Brownies su vjerojatno najpopularniji čokoladni kolači, poznati po svojoj bogatoj teksturi i intenzivnom čokoladnom okusu. Mekani i sočni, idealni su za brze slatke zalogaje jer su jednostavni za pripremu i brzo se peku. Za njih vam je potrebno tek nekoliko sastojaka – tamna čokolada, maslac, šećer, jaja i brašno – pa su omiljeni “go to” desert kada poželite uživati u sočnom, čokoladnom savršenstvu.
Osim klasične verzije, postoje različite varijante browniesa, od onih s dodacima poput orašastih plodova, čokoladnih komadića ili slane karamele kojima ih možete dodatno obogatiti. Slana karamela postala je trend u modernim desertima jer zadovoljava različita nepca – ona koja vole slatko, ali i ona koja uživaju u slanim notama. Upravo kombinacija čokolade sa slanom karamelom čini ove browniese dekadentnom poslasticom kojoj je zaista teško odoljeti.
Brownies sa slanom karamelom
Browniesi sa slanom karamelom kombiniraju bogatu čokoladu i slatko-slani okus karamele, stvarajući savršen balans između slatkih i slanih nota. Sol pojačava prirodnu slatkoću karamele, ističući njene bogate, karamelizirane note, dok istovremeno dodaje kontrast koji sprečava da kolač bude previše sladak. Kad radite browniese, glavna stvar koju morate zapamtiti je da ih izvadite iz pećnice kada se tek stvrdnu i kada se stvori korica – ako ih ostavite duže, mogli bi zagorjeti. Također, najbolje bi ih bilo ostaviti da odstoje par sati prije rezanja (ili čak preko noći).
Recept za brownies sa slanom karamelom koji vam donosimo u nastavku preuzeli smo od škotske spisateljice o hrani Sue Lawrence, koja kaže da su upravo oni najtraženiji browniesi u njenoj obitelji. “A kad jednom zagrizete kroz duboko čokoladnu vanjštinu do meke slane karamele, nadam se da ćete shvatiti zašto”, poručila je Sue.
Recept je u nastavku!
Sastojci:
- 200g maslaca
- 200g najkvalitetnije tamne čokolade
- 225g tamnog muscovado šećera
- 3 jaja
- 100g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ teglice karamel namaza
- 1 žličica morske soli
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva s ventilatorom. Dno kvadratnog kalupa za kolače od 23 cm lagano namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Maslac i čokoladu stavite u zdjelu iznad posude s kipućom vodom i miješajte dok se ne otopi. U drugoj posudi umutite jaja i šećer, pazeći da ne ostanu grudice od šećera. Zatim otopljenu čokoladu s maslacem umutite u smjesu sa šećerom te na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Ulijte otprilike dvije trećine smjese u kalup za pečenje. Pomoću dvije čajne žličice nanesite karamelu po cijeloj površini, a zatim ravnomjerno posipajte morsku sol. Dodajte preostalu smjesu i pažljivo je rasporedite – smjesa je gusta, ali pokušajte njome prekriti svu karamelu. Pecite otprilike 18 min ili dok se na kolaču ne stvori korica. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (ili preko noći) prije rezanja.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+