Bili smo u Europskom parlamentu, gdje su zatraženi stroži zakoni za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja

07.12.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Novosti
#Justice Initiative

Sredinom rujna ove godine, After5 je bio medijski partner izložbi o žrtvama zlostavljanja u djetinjstvu, koja je održana u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Izložba SHAME – European stories, koju je u Zagreb dovela organizacija Justice Initiative, sastojala se od niza fotografija osoba iz cijele Europe, koje su ispričale svoje priče o zlostavljanju u djetinjstvu ili mladosti. Snažni vizuali talijanskog fotografa i novinara Simonea Padovanija, praćeni još snažnijim pričama preživjelih, jedan za drugim posjetiteljima izložbe ostavljali su knedlu u grlu, skrećući pozornost na nelagodnu temu koja je ne samo dio naše svakodnevice, već alarmantno raste: djeca su na dnevnoj bazi izložena seksualnom uznemiravanju, seksualnom iskorištavanju na internetu i seksualnom zlostavljanju.

Justice Initiative s ovom je izložbom obišao mnoge europske gradove, održavajući paralelno u istim gradovima i okrugle stolove sa stručnjacima i ističući da je baš svaka sekunda važna, kako bismo učinili internet sigurnim mjestom za djecu. Izložba i panel, održani i u Zagrebu, bili su dio kampanje kojom su se prikupljali potpisi za definiranje konkretne zakonske regulative na razini Europske Unije protiv nasilja nad djecom. Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama, a snose veliku odgovornost, jer je Europa postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja: preko 60% svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU.

Prisustvovali smo velikom danu za

ovu inicijativu u Bruxellesu

Da je kampanja ove inicijative itekako imala odjeka i pomogla u osviještavanju problematike, dokazuje preko 540.000 građana Europe, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci potpisali peticiju u korist predloženog zakona za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece te jačanje potpore žrtvama.

Justice Initiative kampanja je u srijedu, 6. prosinca, imala svoju kulminaciju u srcu Europe – Bruxellesu. After5 je prisustvovao događanjima dana, počevši od tihog prosvjeda u parku ispred Europskog parlamenta, pa do ceremonije u prostorijama Europskog parlamenta u sklopu koje su, od strane preživjelih žrtava zlostavljanja iz cijele Europe, uručeni prikupljeni potpisi zastupnicima Parlamenta.

Ovaj dan ostat će zapamćen po vrlo važnom pozivu Europskoj uniji da uvede sveobuhvatnu zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, a predložena uredba u Europskoj uniji ima moć da to i učini. Više detalja o cijeloj kampanji i zaključcima europarlamentaraca donosimo u nastavku:

Više od pola milijuna građana traži donošenje strožih zakona

Kako bi pokazali koliko je snažna podrška građana Europske unije jačanju zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, žrtve iz svih zemalja EU i 40 partnerskih organizacija za dječja prava, predvođene Justice Initiative programom Zaklade Guido Fluri, pokrenule su peticiju diljem Europe. Tijekom posljednjih šest mjeseci organizacije su uspjele prikupiti potpise iz svih država članica EU-a – od Španjolske, Njemačke, Grčke, Rumunjske, sve do Finske, Švedske i šire.

S više od 540.000 potpisa peticija pokazuje da većina građana hitno želi bolju i jaču podršku žrtvama te jaču zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, posebice na internetu. To je u skladu s rezultatima nedavnih istraživanja provedenih diljem EU-a, poput Eurobarometra i istraživanja ECPAT-NSPCC, koja su pokazala slične rezultate, da velika većina građana podržava jačanje zakonodavstva za sprječavanje, otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

Hilde Vautmans, zastupnica Europskog parlamenta i supredsjedateljica Međukluba za prava djeteta, poručila je na ceremoniji primopredaje potpisa: „Stotine tisuća ljudi, uključujući žrtve i skupine za zaštitu djece, potpisalo je ovu peticiju. Kao predstavnici naroda razumjeli smo ovu potrebu. Imamo obvezu zaštititi sljedeću generaciju.”

Hilde Vautmans

Žrtve i organizacije za zaštitu djece pozivaju na

poštivanje prava djece

Žrtve, organizacije za zaštitu djece i građani iz cijele Europe zahtijevaju od Europske unije da preuzme vodeću poziciju u svijetu usvajanjem prijedloga uredbe o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predloženim zakonom zahtijevat će se od kompanija da poduzmu mjere za sprječavanje nanošenja štete djeci na svojim platformama te gdje je potrebno, učinkovito otkriju, prijave i uklone sadržaj, koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije, istaknula je: „Ovo je odlučujući trenutak. O konačnom tekstu prijedloga odlučuju Europski parlament i Vijeće Europske unije. Pozivam vas da poslušate tihu većinu, da saslušate žrtve i podržite moj prijedlog, da zaštite dijete od najgoreg zamislivog zločina.”

Žrtve i organizacije za zaštitu djece zabrinute su zbog nedavnog kompromisa koji je postigao Europski parlament, tvrdeći da bi mogao pogoršati situaciju za sigurnost djece na internetu. Žrtve seksualnog zlostavljanja kažu: “Dosta je bilo.”

Zakonodavstvo mora dati prioritet interesima djece i istovremeno tražiti ravnotežu s privatnošću, ali stavljanje privatnosti korisnika iznad svih drugih osnovnih ljudskih prava, uključujući zaštitu djece, protivno je vrijednostima EU. Kao što je Guido Fluri, predsjednik Inicijative za pravdu, izjavio: “Vrijednosti na kojima je Europa utemeljena uključuju poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti; vladavina zakona; i poštivanje ljudskih prava. Zato pitamo: ne vrijede li te vrijednosti na internetu, gdje se prava djece brutalno krše svaki dan?”

Hrvatski stručnjaci za zaštitu djece zalažu se za

donošenje zakona u izvornom obliku

“Može se napraviti puno toga da se zastrašujući niz zlostavljanja djece smanji i konačno zaustavi, kao društvo smo odgovorni da napravimo više u prevenciji i zaštiti djece na internetu. Iza svake slike i videozapisa je stvarna patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Znanje i svjesnost o postojanju ove opasnosti je prvi korak prema sigurnijem i boljem internetu, edukacija i prevencija dugoročno daju rezultate i nužno je da se uključe svi relevantni dionici, a posebno je neophodno da se uključe pružatelji Internet usluga. Omogućili smo djeci da uđu u ”digitalnu džunglu”, nakon stotina tisuća djece koje su postale žrtve u njoj, naša je obveza učiniti je sigurnijom“, izjavio je Tomislav Ramljak, Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Istraživanje deSHAME Hrvatska pokazalo je da je čak 1/5 srednjoškolaca svjedočila ili doživjela seksualno uznemiravanje na internetu u posljednjih godinu dana. Točnije, gotovo polovica srednjoškolaca navodi da su svjedočili dijeljenju seksualnih sadržaja od svojih vršnjaka na grupnom chatu, profilu ili forumu. Taj problem ili ignoriraju ili ga pokušavaju riješiti sami, uglavnom se obraćajući za pomoć vršnjacima. Odrasli su rijetko uključeni.

„Potrebni su kontinuirani napori donositelja odluka, različitih sustava i stručnjaka kroz multidisciplinarnu suradnju, ulaganje u projekte i programe zaštite djece na internetu s krajnjim ciljem poboljšanja digitalne dobrobiti djece u Hrvatskoj”, istaknula je voditeljica istraživanja izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Vijeće EU-a: Španjolsko predsjedništvo traži

kompromis koji štiti djecu

Pozivu na jaču zaštitu pridružuje se i španjolsko predsjedanje Vijeća EU. Španjolski ministar Fernando Grande Marlasca čvrst je i odlučan u traženju održivog kompromisa: „Malo smo bliže ostvarenju ovog cilja, s tekstom zakona o kojem se trenutno raspravlja, a za čije usvajanje ulažemo sve napore. Španjolsko predsjedništvo predložilo je alternativne formulacije koje se, bez odricanja od krajnjih ciljeva predložene Uredbe, bave raznim spornim točkama koje su postavile države članice u vezi s mogućim utjecajem na prava kao što je, na primjer, pravo na privatnost komunikacije.”

Seksualno zlostavljanje djece na internetu globalni je problem koji nadilazi granice, kulture i društvene slojeve. Iza svake hladne statistike nalazimo priče o djeci koja su pretrpjela fizičku, emocionalnu i psihičku štetu od ruku grabežljivaca koji iskorištavaju lakoću kojom mogu pristupiti svojim žrtvama na internetu.

FOTOGRAFIJE: Justice Initiative

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5