Blagdansko razdoblje uvijek nas vraća stolu kao središtu doma, mjestu gdje dijelimo priče, smijeh i dobru hranu. Ipak, želimo da ti trenuci budu rasterećeni od prevelikih očekivanja i sati provedenih uz štednjak jer znamo da blagdanski stol ne mora biti kompliciran da bi bio poseban. Upavo suprotno, ljepota je u jednostavnosti, pogotovo kada biramo kvalitetne namirnice koje već same po sebi nose okus i priču. Badnjak je savršen primjer toga: tradicionalno vezan uz ribu, nudi niz mogućnosti za brza, ali ukusna jela koja će ostaviti dojam promišljenog blagdanskog menija, no bez dodatnog stresa.
U takvom pristupu kuhanju veliku ulogu igraju proizvodi kojima vjerujemo. Konzervirana riba je pametan izbor za sve koji žele spojiti praktičnost i kvalitetu. Kada iza proizvoda stoji znanje, iskustvo i odgovoran odnos prema moru, rezultat je namirnica koja se s lakoćom uklapa i u svakodnevne obroke i u svečane prigode. Takva je i priča o Sardini, tvrtki koja već više od jednog stoljeća gradi odnos povjerenja – i s morem i s potrošačima.
Priča koja traje više od stoljeća: Kako je nastala Sardina

Priča Sardine započela je 1907. godine i od tada se neprekidno razvija u smjeru u kojem se tradicija i suvremena tehnologija nadopunjuju. Kroz generacije, Sardina je ostala dosljednja ideji da se more poštuje, da inovacije pokreću razvoje, a stručnost osigurava vrhunsku kvalitetu svakog proizvoda.
Sardina se danas bavi ulovom, uzgojem, preradom i konzerviranjem ribe, a vlastita ribolovna flota i najsuvremenija tehnologija omogućuju potpunu kontrolu nad procesom, što je temelj proizvodnje visokokvalitetnih, prirodnih i zdravih ribljih proizvoda koji se plasiraju diljem svijeta.
Unutar Sardine razvijen je i brend Adriatic Queen, koji na poseban način utjelovljuje autentičan okus Jadrana. Adriatic Queen proizvodi nastaju s idejom da riba može biti istovremeno praktična i premium, namijenjena svima koji u hrani traže više od “običnog”, brzog obroka. Pažljivo odabrani i ručno pripremljeni fileti, bogati omega-3 masnim kiselinama, jamče visoku nutritivnu vrijednost, ali i teksturu i okus koji se lako uklapaju u blagdanska i svakodnevna jela. Uz klasične riblje konzerve, u ponudi su i delikatesne riblje paštete od tune, srdele, ali i od lubina i komarče, koje donose bogate okuse i otvaraju prostor za kreativnost u kuhinji.

Osim kvalitete proizvoda, u Sardini posebno naglašavaju svoju odgovornost prema prirodi, okolišu i moru od kojeg žive. Održivost ribolova i akvakulture temelj su njihova poslovanja. Svi brodovi, uzgojne farme i objekti za preradu posjeduju potrebne certifikate i djeluju u okviru kvota koje propisuju međunarodna tijela, čime se dugoročno čuva ravnoteža morskog ekosustava. Posebna pažnja posvećena je i proizvodnim procesima: prilikom izgradnje nove tvornice naglasak je stavljen na energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a uvođenjem suvremenih tehnoloških rješenja ostvarene su značajne uštede energije i smanjena emisija štetnih plinova.
Sve vrijednosti dolaze do izražaja i u blagdanskom kontekstu. Kada znamo da proizvod koji stavljmo na stol dolazi iz odgovornog sustava, lakše se prepuštamo uživanju i druženju s obitelji. Upravo zato smo pripremili tri brza, a ukusna riblja recepta koja će upotpuniti blagdanski stol. Temeljeni na Adriatic Queen proizvodima, ovi recepti pokazuju kako uz minimalnu pripremu postići maksimalan dojam. Idealni su za Badnjak, ali i za sve one trenutke kada želite ponuditi nešto lagano i drugačije, bez predugih priprema.

Tri brza recepta s Adriatic Queen proizvodima
Bruschetta s Adriatic Queen oslićem a`la bakalar i pečenom paprikom
SASTOJCI
- 4 kriške kvalitetnog kruha
- 1 konzerva AdriaticQueen oslića a la bakalar (ocijeđena)
- 150 g pečenih paprika (može i iz konzerve, ocijeđene i narezane na trakice)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češnjak (po želji)

PRIPREMA
Kriške kruha tostirajte ili prepecite na tavi ili u pećnici dok ne postanu lijepo zlatne i hrskave.
Ako volite aromu češnjaka, prerežite češnjak na pola i protrljajte ga po toplim tostiranim kriškama kruha. To će kruhu dati blag, ali karakterističan okus češnjaka.
Ocijedite oslić i pažljivo ga rasporedite po svakom tostiranom kruhu.
Na vrh oslića stavite trakice pečenih paprika. Ako su paprike iz konzerve, dobro ih ocijedite prije stavljanja.
Po bruschetti premažite ili lagano pokapajte maslinovim uljem za dodatnu aromu i sočnost.
Poslužite odmah dok je kruh još hrskav.
Po želji, možete dodati malo svježeg peršina ili mljevenog crnog papra za dodatni okus.
Kus-kus salata s Adriatic Queen tuna filetima u maslinovom ulju

- 250 ml vruće vode
- 170 g kus-kusa
- 1 konzerva Adriatic Queen tune u maslinovom ulju
- 1 velika rajčica
- 1 krastavac
- 1/2 manjeg ljubičastog luka
- 1/2 paprike
- šaka maslina (crne ili zelene, po izboru)
- sol i papar, po ukusu
- sok od limuna
- svježi peršin (po želji)
PRIPREMA
Prvo pripremite kus-kus. Vruću vodu zagrijte (najbrže u kuhalu), prelijte je preko kus-kusa u zdjeli i poklopite. Ostavite da stoji oko 5 minuta dok kus-kus upije svu tekućinu i omekša. Za bogatiji okus, u vodu možete dodati pola povrtne kocke prije prelijevanja kus-kusa.
Dok kus-kus odstoji, pripremite povrće.
Ljubičasti luk narežite na tanke trakice, a rajčicu, krastavac, papriku i masline sitno nasjeckajte.
U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu s uljem iz konzerve i pripremljeno povrće. Začinite solju, paprom i sokom od limuna prema ukusu.
Na kraju dodajte omekšali kus-kus i sve dobro promiješajte. Po želji pospite svježe nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.
Tjestenina s Adriatic Queen sardinama s limunom

- 150 g tjestenine
- 1 konzerva Adriatic Queen sardina s limunom
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 žličice chili papričice
- 200 g pelata (konzervirane rajčice)
- 1 žlica ribanog parmezana
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar i vlasac po ukusu
PRIPREMA
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Otvorite konzervu sardina i ocijedite ulje.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kad zamiriše, dodajte pelate i pirjajte umak na laganoj vatri.
Kada je umak skoro gotov, dodajte sardine, chili papričicu, sol, papar i vlasac. Kratko zajedno kuhajte da se okusi povežu.
Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s umakom.
Poslužite jelo s ribanim parmezanom na vrhu.