Google slavi 25. rođendan; izdvojili su fun facts o svojim uredima

27.09.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#Google

Pretraživački div Google danas slavi svoj 25. rođendan, a kako drugačije, nego uz poseban doodle. Google Inc. osnovan je 4. rujna, ali već više od desetljeća tvrtka slavi svoj rođendan 27. rujna. Današnji Google Doodle dolazi s GIF-om koji pretvara “Google” u “G25gle”. Tehnološka tvrtka rekla je da ovaj dan koristi kao vrijeme za refleksiju, dok se istovremeno okreće budućnosti.

Osim samog doodlea, nas su jutros animirali sa 25 zabavnih činjenica, vezanih uz njihove urede i data centre – neke od njih donosimo vam u nastavku.

Prije dvadeset pet godina Larry Page i Sergey Brin pokrenuli su Google Search iz male garaže u predgrađu Kalifornije. Danas Google ima urede i podatkovne centre na šest kontinenata, u više od 200 gradova. U čast svojeg 25. rođendana, odlučili su nas povesti na putovanje svijetom i otkriti nam nešto novo o sebi.

Google ured
Google ured, Johannesburg

Howzit art

Johannesburg, Južnoafrička Republika

Kada se uđe u Google ured u Johannesburgu u Južnoj Africi, prvo što vidite je umjetnička instalacija koju su izradile lokalne rukotvorke iz obližnjih zajednica. Žene su koristile 46 kilometara perli za izradu instalacije, koja nosi ime “Howzit” — južnoafrički sleng za “Kako si?”

Google ured
Google ured, Dublin

Novo ruho starih zgrada

S težnjom ka postizanju nulte neto emisije u cijelom poslovanju i lancu vrijednosti do 2030. godine, Google je investirao u projekte prilagodljive ponovne upotrebe, u sklopu kojih obnavlja postojeće zgrade, umjesto da se oslanjaju samo na novogradnju. Jedan od takvih projekata je Google ured u Dublinu, koji je 150 godina stara zgrada bivšeg Flour Millsa u Boland Millsu. Ostali primjeri adaptivnih uredskih projekata uključuju nekadašnji hangar za zrakoplove; kao i tvornicu u kojoj je izumljen kolačić Oreo. Također su prenamijenili razne Google podatkovne centre iz već postojećih struktura, uključujući tvornicu papira u Finskoj i rudnik ugljena u Alabami.

Google ured
Google ured, Belo Horizonte

Dašak svježeg zraka

Belo Horizonte, Brazil

Dizajn Google ureda u Belo Horizonteu donosi eksterijer u interijer: sadrži autohtonu vegetaciju iz bioma Cerrado, drugog najvećeg bioma u Brazilu nakon Amazonije. Među biljkama koje su uključene u projekt unutarnjeg krajolika nalazi se više od 360 orhideja, uzgojenih iz sadnica u kontroliranom okruženju koje im omogućuje da budu bez patogena. Proces uzgoja pomaže im u praćenju kvalitete zraka u uredu i upućuje na to da su razine kvalitete zraka ispod optimalne povezane sa zarazom biljaka. Kako orhideje rastu, zamjenjuju ih novim sadnicama, donirajući zrele biljke obližnjim zajednicama.

Google ured
Google ured, Seul

Pristupačan dizajn

Seul, Južna Koreja

Kada su nedavno dizajnirali potpuno novi kat u Googleovom uredu u Seulu, arhitekti i dizajneri oslanjali su se na povratne informacije Googleovih zaposlenika koji su osobe s invaliditetom. Cilj je bio pružiti im pristupačniji prostor, sa širim koridorima za mobilnost invalidskih kolica i automatskim kliznim vratima. Dio je to Googleove predanosti, kako kažu, “univerzalnom dizajnu”, odnosno projektiranju prostora za ljude svih sposobnosti.

Google ured
Google ured, Accra

AI u Africi

Accra, Gana

U 2018. godini, Google je otvorio svoj prvi istraživački centar za umjetnu inteligenciju u Africi, točnije u Accri. U centru se nalaze istraživački laboratoriji koji istražuju kako možemo upotrijebiti umjetnu inteligenciju za rješavanje gorućih problema koji utječu na milijune ljudi u Africi i globalno, poput mapiranja zgrada na udaljenim lokacijama za pružanje bolje električne energije. Googleovi lokalni istraživači surađuju s istraživačkim timovima diljem svijeta kako bi radili na alatima temeljenim na umjetnoj inteligenciji koji stvaraju promjene za zajednice diljem Afrike i svijeta, navode iz Googlea.

Google ured
Google kampus, Mountain View

Solarna energija

Mountain View, Sjedinjene Države

Googleov Bay View kampus u Kaliforniji ima krov specifičnog dizajna, ali i namjene. On se sastoji od gotovo 90.000 solarnih panela i osigurava električnu energiju za unutrašnjost zgrade ili se skuplja kao održiva energija za druge svrhe.

Google ured
Google ured, Atlanta

Ljubavno pismo Atlanti

Atlanta, Sjedinjene Države

U Google Atlanti nalazi se WERD Cafe, koji je prva radijska postaja u vlasništvu crnaca u Sjedinjenim Državama. Dizajn cijelog ureda u Atlanti odaje počast kulturnoj, umjetničkoj i glazbenoj povijesti grada, uključujući umjetnička djela više od 20 lokalnih umjetnika, stubište u duginim bojama na temu LGBTQ+ i (funkcionalne!) boombox skulpture.

Google ured, London

Sticky note umjetnost

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Više od 200 talentiranih zaposlenika Googlea pridonijelo je umjetničkoj galeriji satkanoj od ljepljivih bilježaka u Googleovom uredu u Londonu. Neke od kreacija uključuju Pikachua, Marija i Luigija iz Super Mario Brosa i razne likove iz “Doctor Whoa”.

Google podatkovni centar, St. Ghislain

Zbogom, hlađenju

St. Ghislain, Belgija

Godine 2010., kao dio cilja tvrtke da svoje globalno poslovanje učini održivijim, otvoren je i započeo s radom Googleov prvi energetski učinkovit podatkovni centar, u blizini St. Ghislaina u Belgiji. Ovo je bio njihov prvi podatkovni centar u svijetu koji je u potpunosti radio bez hlađenja i umjesto toga počeo koristiti održiviji i napredniji sustav hlađenja isparavanjem, koji se oslanja na vodu iz obližnjeg industrijskog kanala. Lokacija St. Ghislain također je mjesto solarne elektrane, izgrađene 2018. godine — prvog solarnog objekta koji je Google izgradio na lokaciji podatkovnog centra.

Google ramen bar, Tokio

Google ramen bar

Tokio, Japan

Googleov Tokyo Stream ured nalazi se točno usred energične Shibuye i gleda na legendarni Scramble Crossing. Uredski ramen bar inspiriran je vanjskim trgovinama ramenom u okolici Shibuye, a poslužuje ovu ukusnu juhu s rezancima za sjedećim mjestima.

Google, New York

Hidroenergija

New York, Sjedinjene Države

Ove su godine Googleovi uredi u New Yorku počeli koristiti čistu energiju iz nadograđenih hidroelektrana. Usklađivanje uredske potrošnje električne energije s čistim izvorima energije znači da se manje oslanjaju na elektrane koje pokreću fosilna goriva, što s vremenom može rezultirati čišćim zrakom i održivijom budućnošću za planet. Ažuriranje ureda u New Yorku zajedno s Googleovim nedavno najavljenim ugovorima o čistoj energiji, dio su predanosti tvrtke radu svojih ureda i podatkovnih centara na energiji bez ugljika 24/7 do 2030.

Google, Belo Horizonte

Urbani farm-to-table pristup

Belo Horizonte, Brazil

Ured Googlea u Brazilu u Belo Horizonteu dijeli zgradu s prvom urbanom farmom u Latinskoj Americi. Salate koje se poslužuju u kafiću za Googleove zaposlenike također su nabavljene s farme, stvarajući urbano iskustvo od farme do stola (proizvodi putuju samo 17 katova putem dizala!).

Google Developer Space, Singapur

Hub za developere

Singapur

U 2019. otvoren je Developer Space @ Google Singapore, koji se nalazi u tamošnjem kampusu. To je mjesto gdje lokalni programeri i startupi dolaze učiti, povezivati se, angažirati se i biti inspirirani. Posjetitelji mogu dijeliti svoje resurse i iskoristiti praktično mentorstvo i prilike za umrežavanje s raznim Google timovima. Također se održavaju događaji poput mjesečne večeri otvorenog mikrofona usmjerene na različite tehnološke teme i program akademije za žene programerke.

Google Mountain View

Kultura bicikliranja

Mountain View, Sjedinjene Države

Bicikli su uobičajeni prizor na Googleovom kampusu u Mountain Viewu, a lansirani su 2007. kako bi pomogli zaposlenima u Googleu da se kreću kampusom. U 2019. bilo je 1,9 milijuna dovršenih putovanja u cijeloj GBike floti, što je kao da ste obišli oko zemlje 31 put.

Google, New Taipei

Hardverski inženjering

New Taipei, Tajvan

Kada je u Tajvanu otvoren prvi Googleov ured, 2006. godine, imao je samo jednog zaposlenika. Sada imaju Googlere koji rade na nekoliko lokacija diljem Tajvana, gdje se nalazi najveće čvorište hardverskog inženjeringa tvrtke izvan SAD-a.

FOTOGRAFIJE: Google

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5