Zima je službeno stigla u Batak. Početkom studenog otvorili su sezonu ozbiljne, konkretne i baš one utješne hrane koju, budimo realni, najviše trebamo kad se zatamni već u četiri popodne. Ako ste u fazi “daj mi nešto konkretno, domaće i fino”, novi zimski meni bit će pun pogodak – kombinacija starih favorita i nekoliko noviteta koji su već na putu da postanu hit.

Batak noviteti koji osvajaju na prvu
Ove godine u ponudu su ušla dva jela o kojima se već priča. Prvo je pašteta od čvaraka – maziva, bogata, blago pikantna, poslužena uz toplu integralnu focaccinu. Idealna stvar za podijeliti uz čašu vina (ili dvije).
Drugi novitet je za sve ljubitelje ozbiljnih zalogaja: pljeskavica s kajmakom i hrskavim čvarcima. Doslovno zvuči kao cheat day u najboljem mogućem smislu, i to je točno ono što dobijete.


Klasici koji su tu s razlogom
Za početak – Buncek. Ali ne bilo kakav. U Batku dolazi sa zeljem, kremastim pire krumpirom i prženom slaninom koja podigne cijelu priču. Sarma? Naravno da je tu. Poslužena s pireom i dimljenom slaninom, taman toliko sočna da vas odmah podsjeti na bakinu.

Ako ste tip koji voli imati sve na stolu, uzmite zimsku platu: dvije sarme, domaće češnjovke, komad dobrog bunceka, zelje, krumpir, senf… sve što treba za ozbiljan zimski comfort.
A za one koji vole nešto “old school” – teleća jetrica s puno češnjaka i peršina. Jednostavno i konkretno.
Omiljena juha vraća se u prosincu
Ako ste prošle zime jeli njihovu juhu od batata i mrkve s prženom slaninom, vjerojatno je se još sjećate. Dobra vijest: vraća se početkom prosinca. Topla, aromatična i stvarno odlična za podignuti energiju kad zima malo previše stisne.

Zašto baš Batak ove zime?
Osim dobre hrane, Batak ima i atmosferu koja zimi posebno paše. Toplo, ugodno, cozy – taman za after work druženja, vikend ručkove ili onu brzu rundu comfort fooda koja se pretvori u “ajmo još jednu čašu vina pa idemo”.
A kad smo kod vina – izbor je stvarno velik, pa nije teško pronaći nešto što će pratiti sve te zimske okuse. Uz to dolazi i usluga po kojoj je Batak već poznat: brza, ljubazna i profesionalna.
Ako ove zime tražite mjesto gdje se jede jako dobro, pije fino i ostaje malo duže nego što ste planirali, Batak je već spremio stol.
FOTOGRAFIJE: Batak






