôtisseurs koje je udruženje ljubitelja dobre hrane, gurmanskih navada i finih kapljica. U svijetu ima dugu tradiciju, u Hrvatskoj je utemeljeno u kolovozu 2018. godine, a poželjela sam vam ispričati više o njemu jer svakog mjeseca organizira sjajna tematska (dakle gurmanska) događanja kojih i svi mi možemo biti dio. Na ovim se druženjima mnogo toga nauči od samih profesionalaca, produbljuje se vlastito znanje o hrani i piću, upoznaje se nove ljude i širi se mreža poznanstava, ali isto tako se biva i uživa u trenutku, zaboravljajući na svakodnevne brige i stresove.

Dalibor Greganić
Dalibor Greganić

Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs, udruga je koja je temelje dobila davne 1248. godine, kada je francuski kralj Luj IX. osnovao ceh majstora u pečenju gusaka, s ciljem napredovanja u tehnici i kvaliteti pečenja. 1509. godine, Luj XII. udruženje širi na one koji na ražnju peku i druge vrste mesa te preuzima ime Rôtisseurs.

Kralj Luj XIII. je 1610. udruženju dodijelio grb i znakovlje kojima se i danas koristi. Udruženje ima zadatak da promiče kulturu blagovanja, povezuje profesionalce iz svijeta kulinarstva, ali i brojne gastro entuzijaste. Sjedište udruge je u Parizu, a svaka podružnica (Bailliage) ima vlastito sjedište s predsjednikom (Bailli délégué), odgovornim za razvoj Chaînea u vlastitoj zemlji. Za Hrvatsku je iznimno bitna prisutnost CdR kao najvećeg međunarodnog internacionalnog udruženja, gdje hrvatska gastronomija zasigurno ima što pokazati i dičiti se time.

Gurmanska druženja svakog mjeseca

Bitno je naglasiti da je ovo jedinstvena udruga, čija se posebnost krije u tome da spaja profesionalne i gourmet članove. To znači da se mi, reći ću „amateri“, ali gurmani i gastro entuzijasti, u sklopu ove udruge možemo pobliže upoznati s radom hotelijera, restoratera, vinara i chefova, čija znanja imamo priliku upijati na Chaîne des Rôtisseurs druženjima.

A ta druženja održavaju se minimalno jednom mjesečno i mogu varirati u trajanju, počevši od samostalnog ručka ili večere pa sve do dvodnevnog ili trodnevnog izleta. Svaki mjesec druženja se organiziraju u nekoj drugoj regiji Hrvatske, ovisno o vremenskim prilikama i sezonalnosti namirnica. Ona započinju čašom pjenušca i neobaveznim razgovorima. Zatim uvodnu riječ drže predsjednik udruge i domaćin, odnosno profesionalni član. Jela su obično sadržana u 5 do 7 slijedova, praćenih odgovarajućim vinima.

„Trudimo se svakoj večeri dodati edukativnu notu, poput prezentacije vina, vinjaka, maslina ili nekog lokalno značajnog događaja ili posebnosti. Na kraju večere dodijeljuju se zahvalnice vrijednom osoblju koje je sudjelovalo u pripremi i posluživanju hrane, a druženja se obično nastave i nakon deserta, naravno u neslužbenom tonu uz pokoju čašu vina“, pojašnjava Dalibor Greganić, Bailli Délégué (predsjednik) udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

Ukupni broj članova u Hvatskoj trenutno je 106, od čega su profesionalci i gourmeti u omjeru 40:60. Brojka konstantno raste s blagim skokovima, što je i za očekivati s obzirom da je udruženje još uvijek mlado.

Kako postati članom?

„Gourmet član se može postati ispunjavanjem online pristupnice na našoj web stranici. Cijena jednokratne upisnine iznosi 80 EUR, a cijena godišnje članarine 100 EUR. Članstvom u udruženju, moguće je prisustvovati na svim domaćim druženjima, kao i na bilo kojem internacionalnom druženju diljem svijeta. Za naše članove godišnje organiziramo minimalno 10 druženja i jednu svečanu inauguraciju gdje se članovi svečano primaju u udruženje i gdje dobivaju svoje znakovlje. U zadnjem kvartalu godine organiziramo Grand Chapitre, višednevni gastronomski event koji se sastoji od niza izleta, večera i radionica, a završava gore spomenutom inauguracijom i gala večerom“, opisuje nam Dalibor Greganić.

Na dva posljednja Grand Chapitra u Rovinju i Zadru sudjelovalo je preko 200 gostiju, što stranih, što domaćih domaćih, a 2021. godine u Rovinju posebna gošća bila je poznata chefica Lidia Bastianich koja je za članove održala radionicu.

Također, za članove se organizira edukativna radionica iz područja gastronomije, a za božićni poklon daruje im se knjiga iz područja enologije i gastronomije. Od ove godine uveli su i dodatne benefite za gourmet članove koje ostvaruju prethodnom najavom i predočenjem članske iskaznice. Benefiti su razni, poput popusta na ukupan iznos računa u restoranima, gratis degustacija i slično. Lista trenutnih benefita se može pogledati na sljedećem linku.

Iskustva čine život ljepšim

Iskustvo je nešto za čime čeznemo i čemu težimo u ovom (post)pandemijskom svijetu, a udruženje Chaîne des Rôtisseurs ga stavlja na visoko prvo mjesto. Kao jedan od glavnih motiva za priključivanje ovoj zajednici, ističu upravo iskustvo i zadovoljstvo koje ljudi dobivaju kroz gastronomiju. Članovi su ljudi koji cijene kvalitetnu hranu i pića, a koji također žele istražiti nove kulinarske trendove i okuse. Uz to, oni često uživaju u druženju s drugim ljubiteljima hrane i vina, razmjenjuju iskustva i uče jedni od drugih.

Dalibor Greganić ističe: “Iako se iskustvo uživanja u hrani i piću zasigurno promijenilo u ovom postpandemijskom svijetu, to nije smanjilo našu predanost promicanju visokih standarda u gastronomiji. Upravo suprotno, naša udruga prilagođava se novim uvjetima i nastavlja pružati doživljaje koji će zadovoljiti i najzahtjevnije članove i zasigurno ostaviti lijepo sjećanje. Stoga, doživljaj našeg člana je i dalje vrlo važan za nas i vjerujemo da će to biti jedan od glavnih motiva za pridruživanje našoj udruzi i u budućnosti.”

Dalibor Greganić, Chaîne des Rôtisseurs
Dalibor Greganić

Jedna od osnovnih misija hrvatske podružnice Chaîne des Rôtisseurs je omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima. Dosad su imali priliku organizirati jedno nacionalno natjecanje za mlade kuhare do 27 godina, a tradiciju nastavljaju i ove godine, kada organiziraju 2. nacionalno natjecanje, 4. svibnja u Zagrebu.

Cilj ovog pothvata je pružiti mladim talentiranim kuharima, u konkurenciji s vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta, da steknu dragocjeno iskustvo, znanje i vještine koje će im pomoći u daljnjem razvoju karijere. Tamo imaju priliku povezati se s drugim stručnjacima iz svoje branše, upoznati nove trendove i tehnike…

Također, sudjelovanje u ovakvim natjecanjima može imati pozitivan utjecaj na njihovu karijeru i omogućiti im napredovanje u profesionalnom svijetu gastronomije. S druge strane, sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima daje im priliku da promoviraju hrvatsku kuhinju i vina te da pokažu svijetu što Hrvatska gastronomija može ponuditi. Prošlogodišnji kandidat Amos Novak iz restorana Terbotz, ostvario je izniman uspjeh na svjetskom prvenstvu u Mexico Cityju. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja imat će priliku predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u Istanbulu u listopadu.

Za kraj, odvrtimo priču unatrag – što je povezalo Chaîne des Rôtisseurs i Dalibora Greganića?

Dalibor Greganić

Sve je počelo 2017. godine kada sam na preporuku prijatelja nazočio eventu slovenskog ogranka Chaîne des Rôtisseurs u dvorcu Otočec u Novom Mestu. U tome prekrasnom ambijentu rodila se ideja o otvaranju hrvatske podružnice najstarijeg i najpoznatijeg gastronomskog udruženja na svijetu sa sjedištem u Parizu. U tim počecima, kada je malo tko ili nitko, znao za Chaîne des Rôtisseurs, veliki zamah njegovom razvoju dao je gospodin Radovan Marčić, naš poznati pisac, redatelj i gastrokritičar. Danas je Chaîne des Rôtisseurs najveća i najpoznatija gastronomska udruga koja ima za cilj okupljanje profesionalnih članova i gourmeta u promicanju širenja kulture boravka oko stola, zajedničkog druženja i edukacije.

Upravo je kontinuirano obrazovanje ono što povezuje Chaîne des Rôtisseurs i njegovu poslovnu karijeru. Veliki je ljubitelj dobre hrane i fine kapljice. Kad god je u prilici voli testirati i istraživati nove, domaće i strane, kulinarske kreacije. Smatra da su hrana i piće važan dio društvenog života i da toga trebamo biti svjesni. Hrvatski turizam po zadnjim rezultatima predstavlja oko 19% hrvatskog BDP-a. Razvoj prepoznatljive hrvatske kuhinje, kao i promocija i ponuda hrvatskih proizvoda predstavljaju ključnu polugu za razvoj kvalitete i dugoročno održivog poslovanja svih sudionika u turističkoj industriji. U tome leži snaga i budućnost razvoja ove udruge.

„Naša druženja omogućuju svojevrsnu platformu za upoznavanje drugih profesionalaca, kako iz gastronomije, tako i drugih profesija. Oduvijek se okupljanjem oko stola uz hranu i vina razgovaralo o aktualnim temama, poslovima i drugim raznim stvarima, takvu kulturu želimo očuvati na našim druženjima, a posebno nas vesele brojna novonastala i neraskidiva prijateljstva“, zaključuje Dalibor.

FOTOGRAFIJE: Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5