Marina je pokrenula grupu za poduzetnice u kojoj nema glupih pitanja, a ni glupih odgovora

23.01.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu
#poduzetništvo

Na početku svog poduzetničkog puta, s prvim danima jeseni 2022., od jedne drage kolegice dobila sam preporuku za učlanjenje u Facebook grupu Be Your Own Boss. Ona je tada već bila u solo vodama, a na temelju svega što sam joj ispričala, zaključila je da bi mi objave u BYOB grupi mogle biti baš dobro i korisno štivo. Dan kasnije ušla sam u grupu i odjednom se našla okružena članicama, njih gotovo 12.000, koje svijet ženskog poduzetništva u Hrvatskoj definitivno čine boljim mjestom.

Postoje svakakve grupe na Internetu i neke će vas često odbiti jer su pune pametovanja, a nerijetko i zajedljivih komentara. U Be Your Own Boss grupi tako nešto ne postoji, a na mjesto negative dolaze pozitiva, empatija i iznad svega dojmljiva suradnja i podrška. Kako je izgradila ovo online mjesto koje snažno potiče žene poduzetnice i, uostalom, kako je izgledao njen vlastiti poduzetnički put, upitala sam Marinu Biljak, osnivačicu Be Your Own Boss grupe.

Marina Biljak, grupa Be Your Own Boss

Be Your Own Boss

„Počelo je kao hobi, a sad je to već posao. Već nekih pola godine više radim na Be Your Own Boss projektima, nego što radim u vlastitoj tvrtci MB Digital Media. No, to je bila svjesna odluka i uživam u svemu što radimo i kreiramo! A kad čujem tek koliko to ženama znači, onda znam da se sve isplati“, započinje priču Marina, koja danas živi i radi u Amsterdamu, no zahvaljujući prirodi digitalnog posla koji obavlja, njeni klijenti su posvuda.

Be Your Own Boss je grupa za poduzetnice i one koje razmišljaju o poduzetništvu, a u njenom radu sudjeluju brojne poduzetnice koje su spremne podijeliti svoja znanja i trikove s budućim poduzetnicama. Ovdje se mogu dobiti savjet i podrška, ali i pronaći razna predavanja, mentorske programe i druženja. Grupa je pokrenuta na samom početku pandemije, u ožujku 2020., kada je započeo i ne toliko jednostavan period za poduzetnike, no grupa je u ove tri godine svejedno rasla i rasla.

„Da, bilo je teško, no mnogi su pandemiju shvatili kao priliku i poticaj da prebace svoje poslovanje online. U grupi smo nudili brojne edukacije, mentorske programe i projekte koji su poduzetnicama pomogli u tome, tako da zapravo nije čudno što je grupa kontinuirano rasla. A i moram naglasiti – kod nas nema glupih pitanja, ni glupih odgovora. Tu smo kad god nekom nešto treba. U grupi imamo razne profile poduzetnica koje su u ovaj svijet zakoračile hrabro, često bez podrške okoline, a danas sve one svojim znanjem i vještinama ohrabruju one koje su tek krenule ili planiraju krenuti u poduzetništvo“, priča mi Marina.

Kako je uopće došlo do ideje o pokretanju grupe? Za kontekst se potrebno vratiti na sami početak Marininog poduzetničkog puta, negdje oko 2010. godine, u vrijeme u koje ona nije znala niti jednu ženu poduzetnicu koja radi od doma i kojoj za posao treba samo laptop. Govori mi da se često osjećala usamljeno i kao da ju nitko ne razumije te nije imala s kime podijeliti sve prepreke i izazove. Tada su čak i njeni bližnji smatrali da to nije „pravi posao“ ako ne trebaš izaći iz kuće. Te 2010. godine postojali nisu ni brojni kanali koji danas postoje.

Marina je u Amsterdamu slučajno pronašla neke aktivne udruge i organizacije za žensko poduzetništvo i krenula na njihova druženja:

Kada sam vidjela koliko takva podrška može značiti poželjela sam pokrenuti nešto slično i za hrvatske freelancerice. No, nisam mogla predvidjeti u što će se moja ideja na kraju pretvoriti i koliko će sve to narasti.

Nakon otvaranja grupe odmah je krenuo prvi besplatni mentorski program kojim je htjela omogućiti ženama da nauče neke nove vještine. To je zapravo i bila prvotna zamisao grupe, no žene su imale drugu ideju i tako je Be Your Own Boss postalo ‘the mjesto’ za poduzetnice.

Više od podrške riječima, žene ovdje mogu dobiti realne savjete za pokretanje i vođenje posla, preporuke i mentorstvo, pa čak i doći do klijenata i ostvariti networking. Grupa je popularizirala i meet upove uživo, s prvom službenom BYOB konferencijom održanom prošle godine. Karte za meet up u Zagrebu i Splitu su planule, što je samo pokazalo koliko je ženama nedostajalo kvalitetno druženje uživo. Marina i njene kolegice trenutno organiziraju ‘Meet my business’ druženja u Zagrebu i iduća tri već su popunjena, a to dovoljno govori o stvarnom utjecaju jedne Facebook grupe.

No, vratimo li se na temu poduzetništva u njenom slučaju, zanimalo me kako je započela njena poduzetnička priča i što joj je prethodilo:

„Mojoj poduzetničkoj priči prethodila je moja prva ljubav – novinarstvo. Radila sam kao novinarka u jednoj našoj medijskoj kući i obožavala sam taj posao. Ali, život je imao drugačije planove za mene te me odveo u smjeru marketinga. Radila sam neko vrijeme kao marketing manager u jednom startupu, no nakon što sam dobila dijete odlučila sam da ipak želim biti sama svoj šef, te sam krenula u solo vode. Od samog početka radila sam samo s inozemnim klijentima, a s većinom mojih prvih klijenata radim i dan danas. Bavim se prvenstveno oglašavanjem, outreachom i digitalnim PR-om.“

Složile smo se da je danas istovremeno i jednostavno i izazovno postati poduzetnica:

„Danas imamo toliku veću podršku nego što je to bilo prije, počevši već od poticaja za samozapošljavanje, pa do raznih edukacija, programa i svega ostalog što nam može pomoći da rastemo, a dostupno nam je na svakom koraku. Čini mi se da prije 10-ak godina i nije baš bilo tako jednostavno doći do informacija kao što je to sada.“

Kada kreneš graditi vlastiti poslovni put, na njemu će se naći mnogo pogodaka i pogrešaka, ali ono najbitnije, neprocjenjivih lekcija zahvaljujući kojima možemo nastaviti rasti i razvijati se. Možda najteže u životu svakog poduzetnika koji je sam sebi šef je podvući crtu, stati s poslom na vrijeme, odvojiti poslovno i privatno… Slična je i Marinina priča.

„U poduzetništvu sam naučila mnogo toga, ali izdvojit ću nešto na čemu najviše radim u zadnje vrijeme, a to je postavljanje granica. Sjećam se sebe na početku poduzetničkog puta, odgovarala bi na mailove iste minute. Ne bi ni slučajno otišla na odmor bez laptopa. Uvijek je bio prisutan taj nekakav osjećaj da uvijek moraš biti dostupna, inače ćeš izgubiti klijente. Danas bi rekla da sam puno pametnija i znam da to nije tako, a i da nitko od mene ne očekuje da budem dostupna 24/7.“

Iako priznaje da je veliki radoholičar i da joj je teško stati, Marina je ipak pronašla mehanizam za opuštanje, a to je čitanje trilera i krimića svaku večer prije spavanja.

Pitam ju za kraj, je li Be Your Own Boss grupa i njoj donijela neka nova prijateljstva, baš kao što je mnogim članicama? „O da. Ako sam zbog ičeg zahvalna što sam pokrenula grupu, to je zbog svih žena koje su ušle preko nje u moj život. Kad bih ih krenula sve nabrajati, ne bi ni stale u ovaj tekst! Mislim da smo u ove tri godine već postigli jako puno i da bi bilo dobro sad stati i pogledati sve što je iza nas, umjesto samo gurati naprijed. Želja bi mi bila da postanemo glavna platforma za podršku, savjetovanje i povezivanje poduzetnica! Da smo mjesto gdje se baš sve osjećaju ‘kao kod kuće’! A možda to već i jesmo?“

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5