Četiri žene koje trče jedna uz drugu: Moć ženskog čopora u poslovnom svijetu

27.02.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#poslovne žene

TEKST: Andreja Vranješ

Moramo biti mršave, ali ne premršave. I nikada ne smijemo reći da želimo biti mršave. Moramo reći da želimo biti zdrave, ali moramo biti i mršave.

Moramo imati novac, ali ga ne smijemo tražiti jer to je vulgarno.

Moramo biti šefice, ali ne smijemo biti zle. Moramo biti vođe, ali ne smijemo gušiti tuđe ideje. Trebamo voljeti biti majke, ali ne smijemo cijelo vrijeme govoriti o svojoj djeci. Moramo biti žene od karijere, ali uvijek paziti i na druge ljude. Barbie

U svijetu u kojem se žene suočavaju s paradoksalnim očekivanjima, ali i nekim krivim i zastarjelim predodžbama, ovo je priča o četiri žene u poslovnom svijetu koje su osim suradnjom, povezane i snagom ženskog prijateljstva i međusobne podrške.

Svaka od ovih žena, sa svojim jedinstvenim talentima i strastima, dokazuje da žene mogu uspješno voditi svoje karijere, svoje obitelji, a istovremeno podržavati jedna drugu.

Njihove priče odražavaju kako su empatija, suradnja i zajedništvo ključni za prevladavanje izazova i ostvarivanje uspjeha. Ovaj članak slavi njihovu neustrašivost, predanost i snagu, dok se bave kontradiktornim očekivanjima i izgrađuju putove uspjeha ne samo za sebe, već i za žene koje dolaze nakon njih.

Andreja Vranješ, Petra Velijević, Tanja Ninić i Hana Bartolović

Kako je došlo do ove ideje povezivanja u čopor?

Andreja: Sjećam se da sam prije par godina pročitala članak na Forbesu o moći čopora i kako su žene koje podržavaju druge žene uspješnije. Jedna žena ima moć, ali zajedno imamo puno jači utjecaj. Neka istraživanja (Harvard Business Review) pokazuju da iako i muškarci i žene imaju koristi od networkinga, žene koje imaju privatni krug bliskih ženskih kontakata imaju veće šanse za vodeće pozicije, s većim ovlastima i većom plaćom, a takva poveznica nije pronađena kod muškaraca.

Zašto je to tako?

Žene se često susreću s kulturološkim i sistemskim preprekama dok pokušavaju napredovati, a način kako se nositi s tim preprekama je imati bliske veze s drugim ženama, s kojima možete dijeliti iskustva i znanja te koje vam mogu pomoći da te prepreke uspješno preskočite.

Prije te neke stvari nisu bile moguće, jer je to većinom bio muški svijet, a sada sve više žena ima vodeće pozicije, imamo iskustva, znanja i jedino je još logično da budemo međusobno povezane i nastavimo rušiti prepreke i zapreke.

U vremenu kada se žene suočavaju s brojnim izazovima, ovakve veze postaju ne samo izvor snage, već i simbol otpornosti i međusobnog poštovanja.

Budite žena kojoj druge žene mogu vjerovati, i imajte hrabrosti reći drugoj ženi kada vas uvrijedi, povrijedi ili razočara.

Ove tri žene u članku imaju poveznicu – mene. Nedavno sam postala operativna direktorica agencije Morgan Grey. Hanu Bartolović i portal After5 Morgan Grey putem vlastitog portala Klik.hr podržava od prvog dana, a s Petrom Velijević družila sam se privatno i poslovna suradnja je došla prirodno. Naime, Petra Velijević je direktorica prodaje i marketinga u Telegramu. Tanja Ninić je vanjski stručni suradnik agencije Morgan Grey za pitanja EU fondova i digitalnih vaučera.

Tanja Ninić i Andreja Vranješ

Imala sam samo jednom nadređenu ženu. I to je definitivno bio primjer onoga što ne želim biti. Kad sam došla u Morgan Grey preporodila sam se, između ostalog – zato jer mi je šef bio Bojan Bernik, koji je izrazito normalna osoba, ali i nevjerojatno fer i čovječan šef. To je već bilo više slično onome što sam željela biti.

S vremenom sam shvatila da se neke žene na poziciji moći često prema drugim ženama ponašaju loše, jer žele zadržati nekakvu sliku ispred muškaraca – da su dovoljno jake, da su dovoljno čvrste. I jednostavno želim biti drugi tip šefa – želim biti netko tko će mlađe kolegice voditi, inspirirati, dati dobar savjet (kad me možda i ne traže), prosuti neku životnu mudrost koja može doći samo iskustvom i nadati se da će im dobro doći.

Želim biti žena koja će ohrabrivati druge žene. Uključujući i moju kćer.

Svaka žena treba ovakav krug žena oko sebe koje se podržavaju poslovno, podržavaju dobre ideje i dobre prakse, radna mjesta na kojima će presuditi dobar karakter, dobra atmosfera, dobar odnos prema i među zaposlenicima.

Žene koje ohrabruju druge žene

Petra Velijević, stručnjakinja za client service, medije i social marketing, primjer je kako se može izgraditi uspješna karijera uz podršku drugih žena.

“Prvi posao u branši dobila sam s 20 godina, a onda kad sam 9-10 mjeseci nakon toga ostala trudna i dobila otkaz, imala sam sreće da je moja voditeljica otišla na drugu poziciju i obećala da će me posao čekati kod nje kad budem spremna vratiti se na posao.

Tu sam prvi puta imala osjećaj da mi druga žena čuva leđa i zbog nje sam se na porodiljnom osjećala smireno”, prisjeća se Petra. “Sve što je ona za mene napravila me duboko obilježilo i obećala sam si da ću i ja tako pomoći drugim ženama.

I baš sam nedavno imala situaciju s članicom svoga tima, koja mi je tada trudnoj pričala kako i ona razmišlja o trudnoći, ali je onda brzo promijenila sentiment i počela mi objašnjavati kako naravno to još ne dolazi u obzir jer je još nova. Jako me to pogodilo, da osjećamo da to moramo; da osjećamo da moramo svoju obitelj planirati prema karijeri i razmišljati o tome je li pravo vrijeme za našu firmu da ostanemo trudne. Iznimno sam sretna što radim u sredini koja ne sudi žene prema tome jesu li ili ne odlučile ostati trudne.”

Petra nastavlja: “Sjećam se kako mi je moja mentorica Andreja govorila, ‘Petra, sustav mijenjaš odozgo’. To me i guralo da dođem do pozicije gdje ja mogu biti ta koja utječe na druge žene i za njih stvara bolje radno mjesto.”

Petra trenutno radi kao direktorica prodaje i marketing u Telegram media grupi i kao voditeljica komunikacija Money Motion konferencije, gdje vodi tim od 10+ stručnjaka.

S 30 godina, Petra kaže da ima sve: “Dvije predivne djevojčice, partnera koji me podržava u mojim ambicijama, već sada zavidnu karijeru i rukovodeću poziciju u tvrtki s kojom dijelim vrijednosti te širok krug prijatelja od kojih su brojni i žene na koje mogu utjecati te koje svakodnevno utječu na mene, bilo poslovno ili privatno.”

Petra Velijević i Hana Bartolović

Snaga kroz generacije: Od majke do kćeri

Hana je imala primjer dobre ženske suradnje u svojem životu još od malih nogu. “Moja mama i druga supruga mog tate, blisko su surađivale kako bi proces jednog razvoda koji je odjednom uključivao neke nove obrasce svakodnevnog života ostavio što manje traga na nama djeci.

Vjerujem da im nije bilo lako, no njihova je suradnja rezultirala tom novom verzijom moderne obitelji koja nam je svima postala normalna: zajedno smo slavili sve male i velike uspjehe, rođendane i Božiće, a vikendima bez puno pogovora mijenjali adrese. Za nas su zahvaljujući njima postojale dvije adrese na kojima smo se osjećali kao doma.

Koliko dobra, efikasna i poticajna može biti ženska suradnja, iduće sam se imala priliku uvjeriti na svojem prvom pravom novinarskom poslu s 19 godina. Bila sam klinka širom otvorenih očiju, željna znanja, koja se odjednom našla okružena velikim brojem žena. U redakciji je vladala pozitivno nabrijana atmosfera, a ja sam ih u sve gledala otprilike kao u Boga.

S 19 godina mislila sam da rade najvažniji posao na svijetu: odisale su samopouzdanjem i isticale su se svaka na svoj način vještinama u radu. Pod svoje okrilje i tutorstvo, uzele su me dvije žene iz tima, glavna urednica i direktorica prodaje, koje će uvelike definirati moj put za dalje. Ne znam jesu li u meni prepoznale „ono nešto“ što će brendu za koji radimo donijeti rezultate, no suradnju s njima i dalje smatram neprocjenjivim iskustvom. Sa mnom su spremno dijelile svoja znanja i iskustva te istovremeno bile spremne poslušati i uvažiti moju mladenačku perspektivu. I danas se sjećam kada me urednica bacila u vatru jednog live intervjua s tada vrlo razvikanom srpskom režiserkom, i na kraju prštala ponosom materijalom kojeg sam vratila u redakciju, dijeleći svoje zadovoljstvo sa širom publikom – na mom Facebook zidu (da, bila su to ta vremena wall-to-wall komunikacije :).

Kada su obje otišle u drugi medij, osjećala sam se napušteno. Bila sam vrlo mlada i tada još nisam shvaćala da su to savršeno normalne stvari u poslu i da život jednostavno ide dalje.

Snaga ženskog kolektiva na radnom mjestu

S vremenom sam i ja otišla dalje, u drugi dominantno ženski medij. Uh, u njemu sam prošla baš sve, uz intenzivna poslovna razdoblja i uspješne projekte koje smo realizirali.

I danas sam uvjerena da bismo se ranije razbježale da nije bilo snažnog ženskog kolektiva koji se držao na okupu, slavio zajednička i individualna postignuća i bodrio kada je bilo teško.

Redakcija koju sam vodila brojala je sedam žena i bila je eklatantni primjer toga čime ženska suradnja i solidarnost zapravo mogu rezultirati. Veliki uspjesi brenda nisu rezultat nekog tamo čovjeka koji je nekoć davno zacrtao neku strategiju, već ženskog kolektiva koji je disao kao jedno kada je u pitanju bio posao.

Radile smo ga maksimalno odgovorno i požrtvovno, a mnoge moje kolegice unutar tima s vremenom su postale i prijateljice, jer smo dijelile toliko toga. Često sam znala govoriti prijateljima da koliko god živčane došle na posao određenog dana, znale smo da će jutarnja kava s kolegicama prije nego prionemo na posao imati sedativni učinak na nas. Kada sam odlazila, imala sam jednu poruku za one koji ostaju: stavite ego i osobne zamjerke sa strane, prihvatite tuđe različitosti koje svakog od nas čine unikatom i nastavite raditi kao tim, jer jedino tako i s time dolazi onaj stvarni, opipljiv uspjeh. 

Možda će se kroz ova iskustva činiti da sam bila prilično zaštićena od negativnih stvari za koje znamo čuti da se događaju na relaciji žena-žena u poslovnoj areni, no u svojoj 14 godina dugoj karijeri iskusila sam ih i ja: svjedočila sam mobbingu žene nad ženom, i svjedočila o njemu, te i sama prošla kroz manipulaciju i gaslighting od strane žena na višim pozicijama. Danas sam sama svoja šefica, s brojnim lekcijama čije sam gradivo svladala u prošlosti.

Iako me i danas, dok krčim ovaj vlastiti put, muškarci i žene u određenim strukturama doživljavaju kao malu, slatku blentavicu i pokušavaju izmanipulirati neke situacije, pronašla sam svoj glas i naučila vokalizirati stvari u koje ne vjerujem ili mi intuitivno jednostavno loše sjedaju. Mnogo tog samopouzdanja došlo je upravo iz spoznaje da sam dovoljno zrela, sposobna i odgovorna pokrenuti vlastiti biznis.

Petra Velijević i Hana Bartolović

Danas oko sebe ponovno okupljam dominantno žene i ne vjerujem u ništa drugo osim ženske suradnje, jer se upravo na postulatima ženske sinergije i suradnje razvijala i moja karijera. Mislim da je bitno i medijski prostor iskorištavati kako bi se isticali primjeri dobrih ženskih suradnji i čime one mogu rezultirati kada su žene ujedinjene.

Žene su danas općenito u situacijama u kojima se bore za ravnopravnost na tržištu rada i možemo naprijed jedino tako da smo ujedinjene i da vodimo vlastitim primjerom. Mnogo u tom kontekstu razmišljam i o budućnosti. Nemam djecu, no kada i ako ću ju imati jednog dana, voljela bih im usaditi isti onaj odgoj, vrijednosti i radnu etiku koju je meni usadila vlastita mama, stvarajući već kod kuće okruženje u kojem sam se uvijek osjećala voljeno, sigurno, razvijala svoje potencijale i polako, ali sigurno shvaćala da mogu sve, da sam u kontroli vlastite sudbine, da mi je otvoreno polje za sve što poželim u životu i da, ako se dotaknem crtice s početka priče, ženske suradnje nisu mit.

Ovo su žene koje, kroz svoje iskustvo i postignuća, pomažu oblikovati putove uspjeha ne samo za sebe, već i za žene koje dolaze nakon njih. Sve mi vidimo muškarce kako uz cigare i whiskey razmjenjuju iskustva, umrežavaju se, podržavaju i šire mrežu poznanstava i uspješnih, zajedničkih projekata. Mi žene kao da oklijevamo jedna drugu podržavati u projektima, surađivati i odabirati žene koje znamo za ono što želimo.

Žene koje grade održivo društvo

Tanja je sa 35 godina odlučila otvoriti svoju konzultantsku firmu za projekte sufinancirane EU sredstvima: “Prilikom donošenja odluke o osnivanju vlastite firme, uvelike su mi pomogle žene koje su ovim putem kročile puno prije mene. Ne mogu reći da se žene danas ne ohrabruje da krenu u poduzetničke vode, međutim, još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu gdje je položaj žena, kako u društvenim pa tako i u poslovnim ostvarenjima ipak korak iza, u odnosu na muškarce.

Moja odluka je često nailazila na komentare: “Nemoj otvarati firmu, još nisi rodila” ili “To ti je trnoviti put, posao koji radiš je nesiguran jer ovisi i o drugim faktorima, ne samo o tvom radu”, a žene koje su mi na tom putu bile najveća podrška rekle su mi da prvenstveno slušam samu sebe i da su one uz mene na svakom koraku mog puta. Najviše me iznenadila podrška onih koje zapravo i nisu moj prvi krug prijateljica.

Posebno mi je u sjećanju ostao telefonski poziv jedne uspješne zagrebačke menadžerice s kojom sam imala prilike razgovarati na jednom eventu, pa smo tako nekako i razmijenile kontakt. Igrom slučaja je čula da sam dala otkaz i da krećem u poduzetničke vode pa me odlučila nazvati. Prve riječi nisu bile “Bok, Tanja”, već “Bravo i kako ti mogu pomoći.” Tog poziva se sjećam kao jednog  prijelomnog trenutka. Dao mi je vjetar u leđa, ne na način da će sve biti lako, već mi je to bio primjer kako ja želim utjecati na žene oko sebe, osobito one mlade. Osjećaj da te okolina podržava je nešto što svima treba u životu, a posebno nama ženama.

Posao predstavlja velik dio svačije osobnosti, radimo ga skoro pola svog života i 1/3 dana provodimo na njemu. Mora nas ispunjavati. U našem društvu su stvari posložene na način da završiš fakultet, počneš raditi i najčešće ostaješ u istoj branši cijeli život. Kroz život dođe obitelj i žene nemaju vremena razmišljati što ih zapravo (poslovno) usrećuje i okružiti se drugim ženama istomišljenicama.

Andreja Vranješ, Petra Velijević, Hana Bartolović i Tanja Ninić

Kad sam dala otkaz, nisam imala jasnu viziju u kojem smjeru želim ići, nisam uopće razmišljala o novcu i zaradi, već me isključivo pokretala ideja da radim nešto svoje, ali što bi moglo doprinijeti društvu u kojem živim.

Znala sam da ću se i dalje baviti EU fondovima, ali htjela sam taj posao povezati s drugim stvarima koje me ispunjavaju i čine sretnom; volontiranjem i društvenim projektima kojima sam se bavila u mladosti. Sada, kada sam počela samostalno raditi, zapravo sam postala svjesna koliko u našem društvu ima žena s fenomenalnim poduzetničkim idejama, ali sa strahom da ih realiziraju.

Potpuno spontano mi se nametnulo pitanje kako im ja sa svojim iskustvom mogu pomoći, pa sam kao mali boost svima njima počela besplatno pisati prijave za poticaje za samozapošljavanje i dodatno mentoriram dva mlada ženska startupa tek u nastajanju studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Nadam se da će moj doprinos njima biti jednak telefonskom pozivu koji je meni bio ta prijelomna točka.

Zapravo bih htjela da mi žene na ovakav način gradimo održivo društvo: da sve te djevojke kojima sam ja na nekim način dala vjetar u leđa, u budućnosti pomognu nekim novim ženskim generacijama i da tako gradimo bolju budućnost za sve nas.

Smatram da se žene danas nažalost i dalje dosta sputava u razmišljanju što zapravo žele raditi u životu i što ih poslovno usrećuje te smatram da žene međusobno premalo pričaju o takvim stvarima.

Nedostaje nam ta ženska poslovna sinergija (i druženje dalje od Instagrama), a kroz koja ponekad spontano, a ponekad i planirano nastaju nove ideje. I to ne samo poduzetničke ideje, već ideje kako naše društvo mijenjati na bolje i kako doprinijeti razvoju naše okoline. Mislim da nas posao u singeriji s nekim društvenim djelovanjem čini kompletnim i zadovoljnim osobama i da kroz zajedničke projekte možemo razvijati sebe i okolinu za buduće ženske generacije.

Dobra žena odgaja dobru ženu, i tako se mijenja svijet

Andreja: Iako je lakše nego prije 20 godina, i dalje može biti teško biti žena. Imamo tu želju da želimo stvarati nove liderice, odgajati novu generaciju žena koje će se podržavati, uključivati i pomagati jedna drugoj; pomagati mlađim kolegicama. Nadamo se da ćemo to uskoro i staviti u neke formalne okvire. Tako želimo utkati žensku solidarnost u nove generacije. Želimo tako odgajati svoju djecu i svoje kćeri. Dobre žene i dobre liderice odgajaju dobre žene i dobre liderice, i tako se mijenja svijet.

FOTOGRAFIJE: Morgan Grey

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5