Al Bronzo tjestenina oblikuje se ekstruzijom kroz kalupe – perforirane metalne ploče koje režu i oblikuju tjesteninu – izrađene od bronce. Oni tjestenini daju hrapavu, poroznu teksturu koja omogućuje bolje upijanje umaka, poboljšavajući okus jela od tjestenine.
Talijanske bake će reći da je tjestenina koju uobičajeno možemo pronaći na policama trgovina samo blijeda kopija one paste koju pamte iz djetinjstva. I nisu u krivu. Špageti, penne, fusilli i ostale vrste tjestenine nisu iste otkako su tvornice počele koristiti teflonske kalupe za brže oblikovanje i rezanje.
Danas je gotovo sva tjestenina na policama trgovina izrađena pomoću teflonskih kalupa, koji omogućuju bržu proizvodnju. Ovi industrijski kalupi stvaraju tjesteninu s glatkom površinom koja gotovo ne upija umak. Međutim, tjestenina se nekada proizvodila pomoću brončanih kalupa. Radi se o perforiranim metalnim pločama koji režu i oblikuju pastu, a izrađene su od bronce. Isto tijesto koje prolazi kroz brončane kalupe izlazi sa sitnim hrapavostima na svakoj niti fettuccina ili zavojnici fusilla. Te hrapavosti omogućuju da se umak bolje prima, obogaćujući svaki zalogaj bogatim okusom.
Al Bronzo je danas službena talijanska oznaka na pakiranjima tjestenine koja potvrđuje da je proizvod napravljen s brončanim kalupima, a također označava kvalitetu i pažnju posvećenu proizvodu. Tjestenina rezana brončanim kalupima rijetko se proizvodi u velikim industrijskim količinama jer ti kalupi usporavaju proizvodnju, čineći je težom i skupljom.
Bronza zanatska tjestenina
Kod nas se izradi brončane tjestenine posvetio Rudi Oškera, koji stoji iza brenda Bronza. Bronza je lokalno proizvedena tjestenina, oblikovana uz pomoć brončanih kalupa koji joj daju grublju površinu, posebnu teksturu i prirodnu boju, što omogućuje prirodno prianjanje umaka. Radi se od krupice durum pšenice, a suši se na nižoj temperaturi u nešto dužem procesu.
“Brončani kalup dio je identiteta Bronze. No, on nije samo nešto što pruža određene značajke proizvodu. Brončani kalup predstavlja zanat, utjelovljuje vrijednosti iz kojih proizlaze načela i stavlja naglasak na vještine i znanje koje stječemo i dijelimo kroz ovo putovanje”, kažu.
Bronza proizvodi fusille, tagliatelle, rezance, rigatone i conchiglie, a sredinom prošle godine na tržište su izbacili i integralne fusille, odnosno tjesteninu iz cijelog zrna durum pšenice. Imaju i zanimljiv Instagram profil na kojemu, osim novosti vezanih za proizvodnju, Rudi objavljuje recepte, ali i razne savjete poput ovih kako dovršiti jelo od tjestenine za najbolje rezultate.
Bronza pastu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama poput Mrkvice, Veronika delikatesa i Friškoteke, a pronaći ćete ju i na policama Kozuma diljem kontinentalne Hrvatske i Istre.
I Barilla ima svoju Al Bronzo tjesteninu
Osim domaće zanatske tjestenine Bronza, Al Bronzo tjesteninu na našem tržištu proizvodi i jedan od najpoznatijih i najvećih svjetskih proizvođača tjestenine, Barilla.
Njihova nova specijalna Al Bronzo linija priprema se metodom Lavorazone Grezza, inovativnim postupkom koji tjestenini daje intenzivnu i hrapavu površinu koja omogućuje da zadrži i upije puno umaka. Sve vrste tjestenine Barilla Al Bronzo sadrže samo visokokvalitetnu krupicu durum pšenice, koja uz visok sadržaj bjelančevina daje posebnu, čvrstu teksturu.
Linija se sastoji od tri vrste tjestenine, a prepoznat ćete je po crvenom pakiranju. To su Spaghetti al Bronzo, Fusilloni al Bronzo, koji imaju zaobljene i zavojite linije koje zajedno s većom debljinom osiguravaju potpunu ravnotežu i jedinstven osjećaj kada ih zagrizete, te Mezzi Rigatoni Al Bronzo, klasična talijanska tjestenina optimalnog oblika, s velikim promjerom te debljim i čvršćim tijelom i jasno vidljivim urezima na površini.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash, Studio Size (Bronza), Barilla