Materia ured, matcha, wellbeing, Maja Blažević, Zrinka Blažević

Vodimo vas u jedan od najljepših ureda u srcu Zagreba

15.11.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#Materia | #uređenje interijera | #ured

Krajem prošle zime prvi sam put došla u Materia ured. Sestre Maja i Zrinka Blažević u njega su se tada taman “friško” preselile, a iako su mi govorile da ga tek moraju do kraja urediti, interijer je na mene ostavio wow-efekt. Dogovorila sam se s Majom da ćemo ga fotografirati kada dovrše uređenje. Strpljivo sam čekala da bi me nedavno nazvala te rekla kako su i zadnji detalji na mjestu. S fotografkinjom Tatjanom Bukvić zaputila sam se u centar grada, gdje se smjestio Materia ured, a tamo su nas dočekale sestre koje stoje iza modernog hrvatskog wellbeing brenda

Maja i Zrinka Blažević

Materia ured u centru Zagreba

Najbolja stvar Materia ureda su detalji oko kojih se grade priče – neke s putovanja, neke s našim umjetnicima, neke sa sjajnim brendovima… No, idemo otpočetka i potrage za novim uredom koja, zapravo, i nije trajala drugo, već je sve bilo jako intuitivno. Sestre su mi, uz matchu koju sjajno pripremaju, ispričale:

Odluka za novim uredom sazrijevala je neko vrijeme. Kada smo bile sigurne da želimo napraviti taj korak, počele smo tražiti na internetu. Doslovno smo guglale ‘Zagreb centar ured najam’. Ovaj je ured bio prvi i jedini prostor kojeg smo fizički pogledale. Odmah nas je osvojio svojom energijom, toplinom i divnim interijerom. Kako je tada u Zagrebu stalno padala kiša, a nama je bilo bitno radi fotografija vidjeti kako pada svjetlost, nekoliko smo puta dolazile. Kada smo vidjele ured jednog sunčanog dana – to je bilo to!

Ured su unajmile i dijele ga s jednim odvjetničkim uredom. Vlasnica prostora prije par godina iz temelja ga je preuredila pa su imale savršenu bazu za gradnju svoje priče. Maji i Zrinki jako su se svidjeli prirodni materijali koji su korišteni: drvo, mramor, travertin…

Naša je vizija bila stvoriti ugodan, pročišćen prostor s neočekivanim detaljima; svojevrsnu oazu u kojoj nam je lijepo boraviti i raditi.

Prostor koji su zatekle opisuju kao jako inspirativan pa se uređenje događalo nekako spontano. I – ne odjednom.

Prvo su krenule s većim komadima namještaja, zatim osjećale kako prostor diše te ga potom krenule nadograđivati. Materia ured posjetila sam nekoliko puta; i moram reći kako su sestre Blažević u svojoj namjeri uistinu uspjele. Stvorile su ured koji je “više” od ureda; poslovno mjesto u koje vas veseli doći jer je vrlo cozy, a pritom ne gubi onu funkcionalnu, poslovnu crtu.

Prostor u koji su se uselile bio je potpuno preuređen u stilu koji im se svidio i na njemu su mogle nastaviti graditi svoju priču.

Željele smo postići jedan elegantan prostor s pomakom. Naš dio smo uglavnom uređivale same. Meni je to velika strast i bila sam in-charge za taj aspekt gotovo u potpunosti, uz malu pomoć naših prijatelja iz Sobe i Mashrooma, priča mi Maja.

Spoj funkcionalnog i ugodnog prostora

Nije im, kaže, predstavljalo problem ni uskladiti funkcionalnost i estetiku, sve se samo slagalo:

Prostor je toliko inspirativan sam po sebi i ima jednu predivnu energiju pa je taj flow nekako bio prirodan. Jako volimo lijepe stvari, no bitno nam je i da su funkcionalne pa smo se time vodile. Kao što kod svih proizvoda koje izbacujemo na tržište volimo da su podjednako lijepi i funkcionalni, tako je i kod elemenata u uredu.

Ured se sastoji od dvije zasebne uredske prostorije i zajedničkih prostora: sobe za sastanke/druženja/radionice, kuhinje, hodnika s recepcijom, dvije kupaonice te balkona. Za Maju i Zrinku, ured predstavlja opuštenu, pročišćenu zen oazu koja poziva na kreativu i fokusiran rad.

Volimo se povezivati i organizirati različita druženja pa nam je prostor savršen za takve stvari. Svi koji dođu tu uživaju i uvijek nam komentiraju kako se dobro osjećaju čim zakorače u ured. To nam je iznimno drago čuti i upravo je to ono što smo željele stvoriti.

Zgodna stvar koju u uredu rade su pop-izložbe. Budući da je Maja velika ljubiteljica umjetnosti, povezala se s umjetničkom platformom Shpigl s kojom dogovaraju pop-up umjetnike, čija su djela izložena u uredu po nekoliko mjeseci. Trenutno su to skulpture mladog umjetnika iz Istre, Rina Banka, čija se estetika savršeno uklopila u prostor.

Pitanje koje sam u uredu najčešće postavila definitivno je bilo “A odakle je…?”. Sestre Blažević strpljivo su odgovarale na svako moje pitanje. Većinu namještaja kupile su u Mashroomu, odakle su fotelje, jastuci, ogledalo i par ukrasnih detalja. Coffee table, tabure, tegla za cvijeće i vaze su iz Sobe, a u uredu je i par detalja iz Dizajnholika (ruke u zidu i koš za smeće) te Kartella (bijeli stolac). Tu su detalji s putovanja, iz Zare Home te H&M Homea, a posebnu pozornost plijeni bijela reljefna slika na zidu. Naslikala ju je umjetnica Vesna Matić, koja je ujedno i autorica skulpture ruke koju koriste i kao držač za mirisne štapiće.

“Neke smo predmete dugo čekale, ali se isplatilo. Mislim da smo sada zaokružile ambijent, ne želimo nakrcavati prostor. Teško je izdvojiti omiljeni komad namještaja ili detalje jer je u sve uneseno puno ljubavi. Sve nam je na neki način omiljeno i uživamo u svakom dijelu ureda. Tako mene, recimo, veseli koš za smeće te ruke koje izlaze iz zida. Volim arty predmete koji su ujedno i funkcionalni”, govori Maja, koju smo ugostili i u našoj rubrici Business & Beauty.

Pozornost krade i tepih iza kojeg, također, stoji interesantna potraga. Naime, bilo im je teško pronaći tepih koji bi se uklopio u kutak s foteljama. Nakon dužeg traženja i “mozganja”, s Mariom Prizmićem iz Sobe Maja je dizajnirala tepih po vlastitoj ideji: neobičnog oblika s kružnim detaljima koji se mogu namještati po želji.

Prilikom uređivanja interijera, željele su stvoriti više zasebnih priča unutar ureda. Maja kaže kako su joj omiljene – baš sve!

“Imamo zen lounge koji je jako svijetao i daje određenu mirnoću svemu. Zatim, dio gdje se nalazi ogledalo s tabureom i rukama koje vire iz zida je više umjetnički. Tu je ormar s detaljima i našim proizvodima te soba za sastanke/druženja koja ima svoju energiju. Kuhinja se potpuno može zatvoriti s blagovaonskim stolom od travertina iz koje se nastavlja mala terasa. I kupaonica mi je predivna, kao i radni stol od drveta. Ma sve!”, smije se Maja.

Materia ured, matcha, wellbeing, Maja Blažević, Zrinka Blažević

Terasa za opuštanje i brunch

Zrinkin omiljeni kutak njihova je šarmantna terasa. Na njoj chillaju kada je vani lijepo vrijeme, a izdvaja i kutak s mekanim foteljama na kojima bi, kažu, definitivno trebale provoditi više vremena.

Vratimo se još kratko maloj terasi, potpuno drugačijoj od ostatka ureda. Ima pogled na jedno unutarnje dvorište koje je, zapravo, dosta zapušteno, no s dušom.

Kad smo na terasi, imamo osjećaj da uopće nismo u Zagrebu. Na balkonu najradije pijemo matcha latte ili jedemo najdraži brunch – avokado tost. Dolazi hladnije vrijeme pa više nećemo moći provoditi vrijeme na njemu kao dosad, ali se zato već veselimo proljeću i uživanju u našoj zelenoj oazi.

FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5