Grad Zagreb proširuje tramvajsku mrežu nakon puna dva desetljeća

08.05.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Novosti
#Zagreb

Grad Zagreb objavio je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge u sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije Sarajevske ulice. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave, s rokom za dostavu ponuda do 7. lipnja 2024. godine.

Planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge u dužini od 2,25 km od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora, s četiri tramvajska stajališta te okretištem i objektom ZET-a na jugu kod Ranžirnog kolodvora. Također, za potrebe moguće buduće izgradnje dionice tramvajske pruge u Vatikanskoj ulici, projektom su predviđene skretnice u zoni križanja s Vatikanskom ulicom. 

„Ovo je prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon 20 godina i početak ostvarenja još jednog od naših strateških projekata“, podsjetio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. „Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad, a u tramvajsku mrežu povezat će se naselja istočnog dijela Novog Zagreba”, dodao je gradonačelnik. 

Radovi na izgradnji tramvajske pruge će se izvoditi istovremeno s izgradnjom Sarajevske ulice s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova planira se krajem ljeta, uz očekivano trajanje od 12 mjeseci. Procijenjena vrijednost radova izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom i tramvajskom prugom iznosi 25 milijuna eura. 

„Kontinuirano radimo na unapređenju javnog prijevoza. Ovaj tjedan započela je i dugoočekivana rekonstrukcija tramvajskog okretišta Mihaljevac, uz istovremenu izgradnju novog autobusnog terminala, s očekivanim dovršetkom do kraja godine. Unaprjeđenju javnog prijevoza doprinijet će i nabava 60 novih tramvaja od kojih će prvi početi voziti do proljeća sljedeće godine, a možda i ranije”, rekao je gradonačelnik Tomašević. „Cilj nam je omogućavanje bolje, kvalitetnije i sigurnije mobilnosti u Zagrebu“, zaključio je gradonačelnik.

FOTOGRAFIJE: Orlovic

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5