Bili smo u aROMA gelato: U Ogulinu se nalazi najveća tvornica artizanskog gelata u svijetu

07.06.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#aROMA gelato experience | #sladoled

Vrhunski gelato poznatog branda aROMA gelato experience već je osvojio hrvatsko tržište i u vrhunskom okusu uživaju svi koji posjete jednu od njihove 54 gelaterije diljem zemlje. Od prošle godine, u prodajne prostore aROMA-e gelato stiže iz nove tvornice u Ogulinu, ujedno najveće tvornice prirodnog artizanskog gelata na svijetu.

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

U ovom impresivnom pogonu, u kojem su sve faze – od pripreme, proizvodnje do punjenja proizvoda – savršeno sinkronizirane, dnevno se može proizvesti čak 15 tona vrhunskog gelata, i to prirodnog, samo od svježih i vrhunskih sastojaka, bez aditiva i umjetnih aroma. “Kada kušaju naš gelato od limuna s bosiljkom, svi oduševljeno kažu kako je to zaista pravi limun. I da, u njemu je zaista samo limun i bosiljak, nema umjetnih okusa”, istaknuo je Primož Ogrizek, osnivač i jedan od suvlasnika branda aROMA gelato experience, prilikom obilaska tvornice, pokazujući kako se svježi i mirisni limun čisti i priprema za cijeđenje i izradu baze za gelato. 

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

Originalni okusi samo od svježih i prirodnih sastojaka

Kada govorimo o voćnim okusima, koristi se isključivo svježe voće, a smrzava se samo ono bobičasto kako bi ovi okusi bili dostupni tijekom cijele godine. Radi se o gelatu najviše kvalitete, jer se u proizvodnji koriste isključivo 100% prirodni sastojci. U proizvodnji aROMA gelata koriste svježe voće, hladno prešane citruse, svježe začine poput bosiljka, mente i ružmarina te ne povećavaju volumen upuhivanjem zraka u proizvode, kao što je to praksa kod industrijske kontinuirane proizvodnje sladoleda.

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

U ponudi vodećeg gelato branda na tržištu mogu se pronaći voćni okusi u kombinaciji sa začinskim biljem poput limuna s bosiljkom, naranče s đumbirom, breskve s ružmarinom, jagode s mentom te kombinirani mliječni okusi poput mascarponea s datuljom i orasima, čokolada s narančom, karamele s cvijetom soli i drugi. 

Sve namirnice su domaće, odnosno europske, ako su na tom tržištu dostupne i zadovoljavaju standarde, dok se ostale vrhunske namirnice nabavljaju diljem svijeta. Tako su pistacije iz regije Bronte na Siciliji, lješnjaci iz Pijemonta, vanilija s Madagaskara, maline iz Arilja u Srbiji, mango Alphonso iz Indije. U kremastoj bazi koristi se isključivo lokalno svježe mlijeko, vrhnje i jogurt.

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

Kako izgleda proces proizvodnje aROMA gelata?

“Svježe mlijeko, vrhnje i jogurt dolazi direktno u pasterizator gdje se pasterizira na 75°C. Dvije su vrste osnovne pripreme, mliječna i čokoladna. Nakon što se masa pasterizira i homogenizira, prebacuje se u tankove. U mliječnu bazu dodaju se dalje sastojci ovisno o tome koji se okus proizvodi, kao primjerice pistacije, lješnjak, bademi itd.  Nakon toga, masa se prebacuje u tzv. zrijač gdje sazrijeva 16 sati”, pojasnio je Mario Ivančević, voditelj proizvodnje.

Gotov gelato pakira se i deklarira, a napunjena ambalaža na kraju procesa ulazi u komore gdje se “šokira” na -40°C i nakon toga pakira za isporuku.

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

Tvornica u Ogulinu kao baza za iskorak na nova tržišta

Brand aROMA osmislili su i pokrenuli Tjaša i Primož Ogrizek, poslovni ljudi iz Ljubljane još 2013. godine. Dvije godine trajalo je ispitivanje tržišta, istraživanje vrhunskih namirnica i razvoj proizvoda i proizvodnih procesa, kako bi njihov vrhunski gelato bio spreman za tržište. aROMA gelato do sada se proizvodio u ljubljanskoj manufakturi. Ipak, s obzirom na rast i širenje na tržištu te rastuću potražnju, kapaciteti ove manufakture više nisu bili dovoljni. Vlasnici i osnivači branda prepoznali su Hrvatsku kao tržište za snažnije širenje poslovanja i iskorak u regiji, ali i šire.

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled
aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

Ogulin je strateški odlična lokacija za širenje poslovanja, zbog blizine Istre i Kvarnera, Zagreba, ali i Dalmacije. Ovo je naša baza za daljnji razvoj i iskorak na druga tržišta. Istaknuo bih i našu vrhunsku radnu snagu i činjenicu da su svi zaposlenici u tvornici iz Ogulina i okolice”, kaže Primož

U Hrvatskoj su trenutno 54 gelaterije aROMA gelato experience od kojih su 3 franšize i 51 vlastiti lokal. Ove sezone broj će se povećati za još 4 nove poslovnice. U sljedećih pet godina plan je doseći  100 lokacija u regiji i 100 lokacija internacionalno. Ukupna investicija u proizvodnju u Ogulinu i opremanje kumulativno 58 poslovnica u Hrvatskoj do sada je iznosila nešto više od 10 milijuna EUR. aROMA gelato experience u proizvodnji i gelaterijama trenutno zapošljava više od 300 djelatnika. 

aROMA gelato, aROMA gelato experience, tvornica, Ogulin, gelato, sladoled

Tvrtka Gourmea Group AB iz Švedske, čiji su vlasnici osnivači branda Tjaša i Primož Ogrizek, ujedno je najveći pojedinačni vlasnik branda aROMA gelato experience. U hrvatskoj tvrtki, Aroma Global 3 d.o.o, koja upravlja proizvodnjom i prodajom, uz Gourmea Group AB, u vlasničkoj su strukturi i ulagač Loris Dessardo te tvrtka Southern Power LTD, kao i nekoliko manjih dioničara, međim kojima i Uprava tvrtke, Hrvoje Tretinjak, Goran Skočilić i Ivana Omrčen.  

FOTOGRAFIJE: PR

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5