EU direktivom, plaće u Hrvatskoj postat će potpuno transparentan podatak

01.06.2023. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#plaća

Osim iskazanih plaća u oglasu za posao ili prije razgovora za posao, poslodavci će, bez obzira na veličinu kompanije, zaposlenicima morati ustupiti podatke o pojedinačnoj visini plaće i prosječnoj plaći prema spolu, za kategorije radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti.

Obavezno navođenje raspona plaća u oglasima za posao i/ili na razgovorima, prikazivanje razlika u plaćama između spolova te po istim pozicijama, za potencijalne i trenutne zaposlenike zasigurno su pozitivni aspekti najnovije EU Direktive o transparentnosti plaća. Ova Direktiva, punog naziva “Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama”, implementirat će se u svim državama članicama EU-a, pa tako i u Hrvatskoj. Kako MojPosao doznaje od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike države članice dužne su Direktivu implementirati u roku od tri godine od dana stupanja na snagu, što Hrvatska planira i napraviti.

Transparentna primanja

Osim iskazanih plaća u oglasu za posao ili prije razgovora za posao, poslodavci će, bez obzira na veličinu kompanije, zaposlenicima morati ustupiti podatke o pojedinačnoj visini plaće i prosječnoj plaći prema spolu, za kategorije radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti. S druge strane, ova Direktiva poslodavcima ne daje mogućnost zadiranja u prijašnje plaće sadašnjih i budućih zaposlenika. 

“Vjerujem da će biti poteškoća s implementacijom, ali ja to smatram pozitivnom promjenom. Trebamo razvijati svaki segment našeg društva. No, jesmo li kao državljani ili oni koji imaju dozvolu za rad u Hrvatskoj spremni otvoreno pričati o plaćamo!? Vjerojatno nismo, ali se trebamo razvijati u tom smjeru jer je to dobro za sve nas”, naglasio je Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

EU Direktiva o transparentnosti plaća

Plaće će postati i javno dostupan podatak

Uz to što će, nadamo se za tri godine, plaće postati potpuno transparentan podatak, kompanije će, ovisno o svojoj veličini, isti taj podatak morati dijeliti i sa širom javnosti. Naime, tvrtke s više od 250 zaposlenih bit će obvezne podnositi godišnje izvješće o visini plaća, one sa 100 do 249 istu obvezu imat će svake tri godine, dok se na one s manje od 100 zaposlenih ovakva odluka neće odnositi već će samostalno moći birati hoće li podatke dijeliti sa širom javnosti. Ako izvješća ukažu na razliku u plaći veću od 5 posto koja se ne može opravdati objektivnim, rodno neutralnim kriterijima, poduzeća će morati provoditi zajedničku procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

“Vjerujem kako će poslodavci na oglasima za posao stavljati stvarni raspon plaća, a situacija sa nedostatkom radnika na tržištu rada svakako će pomoći tome. U tržišnoj ekonomiji je dobro da se poslodavci nadmeću kako bi privukli radnike, jasno sa istinitim oglašavanjem, te da svaki sudionik tržišta rada prihvati svoj dio odgovornost. Smatram kako nitko ne bi trebao maksimalizirati svoju poziciju”, kazao je Žonja. 

Kazne za poslodavce, novčane nagrade za posloprimce

Kako se navodi u Direktivi, vrijednost rada procjenjivat će se i uspoređivati na temelju objektivnih kriterija, kao što su obrazovni zahtjevi, stručni zahtjevi i zahtjevi osposobljavanja, vještine, zalaganje i odgovornost, obavljeni posao i narav zadaća. Ukoliko se poslodavac ne bude držao svih smjernica i dođe do diskriminacije, radnici koji su to pretrpjeli diskriminaciju imat će pravo na novčanu naknadu u obliku isplate zaostalih plaća i bonusa.

Financijske kazne, ali i ostale sankcije zbog nepoštivanja zakona očekuju i poslodavce, a kako navode iz Ministarstva rada, točne mjere i konkretni iznosi bit će poznati nakon formiranja Radne skupine kojoj će to biti jedna od zadaća.

FOTOGRAFIJE: Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5