Popodnevni sati, kada nam se pruži prilika i imamo slobodnog vremena na raspolaganju, rezervirani su za druženja s prijateljima i nadoknađivanje propuštenog. Ugodna ćakula, čaša vina ili koktel + dobra hrana, naš su recept za kvalitetno proveden afterwork, a često nam se događa da se u tu svrhu nalazimo u Marketu, bistrou koji se smjestio u samom srcu grada. Market sada ima i novi menu i ako je vjerovati svim dosadašnjima, fina klopa je zagarantirana.
Bistro Market
Market smo dosad posjećivali na dvije njegove adrese: ili u centru, u Gundulićevoj 13 gdje je prije nekoliko godina otvoren prvi Market, ili kada smo u blizini Martićeve, u Market2 bistrou u Tomašićevoj 6. Moramo priznati da nas je malo rastužila objava da se Marketova dvojka uskoro zatvara, jer smo ovdje često navraćali s prijateljima po tjednu ili na subotnji ručak po povratku iz grada, no dobra je vijest da Market street food & drinks u Gundulićevoj nastavlja raditi i uz to nam predstavlja i svoj novi menu.
Hrana u Marketu nas baš nikad ne razočara, a na jednom od closing partyja u Marketu2 u pamćenje nam se urezala fantastična interpretacija soparnika koju smo naručili čak nekoliko puta, dok smo se s druge strane podsjetili koliko je fina Marketova verzija piceka s mlincima, tradicionalnog jela s neočekivanim, a finim twistom. Novi menu bistroa također donosi neke dobro nam znane Market klasike, kao i neka sasvim nova jela.
Novi menu u Bistro Market
“Na ovaj menu smo uveli predjelo i najbolje predjelo za ‘šeranje’ je uvijek bio beef tartare. Biftek kupujemo na Dolcu u mesnici Zagorac gdje je meso uistinu odlično. Uz beef tartare serviramo maslac sa začinskim biljem i naš domaći sourdough tostirani kruh (12,90€)”, otkriva nam Fran iz Marketa.
Bistro je poznat po svojim rižotima, a sezonski rižoto na meniju trenutno je onaj s gljivama kao vege opcija (10,80€) i rižoto s gljivama i biftekom (14€).
Menu se nastavlja pašticadom s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom, Marketovom verzijom ovog tradicionalnog jela, ponovno s twistom.
“Tu su i sous vide teleća otkoštena rebra s pire krumpirom i povrćem s Dolca. Rebra se pripremaju sous vide tehnikom 24 sata, zatim vadimo kosti i zapečemo kratko na tavi da meso dobije hrskavu koricu. Uz naš kremasti pire krumpir i svježe povrće s Dolca, s ovim jelom ne možete pogriješiti”, zaključuje Fran.
Zimski dani rezervirani su za sarmu, a sarma je doista trademark jelo Marketa, koje se nastavlja na njihovu poznatu Street Sarmu koja je svojedobno osvojila adventsku publiku u Zagrebu. Sarma se poslužuje s pire krumpirom, zeljem i buncekom.
Sous vide pačja prsa s pireom od mrkve i sotiranim čimulama još su jedna poslastica na meniju: “Patku pripremamo sous vide tehnikom gdje se nakon višestanog kuhanja na niskim temperaturama pačja prsa kratko zapeku kako bi dobila hrskavu koricu. Slatkoća pirea od mrkve odlično se sljubljuje s pačjim prsima, a svježe čimule daju svježinu koja diže ovo jelo na viši nivo.”
Umjesto filea ribe koji je u prošlosti često bio na meniju Marketa, sada je tu hobotnica ‘iznad’ peke s krumpirom, čipsom od kukuruza, pireom od poriluka i ‘šporkom’ šalšom. Morska je to kreacija glavnog chefa Gorana Stanisavljevića.
Budući da šlag dolazi na kraju, za desert ćete u ponudi naći rižu na mlijeku s madagaskar vanilijom i slatkim od kumkvata, a ponekad će se za dnevni desert na meniju naći i Market brownie s kremom od vanilije i ciklom.
Planirate li afterwork druženje s prijateljima i voljeli biste negdje otići poklopati, u onim trenucima kada se možda ne možete u trenu sjetiti idealne lokacije koju biste im predložili, naša sugestija je upravo Market!
FOTOGRAFIJE: Damir Valjin za Wolt Hrvatska