Nika Muhl

Tko je mlada Hrvatica koja je ušla u najprestižniju košarkašku ligu na svijetu?

29.04.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život prije 5 | Ljudi u biznisu
#košarka

Sredinom travnja stigle su nam posebno interesantne vijesti o uspjehu iz svijeta ženske košarke: hrvatska reprezentativka Nika Mühl izabrana je na draftu za WNBA, najprestižniju košarkašku ligu na svijetu. Time je postala četvrta Hrvatica u uglednoj WNBA (Women’s National Basketball Association), a u svoje redove izabrao ju je klub Seattle Storm, piše Hrvatski košarkaški savez. 23-godišnja košarkašica još nije zaigrala za seniorsku reprezentaciju, no iza nje su zapaženi rezultati u mlađim reprezentativnim kategorijama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Koyer Sport – Miroslav Kojic (@koyersport)

Tko je Nika Mühl?

Basketball.hr piše kako je Nika Mühl četiri godine studirala i igrala na američkom Sveučilištu Connecticut, gdje je prošle sezone i postavila rekod UConna po broju asistencija u sezoni. Sportske novosti prošle godine su razgovarale s Nikom, kada im je mlada košarkašica otkrila kako je prve košarkaške korake napravila na igralištu u Travnom. Košarka nije prvi sport kojeg je trenirala, našli su se tu još plivanje, tenis, odbojka i triatlon… No, ljubav prema košarci oduvijek je prisutna pa bi uvijek odlazila na koš s dečkima. Roditelji su je naposljetku i upisali na treninge košarke i od tada, rekla je prošle godine za Sportske novosti, nije pomislila ni na jedan drugi sport.

Prisjetila se kako je u početku nitko nije htio u ekipi, no godinama kasnije – situacija se promijenila. Te iste dečke, koji su od nje bili stariji, jači i viši, počela je pobjeđivati, a danas svi žele igrati “jedan na jedan” s njom. No, konačni se rezultat promijenio pa je uz smijeh rekla kako je danas više nitko ne može pobijediti. Kada je u Zagrebu, igranje košarke na betonskom igralištu dođe joj kao izvrstan trening. Prve “službene” košarkaške korake napravile je u ŽKK Zagreb, nakon kojeg je prešla u ŽKK Croatia te potom u Trešnjevku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

Sportske novosti pišu kako su se američki koledži počeli interesirati za Niku nakon Europskog U18 prvenstva, a ponuda koju je prihvatila bila je ona koju je dao University of Connecticut, popularno zvan UConn.

“Fakultet, treninzi i utakmice ovdje su vrlo dobro posloženi. Organizacija je savršena i studiranje mi nije teško. Svi su mi na raspolaganju, primjerice mentori i tutori, te imam sve što mi treba. Profesori su vrlo fleksibilni, osobito s nama sportašima, i imaju razumijevanja. Jedino što moraš je dati 100% od sebe i onda nema nikakvih problema”, ispričala je Nika prošle godine kako kombinira studentske i sportske obveze.

Inače, prije nego se odlučila za UConn, Nika Mühl dobila je ponude za stipendije od nekoliko košarkaških programa, među kojima su bili Oregon, Ohio State, Louisville i San Francisco. Prije pet godina, u travnju 2019., objavila je svoju konačnu odluku da se opredijelila za Sveučilište u Connecticutu, a tom je prigodom posebno zahvalila upravo treneru Luigiju Auriemmi. Naime, on je osobno doputovao u Hrvatsku kako bi se susreo s Nikom.

“On je bio prvi koje me došao posjetiti. Natjerao me da pomislim da mu je stvarno stalo i da me uistinu želi tamo”, prokomentirala je Nika Mühl pa sedam mjeseci kasnije potpisala National Letter of Intent s UConnom.

HRT piše kako Niku Mühl sada čeka borba za mjesto među 12 igračica koje će krenuti u WNBA sezonu. U Seattleu, jednoj od najuspješnijih WNBA franšiza s četiri naslova prvaka, mentorica će joj biti Skylar Diggins Smith, višestruka All-Star igračica na bekovskim pozicijama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

UConn WBB Weekly piše kako je početak karijere za zagrebačku košarkašicu bio turbulentan: autor članka “How Nika Mühl escaped the doghouse to become a UConn legend” vraća se u 2021. godinu, kada je promašila prvih 12 pokušaja šuta, a kroz četiri utakmice nakupila je osam izgubljenih lopti uz sedam asistencija. Međutim, tijekom nekoliko godina, od sporedne je igračice došla do jedne od najvažnijih karika u Auriemmovom timu. Svoj klub napušta kao rekorderka u asistencijama u jednoj utakmici, u jednoj sezoni i ukupno, a navijači je – obožavaju! Autor kaže kako je završila u samom vrhu kluba, no tijekom njezine prve godine studija, bilo je trenutaka kada se nije činilo da svojom igrom može doprinijeti timu.

Jedna od utakmica koja je urezana u sjećanje je i ona protiv Tennesseeja, kada je trener nije ubacio u igru. No, za mladu košarkašicu i to je bila velika pouka:

“Uvijek se vraćam na tu utakmicu, kada me trener čak nije ni pustio u igru. Kada razmišljam o tome koliko sam utakmica odigrala ili koliko sam utakmica započela, uvijek se vraćam na tu utakmicu protiv Tennesseeja i što sam iz nje naučila.”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

Međutim, bez obzira na to koliko je dramatično izgledalo na van, kroz vikanje i suze, Nika Mühl kaže kako je trenerova poruka zapravo bila znatno nježnija. Zapravo, dodaje da je nikada neće zaboraviti. Objašnjava kako je tada nije ni smirivao, čak ni kritizirao. Poručio joj je kako je tu za nju, kako se loši trenuci i neuspjesi dogode, kako je tek na prvoj godini, a on je samo želi – motivirati. Te su se rečenice, uz spomenuti naknadni izostanak u utakmici protiv Tennesseeja, pokazale kao prekretnica u njezinoj karijeri. UConn WBB Weekly spominje njezinu tvrdoglavost, govoreći kako je morala slušati trenera Auriemmu, umjesto što je pokušavala sve raditi na svoj način. Nika je rekla:

U tom sam trenutku shvatila da svaki put kada mi kaže nešto što ne želim čuti, to je zato što me toliko voli. Želi mi vjerovati, želi da budem bolja. Nitko ti ne može pomoći dok to sam ne shvatiš.

Ta joj je spoznaja pružila potreban poticaj, a samo tri utakmice kasnije nakon susreta protiv Tennesseeja, postala je redovita članica početne petorke. Brzo se etablirala kao ključna igračica za Huskiese i pomogla im da okrenu sezonu nakon jednog poraza od Arkansasa. Auriemma je komentirao njezinu prisutnost u timu.

“Ono što Nika Mühl donosi je jedinstveno, ona je jedina igračica u našoj momčadi koja to ima.”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

Prva godina na fakultetu završila je u lošem tonu jer je ozlijedila gležanj i propustila tri utakmice. Vratila se za Final Four, no još nije bila u svom najboljem izdanju. Drugu godinu započela je sporo, jedan od razloga je i problem s ozljedom koju vuče od NCAA turnira. Kada se vratila u početnu petorku, UConn je pronašao svoj ritam, no Nika još nije bila nezamjenjiva. Tako je u drugom krugu igrala ukupno 24 minute, a ta je minutaža, piše UConn WBB Weekly, trebala drastičnu promjenu.

Od sporedne igračice do neizostavne karike tima

Nikina energija, vođenje i obrana donijeli su joj minutažu, no izgledalo je malo vjerojatno da će biti više od sporedne igračice, slično kao u prve dvije sezone. Ipak, njezine su se suigračice ozljedile i Nika Mühl bačena je u vatru te je – procvjetala. Postavila je rekorde po broju asistencija, a njezina je vrijednost eksplodirala. U jednoj od utakmica, doživjela je potres mozga, a UConn je jedva izvukao pobjedu. Propustila je i sljedeću utakmicu, kada su Huskiesi izgubili.

Do kraja sezone, jedno interno istraživanje pokazalo je da je Nika Mühl odigrala ekvivalent od 10+ utakmica više, u usporedbi s protivničkim bekovima, na temelju njezine ukupne minutaže. UConn je shvatio da si ne može priuštiti da je dugo nema na klupi, a s vremenom je postala najbolja asistentica koja je prošla kroz najveći program košarke na fakultetu. Komentirala je kako nitko, pa ni ona sama, nije očekivao da će ostvariti takve rezultate.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nika Mühl (@nika.muhl)

Nika Mühl postala je jedna od najvećih igračica u povijesti UConna. Osim svih rekorda u asistencijama, dvaput je izabrana za Big East Defensive Player of the Year i dvaput je izabrana u All-Big East Second Team. Njezin je put, piše UConn WBB Weekly, bio izuzetan. U svojem usponu, pretekla je brojne talentirane igračice, a malo njih je igralo s toliko strasti i toliko srca. Tijekom njezine četiri godine, publika je imala prilike vidjeti cijeli spektar emocija, a trener Auriemma gurao je igračice izvan njihove zone komfora, sve s ciljem kako bi postale sjajne. A nitko to nije pokazao bolje od Nike.

“Naravno da mi je WNBA jedan od snova i nadam se da ću jednog dana imati priliku tamo zaigrati, ali živim u trenutku. Fokus mi je u sadašnjosti i ne razmišljam previše unaprijed”, rekla je Nika u svom razgovoru sa Sportskim novostima, a lijepo je i poticajno vidjeti kako je svoj san i ostvarila!

FOTOGRAFIJE: Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5