Tko su najbolji poslodavci u Hrvatskoj za 2023. godinu?

11.12.2023. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#poslovno iskustvo

Na kraju još jedne kalendarske godine doznali smo tko su najbolji poslodavci u Hrvatskoj te u kojim tvrtkama rade angažirani i zadovoljni radnici, putem alata Pulser za istraživanje zadovoljstva zaposlenika. 

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj

Cilj istraživanja je utvrditi u kojim tvrtkama trenutno vlada najbolje radno okruženje u Hrvatskoj, a kompanije koje ostvare najbolje rezultate proglašavaju se Najboljim poslodavcima za tekuću godinu.   

Na svečanosti održanoj u Hotelu Zonar u Zagrebu, MojPosao, vodeći portal za oglašavanje radnih mjesta u Hrvatskoj i član Alma Career grupacije, proglasio je Najbolje poslodavce u Hrvatskoj, temeljem rezultata Pulser – Istraživanja zadovoljstva zaposlenika. 

Tvrtke su svrstane u tri kategorije ovisno o veličini i prema broju zaposlenika: male (20 do 50 zaposlenika), srednje (51 do 250 zaposlenika) te velike (251 ili više zaposlenika). Tvrtke s manje od 20 zaposlenika mogu provesti istraživanje, ali ne ulaze u izbor najboljih. 

Najbolji poslodavci u 2023. u kategoriji velikih tvrtki su:  

  1. Infinum d.o.o. 
  2. ZUBAK GRUPA d.o.o. 
  3. Rimac Technology d.o.o. 

U kategoriji srednjih tvrtki najbolji poslodavci su:  

  1. The Productive Company d.o.o. 
  2. Ars Futura d.o.o. 
  3. Porsche Digital Croatia d.o.o. 

Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki za 2023. godinu su:  

  1. Kodilion d.o.o. 
  2. Netgen d.o.o. 
  3. Pontis Technology d.o.o. 

Također, sve tvrtke koje prvi put sudjeluju u istraživanju ulaze u konkurenciju za priznanje Best new entry, a ovogodišnji dobitnik je tvrtka Pontis Technology d.o.o.

Osim po veličini tvrtke se promatraju i unutar djelatnosti u kojoj posluju. U djelatnosti Informacijskih tehnologija najiznimniji rezultat ostvarila je tvrtka The Productive Company d.o.o., u proizvodnji MICRO-LINK d.o.o., dok je u djelatnosti trgovine najbolji rezultat postigla tvrtka ZUBAK GRUPA d.o.o.  

Ove godine prvi put su dodijeljena priznanja i tvrtkama koje posluju u djelatnosti financija, gdje je najbolji rezultat ostvarila Kentbank d.d., odnosno u turističko-uslužnoj djelatnosti, gdje je najbolje ocjene zaposlenika zaslužila tvrtka NOVA GRATIA d.o.o. 

Posvećenost poslu i izazovnost radnih

zadataka posebno su na cijeni 

Ove godine je u istraživanju sudjelovalo 39% srednjih, 35% malih, 21% velikih i 5% mikro tvrtki te više od 7.100 zaposlenika, što predstavlja značajan udio od ukupno 10.000 radnika koliko zapošljavaju tvrtke sudionice istraživanja. 

Prosječna ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju iznosi 3,29 (od mogućih 4), što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je prosječna ocjena bila 3,35.  

Zaposlenici su i ove godine najvišim ocjenama “nagradili” Radne uvjete i Izazovnost radnih zadataka, dok najviše prostora za napredak poslodavci imaju u području Osobnog rasta i razvoja zaposlenika te Organizacije rada. 

S druge strane, upravo su kategorije Organizacija rada i Osobni rast i razvoj te Uključenost u donošenje odluka ono što najbolje poslodavce čini iznimnim, odvajajući ih od konkurencije. 

Koliko radnika je angažirano?

Dio upitnika obuhvaća i mjerenje angažiranosti zaposlenika, odnosno njihove motivacije da dodatno doprinose razvoju i rastu tvrtke u kojoj rade. 

Sveukupno gledano, 39% zaposlenih je angažirano, dok 58% radnika ne pokazuje izražen interes za davanje dodatnog doprinosa razvoju tvrtke. Dozu prijeko potrebnog optimizma pronalazimo u podatku kako je svega 2% radnika nemotivirano. 

S druge strane, postotak angažiranih radnika kod Najboljih poslodavaca, odnosno u tvrtkama dobitnicama nagrada, je kudikamo veći te iznosi visokih 73%. 

Jesmo li lojalni i skloni preporučiti našeg

poslodavca drugima? 

Istražena je i lojalnost radnika u Hrvatskoj, provjeravajući jesu li spremni preporučiti svoje radno mjesto ili tvrtku obitelji i prijateljima.  

Osobe koje su entuzijastične u preporuci svog poslodavca smatramo “promotorima”, one koje su neodlučne označavamo kao “pasivne”, dok su radnici s izraženim neprijateljskim stavom prema preporuci svog poslodavca klasificirani kao “kritičari tvrtke”. 

Među sudionicima istraživanja, otkriveno je 52% promotora i 34% pasivnih radnika, dok 14% zaposlenih izražava kritički stav prema svom poslodavcu. 

Kao i ranije, Najbolji poslodavci zapošljavaju veći broj promotora u odnosu na prosjek istraživanja. 

Usporedno s ovim istraživanjem, tijekom godine je provedeno nacionalno istraživanje s istim pitanjem, na oko 2.000 ispitanika, a rezultati su gotovo dijametralno suprotni – na nacionalnoj razini imamo samo 12% promotora, 23% pasivnih radnika te čak 65% kritičara. 

O istraživanju zadovoljstva zaposlenika

Prije 16 godina, točnije 2007. godine, Istraživanje zadovoljstva zaposlenika – sadašnji PULSER, lansiran je kao projekt koji je među poslodavcima trebao proširiti svijest o važnosti osluškivanja stavova, mišljenja i potreba njihovih zaposlenika. Istovremeno koristan za poslodavce, ali i za zaposlenike. 

Tijekom godina alat se mijenjao sukladno promjenama u načinu poslovanja tvrtki, razvojem odnosa tvrtki prema zaposlenicima, stanju na tržištu rada i trendovima koje pokreće HR zajednica u Hrvatskoj i svijetu.  

Danas se upitnik sastoji od 74 osnovna pitanja u devet kategorija te dodatna četiri pitanja za eNPS (employee Net Promoter Score) te ESI (Employee Satisfaction Index). 

FOTOGRAFIJE: Kaboom Pics, Pixabay

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5