Lockdown kao poticaj za pokretanje novog biznisa

25.11.2022. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#Koridor Gallery | #Koridor 27

Franku i Rajana iz Labina susrela sam virtualno prije nekoliko godina, zahvaljujući Instagramu. Dnevno kopanje po mreži koja bi mi redovito donosila pregršt novih tema za pisanje dovela me do njihovog profila Koridor 27 i bila je to jedna od onih stranica na koju stisnete „follow“ i više s nje nikada ne odete. Ovaj istarski bračni par ondje nam je pružio uvid u neke od najljepših istarskih interijera koje su fotografirali kroz godine i oduševio nas svojim fotografskim radovima moderne arhitekture. Ako slika govori tisuću riječi, njihove fotografije po mom su mišljenju uspješno prodale ili u najam stavile baš svaku nekretninu koje su se dotaknuli objektivima svojih kamera. A onda je stigao lockdown koji nas je sve prikovao za domove i u nama pomiješao emocije straha i neizvjesnosti s onima koje donose inspiraciju. Franka i Rajan iskoristili su tih par mjeseci poslovne tišine da započnu s realizacijom projekta koji im se dugo motao po glavi. Njihov novi biznis je Koridor Gallery, art galerija koja je prije par tjedana započela s radom u Labinu i na zanimljiv način obogatila ponudu ovog istarskog gradića poznatog po svojoj bogatoj povijesti, kulturnom naslijeđu i umjetničkoj sceni. 

Koridor Gallery

Koridor Gallery, nastavak je njihovog DNA, ekstenzija poslovanja, a naposljetku i ostvarenje dugogodišnjeg sna. Želja za vlastitim, kreativnim i šarenim prostorom rodila se dok su dokumentirali tuđe interijere i arhitekturu po Istri, Hrvatskoj i svijetu, a napokon je prevagnula za vrijeme prvog lockdowna kada su, kako kažu, kao i mnogi imali više vremena za razmišljanje o svojoj budućnosti. U samu realizaciju projekta Koridor galerije u Labinu uključio se i Dino Santaleza, Frankin brat koji je multimedijalni umjetnik, i s konkretnim radovima u poslovnom prostoru započeli su 2021. godine kada su postali sigurni u viziju koju žele pratiti. 

Njihova netom otvorena galerija mjesto je koje odiše ne samo istančanom estetikom i smislom za lijepo, već i dobrom vibrom.

„Od početka smo htjeli stvoriti mjesto u kojem se možete opustiti, inspirirati, iskusiti umjetnost vizualno i taktilno, popričati s umjetnicima i razmijeniti ideje. 

Konceptualno, cilj je predstaviti javnosti manje poznate umjetnike iz različitih grana umjetnosti poput fotografija, ilustracija, slika, videoinstalacija i skulptura“, otkrivaju nam Franka, Rajan i Dino te nastavljaju: 

„Galerija je idealno mjesto za dizajnere, arhitekte i sve pojedince koji mogu pronaći prigodan rad za novi projekt ili vlastiti interijer, primjerice boutique hotel, villu za odmor, ured ili komercijalni prostor. Pošto smo veliki ljubitelji art knjiga i indie časopisa koje smo mogli pronaći samo na putovanjima u inozemstvu, htjeli smo da takav izbor publikacija bude dostupniji lokalno i u našoj regiji. Šalimo se da smo u principu otvorili shop za sebe (smijeh)“.

U ovom trenutku, u Koridor Gallery pogledati i kupiti možete fotografije Rajana Miloševića, ilustracije Dina Santaleze na papiru i platnu te akrile na platnu labinske umjetnice Ester Kranjac. Sve navedeno moguće je kupiti u raznim dimenzijama, od A3 pa do velikih platna od 180 cm. Naglasak je na kvaliteti bez masovne proizvodnje i svaki je art print fotografije ili ilustracije otisnut na jednom od najboljih papira – Hahnemuhle Photo Rag 308 gsm, izuzetne teksture i dugotrajne kvalitete. Također, svaki rad je potpisan i numeriran od strane autora.

A onda su tu i časopisi i knjige…

Izdvojili bismo Aperture, Cero, Union, Open Spaces, Milk Decoration, Womankind, Wallpaper, Zoetrope, The Architectural Review, Apartamento. Knjige prate istu tematiku, neke su prave coffee table knjige kojima se uvijek vraćate i listate s jednakom znatiželjom, poput Stanley Kubrick Photographs, Mario Bellini design, The Red Thread Nordic Design, Neutra complete works, Elliott Erwitt Snaps, The Art of Cartographics“, ispričala nam je ova kreativna i poduzetna istarska obitelj.

Da su upravo obitelj i prijatelji neprocjenjiv stup praktične, logističke, ali i emotivne podrške u pokretanju biznisa, još jednom nam potvrđuje informacija da su u pretvaranju ideje u djelo Franka, Rajan i Dino najveću podršku dobivali od najbližih osoba. Vlastitim su rukama prošli kroz sve faze izrade praktički cijelog inventara, a posebno im je drag, primjerice, mali kubus obložen pločicama s kontrastnim crnim fugama koji je nastao zajedničkim snagama.

„Prostor je zamišljen kao ugodan i šaren, a opet jednostavan s naglašenim geometrijskim elementima i teksturama (pogotovo pulta). Vrlo jednostavno se sve može presložiti kako bi dobili drugačiji raspored i tok kretanja u samoj galeriji, što nam je i cilj – da vas iznenadi svaki put nečim novim. Veliku pažnju posvećujemo i odabiru glazbe u galeriji, kod nas nema neugodne tišine (smijeh)“, dodaju Franka, Rajan i Dino.

Novu poduzetničku priču započeli su u svom gradu, Labinu, i već od starta dobili vrlo pozitivne reakcije iz okoline, bilo od najmlađih naraštaja ili od starijih poznavatelja scene. Koridor Gallery svoju će ponudu sigurno širiti s vremenom, pa su tako već u dogovoru s drugim umjetnicima za sljedeću godinu, kada stiže i webshop galerije koji je u završnoj fazi. Na taj će način postati dostupniji široj publici, no Labin je definitivno mjesto u kojem Koridor Gallery vrijedi doživjeti iz prve ruke.

„Drago nam je da smo Labinu pridodali jednu kulturnu točku i sudeći po pozitivnim  komentarima posjetitelja bila je to dobrodošla promjena u gradu. Ponosni smo na cijelu kreativnu zajednicu koja ovdje djeluje i razvija se“, zaključuje priču kreativni trojac kojem želimo mnogo lijepih priča u budućnosti.

Koridor Gallery

Osnovne informacije:

Adresa: Zelenice 7, stražnji ulaz, Labin

Radno vrijeme: pon – pet  11-18h / sub 10-13h

Web stranica: LINK

Instagram: LINK

FOTOGRAFIJE: Koridor 27

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5