aparatić za zube odrasli aparatić za zube odrasli

Boom aparatića za zube: Odrasli su vratili u modu nekoć omraženu žicu

20.02.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Modne i beauty priče | Očuvanje zdravlja
#ortodoncija

Prije tri godine, negdje u ovo vrijeme, stavila sam aparatić za zube. Iako sam se nadala da ću ga dosad već skinuti, “riješila” sam ga se samo s donje čeljusti jer se cijeli proces malo odužio pa ću za skidanje s gornje čeljusti pričekati još koji mjesec. No, bez obzira na to što traje duže od predviđenog, danas bih se ponovno odlučila za njega jer mi se sviđaju sve promjene koje je napravio: zagriz, raspored, anatomija lica…

Aparatić za zube jedno je od onih ulaganja oko kojih nisam požalila, usprkos svim teškoćama koje nosi sa sobom – oni koji su ga nosili, svakako znaju o čemu pišem, a tko nije, možda mu je i teško dočarati što znači “zatezanje” zubi, žica koja viri ili vječna borba jesti ili ne u javnosti.

Aparatić za zube na odraslima

Zašto pišem ovaj uvod o svojem iskustvu? Primijetila sam, naime, kako se za aparatić za zube odlučuje sve više odraslih, kao da se događa svojevrsni boom. Ovdje ne mislim samo na tzv. prozirne aparatiće, poput Invisaligna, koji se mogu ukloniti iz usta tijekom obroka, nego o “tradicionalnoj” žici koja je u ustima stalno prisutna. Odličan članak na temu ovog ortodontskog fenomena pronašla sam na Marie Claire, gdje je naslov “Welcome to the adult braces boom” popraćen s podnaslovom “Where a heavy mouth metal is cool again”.

Marie Claire tvrdnje o popularnosti aparatića za zube kod odraslih potkrepljuje i brojkama. Naime, Marketplace je proveo istraživanje prema kojem su, u 2023. godine u Americi, gotovo 32% pacijenata ortodoncije – odrasli. Dogodio se ogroman skok pa je razlika vidljiva unazad samo dvije godine, kada je Američko udruženje ortodonata izvijestilo da je 25% pacijenata ortodoncije u Americi bilo odraslo. Marketplace izvještava kako se broj odraslih pacijenata povećao za više od 40% u posljednjem desetljeću, a u nekim slučajevima, odrasli se pacijenti vraćaju zbog problema koje su imali i tijekom mladosti. Bilo da se vraćaju u ortodontski stolac ili aparatić za zube stavljaju prvi put, odrasli pacijenti imaju drugačije potrebe od adolescenata.

Kako kaže liječnik Peter Greco za Marketplace, velik interes odraslih za aparatiće dogodio se tijekom pandemije kada su se sastanci odvijali virtualnim putem. Zoom je njegovoj ordinaciji donio ogroman porast potražnje jer su mnogi željeli tretman s kojim će izgledati bolje online. Estetika je, zapravo, jedan od vodećih razloga zbog kojeg odrasli stavljaju aparatić za zube, pokazalo je nekoliko međunarodnih istraživanja. No, tu su i loš zagriz, razmak među zubima, problemi s čeljusti…

Danas su na tržištu dostupne razne opcije, od klasične “žice” pa do prozirnih aparatića kao što je Invisalign. Liječnik Daniel Rubinshtein za Marie Claire kaže kako i tradicionalni aparatići i tretmani s prozirnim alignerima mogu biti učinkovit alat za postizanje ravnoteže među zubima. Dodaje kako mnogi liječnici smatraju da su tradicionalni aparatići za zube ti koji će riješiti najsloženije i najkompliciranije slučajeve: stalno su “prisutni” na zubima i rade posao 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Pojašnjava i kako su aparatići za zube koje odrasli nose “dizajnirani” drugačije od onih za djecu koji su na zubima dulje jer pomažu u razvoju čeljusti tijekom njihovog rasta, odnosno zubi se pomiču kako se lice i čeljust djeteta razvijaju.

Vrijeme nošenja “klasičnog” aparatića obično je između 12 i 36 mjeseci, a prosječno liječenje traje duže nego što je slučaj s Invisalignom jer se aparatići sa žicom često koriste za teže nepravilnosti koje prirodno zahtijevaju više vremena za ispravljanje, pojašnjavaju stručnjaci iz Dixon Boles. Invisalign je, kažu, vrlo popularna opcija zbog suptilnosti prozirnih alignera. Stručnjaci dodaju kako su učinkoviti za liječenje blagih do umjerenih malokluzija, a oni koji ga koriste, mogu očekivati da će završiti s liječenjem u roku od 6 do 18 mjeseci, dok je prosjek uglavnom godina dana. Kada Invisalign nije opcija, tu je klasičan aparatić za zube.

Stručnjaci iz Ox Orthodontixa pojašnjavaju da zrelost i gustoća kostiju izravno utječu na to kako će se liječenje odvijati. Što je kost u usnoj šupljini zrelija, to će potencijalno više vremena trebati da se zubi “premjeste”, što je posebno vidljivo kod jako iskrivljenih zubi. Unatoč tome, zubi odraslih osoba mogu se uspješno premještati (potvrđujem iz vlastitog iskustva, razlika je vrlo očita kada uspoređujem s fotografijama nastalima neposredno prije postavljanja aparatića). Pod pritiskom kojeg stvara aparatić za zube, oni se prirodno pomiču.

Zašto odrasli nose aparatić za zube?

“Primjećuje se porast odraslih osoba koje ne samo da žele, nego i trebaju neku vrstu ortodontskog tretmana radi poboljšanja kvalitete života. Mnogi pacijenti koji imaju nepravilan zagriz, također imaju povezane probleme poput glavobolja, bolova u temporomandibularnom zglobu, bolova u vratu, osjetljivosti zubi, oticanja desni i još mnogo toga”, pojašnjava ortodont za Marie Claire. Stomatologinja Marina Gonchar pojašnjava da je jedna od glavnih promjena koja se dogodila u ortodontciji dostupnost različitih aparatića koji i estetski dobro izgledaju.

Klasični su aparatići tanji i udobniji od svojih prethodnika pa odrasli, osim tretmana kao što je Invisalign, mogu birati između metalnih aparatića, keramičkih bravica koje izgledaju prozirno na zubima i lingvalnih aparatića koji se postavljaju iza zuba i zapravo su neprimjetni. U razgovoru za Forbes, doktorica dentalne kirurgije i specijalistica za ortodonciju Celeste Block dodaje kako se zubi mogu pomicati i ispravljati u bilo kojoj dobi:

“Odrasli pacijenti žele izvrsne i brze rezultate, uz najmanju moguću nelagodu. Neki će se možda i iznenaditi kada vide kako se tehnologija promijenila od razdoblja njihovog djetinjstva.”

Kada stavite aparatić za zube, važno ga je tretirati s pažnjom pa rutina pranja i čišćenja može trajati… I trajati. Pri nošenju klasičnog aparatića s metalnim žicama, zube može biti pomalo zahtjevno očistiti do savršenstva. “Flosanje”, odnosno čišćenje zubi koncem priilično je nezgrapno kada je na njima aparatić za zube pa se preporučuje tzv. tuš za zube, uz neizostavno korištenje interdentalnih četkica. Osim toga, nošenje aparatića znači i izbjegavanje kokica, tvrdih bombona, žvakaćih guma, jer konzumiranje nekih tvrdih namirnica može rezultirati pucanjem žice, piše Byrdie.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5