Ulovljena na izlasku iz ureda: Anja Lucić

24.11.2022. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu
#Anja Lucić | #Ulovljeni na izlasku iz ureda

Ideja za ovu temu rodila se ljetos. Sjedeći na kavi s frendicom, taman oko 5 popodne, promatrala sam ljude na Radničkoj kako odlaze s posla i kroz glavu su mi u tom trenu počela prolaziti razna pitanja: kako im je izgledao radni dan? Odlaze li sretni i ispunjeni ili izbačeni bez takta i bezvoljni? Gdje ih život vodi nakon posla? Idu li na after work cugu, skupljaju li klince za njihove popodnevne aktivnosti, trče li doma baciti se na kauč i gledati Netflix? I tako je pala odluka o temi u sklopu koje ćemo dokumentirati ljude, znane i neznane, na dovratku njihova ureda, tik prije nego što će odjuriti negdje drugdje („u život“). Prvu priču otvaramo s Anjom Lucić, super simpatičnom marketingašicom i art direktoricom.

 • Draga Anja, za one koji će te tek otkriti, podijeli s nama par rečenica o sebi! 

Može! Ja sam Anja Lucić i zadnjih devet godina živim u Zagrebu, a inače sam iz Slavonije. Imam friško navršenih 28 godina i trenutno radim u području brandinga i produkcije, a po potrebi se uplićem i u sve drugo (smijeh). Ovo mi je inače prvi intervju u životu, i drago mi je da je to baš u After5-u! 

Anja Lucić, Tvornica snova
 • Gdje si zaposlena, na kojoj poziciji i koliko dugo?

Evo, u Tvornici snova brojim sad već četvrtu godinu. Za one koji možda nisu čuli za nas, Tvornica snova je vodeći brend personaliziranih knjiga za djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji, a uskoro, nadamo se i planiramo – i nešto šire.

Moji počeci u Tvornici bili su u marketinškom odjelu, da bih s vremenom počela paralelno preuzimati i produkcijske i dugoročno-strateške zadatke. S početkom 2022. godine preuzela sam poziciju Voditeljice produkcije te ulogu art direktorice naših novih izdanja. Za nekoga tko je dotad pet godina radio u, nazovimo to tako, dnevnoj produkciji – i u medijima, i u marketingu – ova nova uloga mi je, iskreno, pravo osvježenje. Sada, između ostalog, donosim odluke na razini cijelog brenda; od definiranja vizualnog identiteta i tona komunikacije brenda, osmišljavanja i produkcije novih proizvoda, razvijanja i vođenja novih projekata te strateškog planiranja pozicioniranja brenda u budućnosti.

To sve, dakako, nosi veliku odgovornost, ali i gušt jer mi dopušta da promišljam dugoročno i da se posvećujem detaljima. 

 • Što te najviše ispunjava u tvom poslu? 

Bez razmišljanja – stvaranje. Bilo da se radi o knjizi, vizualu, web stranici ili o nečemu desetome. Izuzetno sam vizualan tip, a kroz godine u Tvornici sam otkrila i svoju kreativnu stranu, tako da me kreiranje vizualnog identiteta brenda, kao i osmišljavanje koncepata novih knjiga, kompozicije scena i rad s ilustratorima i dizajnerima istinski ispunjava. S obzirom da su sve naše knjige namijenjene djeci, taj dio posla više odrađuje dijete u meni nego ja (smijeh).

Ali kako sam ja u srži ipak najviše organizatorica i operativka, ispunjavaju me i svi uspješno realizirani projekti, produktivni dani ili sastanci s cijelim timom Tvornice. Bez tih malih dnevnih uspjeha, ne bi bilo ni onih većih. 

 • Koji su ti manje omiljeni trenuci u poslu?

A to su svakako nepredviđeni problemi s kojima se znamo susresti u danima ili čak satima uoči launcha proizvoda ili generalno svakodnevni izazovi koji se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku od produkcije do tiska ili dostave. No, iz svih tih situacija uvijek pokušavamo izvući lekcije kako bismo ubuduće bili malo pametniji i prevenirali ih. 

 • Najdraži projekt na kojem si radila posljednjih mjeseci?

Ove godine radili smo na dva najveća projekta od osnutka Tvornice snova i zapravo bih oba istaknula kao najdraža. 

Prvi od njih je naša najnovija personalizirana knjiga, “Gdje je nestala baka?” u kojoj je moguće personalizirati do šestero mališana i baku, što je čini knjigom s najvećim brojem glavnih tj. personaliziranih likova u priči Tvornice snova. Na ovoj smo knjizi radili gotovo godinu dana, a što je to značilo za nas u produkcijskom smislu, tehnološki i egzekucijski, teško je prenijeti ukratko. To je bila i naša prva suradnja s britanskim ilustratorom Kyleom Beckettom koji je svojim osebujnim stilom oživio priču naše autorice Andrijane Majstorović. A kad su nam stigle i reakcije zadovoljnih kupaca i njihove djece, shvatiš koliko se isplatio sav naš trud.

I to je zapravo ono što nas uvijek iznova gura i motivira u namjeri da nam svaka sljedeća knjiga bude još bolja od prethodne.

Drugi projekt, s kojim i završavamo godinu, je suradnja s Lidl Hrvatska na projektu personalizirane pričo-kuharice u sklopu kampanje “Skuhaj priče svoje”. To je priča i kuharica u jednom, u kojoj su glavni likovi mama i dijete, odnosno tata i dijete. Unutar nekoliko mjeseci smo dakle isproducirali još dva proizvoda: Maminu malu kuharicu i Tatinu malu kuharicu, svaku s 14 različitih priča i recepata te s četiri lika koje je moguće personalizirati do dosad neviđenih detalja. Reći ću samo da smo razradili 165 tisuća varijacija izgleda likova, kako bi svaki roditelj mogao likove maksimalno prilagoditi svojem i izgledu svojeg mališana. 

 • Kako ti je izgledao današnji radni dan? 

Za moj tim ova je godina već gotova, tako da trenutno rezimiramo 2022. godinu, prolazimo kroz već postojeće planove za 2023. i dorađujemo ih te krećemo u razradu planova za 2024. godinu. 

Zbog toga smo danas s produkcijskim timom odradili veliki sastanak i prošli kroz probleme s kojima smo se susretali i propustima koje smo napravili tokom godine, kako bismo u budućnosti podigli kvalitetu produkcije proizvoda, unaprijedili internu organizaciju u našem timu i izbjegli problematične scenarije.

S obzirom na zaključke do kojih smo došli, znam da ću se do kraja godine baviti postavljanjem planova i temelja za novu godinu – reorganizacijom trenutnog stanja i planovima za unaprjeđenje poslovanja, web stranice, proizvoda i identiteta brenda generalno. 

Inače, trenutno radimo na pripremi nekoliko projekata za sljedeću godinu. Jedan trenutno finaliziramo i očekujemo u prodaji u veljači – radi se o novoj kategoriji personaliziranih knjiga za djecu starosti do tri godine u koju još nismo pošteno zagazili, a imamo popriličnu potražnju od strane kupaca. Tome se posebno veselim. Unutar te kategorije očekujemo još četiri nove personalizirane knjige do 2024. godine, a od toga će dvije izaći u 2023. Na jednoj od njih smo već počeli raditi, a uskoro krećemo s produkcijom i na preostale tri.

S obzirom na projekte na kojima radimo, na dnevnoj razini žongliram između taskova vezanih uz njih, sa svojim internim timom za produkciju i marketing, s dizajnerima, ilustratorima i klijentima. To podrazumijeva mailove, telefoniranje, brainstormanje, sastanke i tako unedogled i u krug. Kod nas je zaista uvijek dinamično.

 • Gdje ideš danas nakon posla?

Iskreno, nigdje. I tome se veselim. Kako su mi dani ispunjeni notifikacijama, silnim informacijama, pozivima i generalno interakcijama svih vrsta i oblika, baterije najbolje mogu napuniti u miru, kod kuće. Dečko i ja smo taman počeli gledati drugu sezonu White Lotusa pa ćemo sigurno pogledati barem epizodu ili dvije. Prije spavanja ću vjerojatno mozak isključiti uz pola sata TikToka, čiji algoritam očigledno misli da mi je Taylor Swift jedini interes u životu. Nije daleko od istine (smijeh)!

 • Imaš li hobi/omiljenu aktivnost za switchanje između radnog i slobodnog vremena?

To mi ovisi o raspoloženju ili radnom danu u tjednu. U prvom dijelu tjedna sam fokusirana na sebe pa ću nakon posla otići na trening ili u šetnju, a nakon toga se opustiti uz neku seriju ili ćemo se instalirati u kuhinju i pripremati doručak i ručak za sljedeći dan, dok nam u pozadini svira neki od vinila koje sad već pomalo opsesivno skupljamo.

Već u drugom dijelu tjedna ću početi s dogovaranjem druženja nakon posla koja volim spojiti s dobrom hranom, cugom i dugim razgovorima s ljudima koji su mi najdraži. Hedonistu u meni samo da je dobro.

 • Omiljena after work mjesta u gradu? 

Možda ovim redoslijedom:

 • Stan 
 • Moj pilates studio – u kojem treniram pilates reformer
 • Od kafića u centru zimi: Boja i Swanky Monkey Garden (zatvoreni dio)
  Od kafića izvan centra: Hub Cooltura Pub
 • Od restorana: Al Dente u centru ili Public izvan centra grada – za druženja uz pizzu, pastu ili platu / Otto&Frank – kad imam dogovor u gradu nakon posla i govorim si da želim pojesti nešto što nije tijesto
 • Jolie Petite Patisserie – kad mi nedostaje slatkog, volim doći na jednu Ninu Miu – ili dvije
 • Kaptol Boutique Cinema – kad sam raspoložena za dobar film
 • Dublji dio Maksimira – za brzi bijeg od gradske buke i gužve

Tvoj savršeni After5 – što, gdje i s kim?

Moj savršeni After5 je kad imam plan. Plan koji ide u skladu s raspoloženjem, o čemu ovisi i što i gdje i s kim. Ako ću generalizirati, savršen je onaj koji je chill, a u isto vrijeme ispunjen. Može biti s treningom nakon posla i slušalicama u ušima, a onda ostatkom dana, tj. večeri, s dečkom s kojim je svaka aktivnost opuštajuća. Najčešće ćemo prošetati i družiti se uz hranu, glazbu ili seriju ili čašu vina u kvartu. Petkom navečer je najčešće druga priča (smijeh).

FOTOGRAFIJE: TATJANA BUKVIĆ

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5