Arhitekt hrvatskih korijena zamijenio je metropole jednostavnim životom na Lopudu

01.04.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Novosti
#Antonio Zaninovic

Koliko god nam je prednosti donio suvremen život na krilima brojnih tehnoloških postignuća, toliko nas je na trenutke počeo i gušiti, svojim tempom, svojim intenzitetom. Ponekad sve što poželimo je zaustaviti vrijeme koje juri, udahnuti i osvijestiti trenutak u kojem se nalazimo, a u toj težnji definitivno nismo jedini.

Čileanski arhitekt hrvatskih korijena, Antonio Zaninovic, imao je izuzetno plodnu i uspješnu karijeru, živeći i radeći u najvećim svjetskim metropolama poput New Yorka i Cape Towna, da bi se s vremenom zasitio te konstantne buke i dinamike modernog stila života i svoje utočište podignuo u potpunoj jednostavnosti, miru i privatnosti našeg prelijepog Lopuda.

Antonio Zaninovic, kamena kuća Lopud

Antonio Zaninovic

Do Antonia me odvela jedna nevjerojatna lopudska kamena kuća iz 15. stoljeća, koja je preuređena u novije doba, u suradnji arhitekta Zaninovica i dizajnera Luciena Reesa Robertsa. Već prije par godina zapazila sam ju na Instagramu i oduševila me svojom mističnom ljepotom, no nikako nisam mogla ući u trag tome tko ju je uređivao – i je li uopće stvarna? Danas znam da je itekako stvarna, a upoznavajući se s pričom o njenom uređenju, počela sam, barem internetskim putem, upoznavati i zanimljivu priču o arhitektu koji je ovu staru kamenu ljepoticu ponovno oživio, maksimalno poštujući njenu povijest i tradiciju.

Antonio Zaninovic, Lopud

Preuređivanje starih ruina, za Antonia Zaninovica koji je prije toga radio na projektiranju najmodernije stambene arhitekture, bio je svakako odmak od njegova uobičajenog opisa posla, no isto tako i ono gdje ga je srce istinski vodilo. Nakon godina života u najvećim svjetskim metropolama, pa i vlastitog ureda u Cape Townu kojeg je vodio 12 godina, Antonio Zaninovic počeo je čeznuti za jednostavnijim, smirenijim životom, i tako je odluka pala na Hrvatsku i Lopud gdje je uz ovu kuću o kojoj vam danas pišemo oživio i uredio i onu vlastitu.

Lopud, Antonio Zaninovic

Izbor juga Hrvatske kao mjesta za slow living svakako nije slučajnost, jer Antonio je Čileanac hrvatskih korijena koji je često posjećivao našu zemlju, a i mnogo slušao o njoj od svog djeda s Hvara. Jednu jako zanimljivu priču, za one koji žele znati više, s njim je napravio Dom i dizajn prošlog ljeta, kada ga je posjetio u njegovoj kući i uz pomoć samog arhitekta donio nam inspirativnu životnu priču koja je započela u gradu Santiago de Chile, a nastavila se na najrazvijenijem otoku Elafitskog otočja, prelijepom Lopudu.

“Zahvaljujući tehnologiji sve poslove mogu obavljati putem laptopa i mobitela s ove lokacije. Jednostavnost života koja vlada na ovom mjestu, osjećaj kao da ste se vratili 300 godina u prošlost, ali u dobrom smislu, razlog je zbog kojeg sam i zamijenio sve te zemlje Hrvatskom i Lopudom i odlučio ovdje ostati”, rekao je Antonio za Dom i dizajn.

A vratimo li se na kuću s početka priče, koja me intrigirala godinama, recimo samo da savršeno dočarava onaj stari mediteranski šarm. Datira iz 15. stoljeća, a u 21. joj je pružena prilika za novi život. Zaninovic ju je transformirao u toplu i udobnu kuću za odmor, daleko od gradske vreve i uobičajene ljetne gužve uz more.

Vila u dubrovačkom arhipelagu na jedinstven način spaja moderan dizajn s tradicionalnom arhitekturom tipičnom za ovaj dio Jadrana. Tijekom obnove, nastojalo se zadržati vanjski dio kuće što je moguće netaknutijim. U unutrašnjosti se isprepliću dizajnerski i po mjeri izrađeni namještaj s pomno biranim antiknim komadima iz antikvarijata.

U središnjem dnevnom dijelu nalaze se kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, odakle se pruža prekrasan pogled na dvorište i vrt prepun zelenila. Zanimljivo je da su spavaće sobe s vlastitim kupaonicama i garderobom smještene u pomoćnim zgradama u dvorištu. Do njih se dolazi stazom koja vijuga kroz lijepo uređen mediteranski vrt s pomno biranim biljkama poput agave, lavande, ružmarina, bosiljka…

Pozornost u eksterijeru najviše privlači bazen/kupalište koje je uređeno u jednoj od starih ruševina koje su otkrivene prilikom raščišćavanja terena. Bazen je omeđen kamenim blokovima i pruža prekrasan pogled na more i obližnje otoke. Iako je kuća udaljena samo 150 metara od mora, kupanje u ovom bazenu svakako je poseban doživljaj.

U nastavku vam donosimo još fotografija ove predivne kuće, a rad i slow living Antonia Zaninovica možete pratiti na njegovoj web stranici ili putem Instagrama.

FOTOGRAFIJE: Scott Frances

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5