Osnaživanje lidera 21. stoljeća: Predstavljena je knjiga „Inkluzivno vodstvo“

05.02.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#knjiga

U izazovnim vremenima potrebni su lideri koji cijene suradnju, znatiželju i istinsku predanost uvažavanju različitosti, a kako biti jedan od njih otkriva „Inkluzivno vodstvo“.

U knjižnici Bogdana Ogrizovića, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u petak navečer predstavljena je knjiga „Inkluzivno vodstvo“, psihologinje Diane Kobas Dešković. Ova „mala velika knjiga“, kako ju je opisao Darko Buković, glavni urednik Poslovni FM, dovodi u pitanje tradicionalne predodžbe o lidershipu i pojmu inkluzivnosti, nudeći svježu perspektivu koja obećava pozitivnu promjenu u načinu na koji gledamo vodstvo u 21. stoljeću.

Inkluzivno vodstvo knjiga Diana Kobas Dešković
Diana Kobas Dešković, Inkluzivno vodstvo

Inkluzivno vodstvo

Potrebno je promovirati shvaćanje da je inkluzija proaktivna otvorenost za različita uvjerenja, stavove i razmišljanja te uključivanje svih, bez obzira na podrijetlo, dob, spol, obrazovanje, struku, odnosno različitost po bilo kojem kriteriju. Važno je osvijestiti da se svi u nekom aspektu razlikujemo jedni od drugih, te smo ovisno o okolnostima i okruženju manjina u odnosu na druge, kao npr. psiholozi i logopedi u školama u odnosu na nastavnike ili ekonomisti u zdravstvu. Osim teorijskih opisa i definicija, knjiga pruža „jasne smjernice kako raditi na sebi i unaprijediti svoj način vođenja“, ističe Marina Burazer, direktorica marketinga i ESG-a Fortenova grupe, u svom osvrtu na knjigu.

Inkluzivno vodstvo knjiga Diana Kobas Dešković
Darko Buković, Poslovni FM, Diana Kobas Dešković, Spona Code, Carmen Majetić-Pavić, Tagoras, Dražen Oreščanin, Poslovna inteligencija

Ljudi koji vode prvo moraju osvijestiti vlastite pristranosti te aktivno raditi na promjeni kako osobnoj tako i organizacijskoj, objašnjava autorica Diana Kobas Dešković, za što knjiga nudi konkretan, primjenjivi model. U odnose donosimo svoja iskustva i uvjerenja, a ključ uspjeha je u prihvaćanju tih različitosti, što je osobito važno u današnjem dinamičnom i izazovima ispunjenom svijetu u kojem su suradnja i otvorenost ključ uspjeha.

„Knjiga je od esencijalnog značenja za današnje i buduće lidere jer nam danas trebaju lideri koji su samosvjesniji, spremniji pokazati svoju ranjivost, osvijestiti svoje pristranosti i pri tome (p)ostati autentični“, naglasila je na predstavljanju knjige Carmen Majetić-Pavić, poslovna savjetnica, mentorica i coach tvrtke Tagoras.

Inkluzivno vodstvo knjiga Diana Kobas Dešković
Darko Buković, Poslovni FM, Diana Kobas Dešković, Spona Code, Carmen Majetić-Pavić, Tagoras

„Inkluzivno vodstvo“ čitateljima pomaže i u shvaćanju promjena koje su se dogodile u području tradicionalnog vodstva – danas su više na cijeni lideri koji u svojim organizacijama upravljaju transformacijski, koji su autentični i otvoreniji prema okolini u kojoj posluju i pojedincima s kojima rade. Stoga je nužno osvijestiti nesvjesne pristranosti koje utječu na donošenje odluka i prepoznati istinske lidere spremne voditi raznolike timove u izazovnim vremenima.

Inkluzivno vodstvo knjiga Diana Kobas Dešković
Dražen Oreščanin, Poslovna inteligencija, Legit Software

Problem Hrvatske, pa i naše šire regije, je što kao karizmatične lidere prepoznajemo elokventne, zabavne i dominantne muškarce i žene za koje praksa često pokaže nedostatne rezultate. Srećom dolazi nova generacija lidera 21. stoljeća koji cijene ideju i kompetenciju, koji su znatiželjni i otvoreni za nove pristupe, a uz to vrlo nenametljivi i gotovo nevidljivi. Karakterizira ih aktivno slušanje drugih, dok su sami u drugom planu uz manje izgovorenih riječi, što ih čini istinskim inkluzivnim liderima“, istaknula je Diana Kobas Dešković.

Inkluzivno vodstvo knjiga Diana Kobas Dešković
Darko Buković, Poslovni FM, Diana Kobas Dešković, Spona Code, Carmen Majetić-Pavić, Tagoras, Dražen Oreščanin, Poslovna inteligencija

Poticanjem autentičnosti, transparentnosti i volje za učenjem iz različitih perspektiva, ti lideri otključavaju puni potencijal svojih timova i organizacija. Knjiga „Inkluzivno vodstvo“ pruža „jasne i konkretne savjete kako postati inkluzivan lider“, istaknuo je na predstavljanju knjige Dražen Oreščanin, suosnivač Poslovne inteligencije te suosnivač i član uprave Legit Software, te zaključio kako je „šteta što ovakvu knjigu nismo imali i prije pandemije“.

Knjiga Inkluzivno vodstvo nastala je u okviru EU sufinanciranog projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike, a partneri Hrvatska zajednica županija i tvrtka Spona Code.

Više pojedinosti: https://www.mamforce.hr/inkluzivno-vodstvo

FOTOGRAFIJE: PR

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5