Brunch je koncept koji posljednjih nekoliko godina kod nas uživa sve veću popularnost. Nije doručak ni ručak, već njegova kombinacija, a uključuje razna slana i slatka jela – od jaja i palačinki do ukusnih sendviča i salata. Isprva rezeviran za lijena nedjeljna jutra, brunch danas nije ograničen samo na vikende pa tako u njemu uživamo i tijekom tjedna, u pauzi od posla ili na ležernom poslovnom sastanku.
Već godinama popularan u svijetu, brunch se kao koncept prije par godina pojavio i kod nas – i otad mu popularnost ne prestaje rasti. Obrok koji se jede između doručka i ručka nastao je kao spoj engleskih riječi breakfast i lunch, a prvi se put pojavio u Engleskoj krajem 19. stoljeća. Tradicionalni brunch bio je raskošan događaj na kojem su se posluživala slana i slatka jela, a jaja, slanina i svježe voće bile su glavne namirnice na tim okupljanjima.

Današnji, moderni brunch svoju popularnost duguje i prisutstvu u pop kulturi. Sjetite se samo serije Seks i grad u kojoj su glavne junakinje redovito uživale u brunchu. Koncept je u početku češće bio vezan za vikend, možda zato što se vikendom može malo duže spavati, a brunch se obično jede u kasno prijepodne. Danas je on postao uobičajen svim danima u tjednu pa je popularan kako za druženje s prijateljima i kolegama u pauzi od posla, tako i za ležerne poslovne sastanke.
Brunch u Zagrebu
I dok smo prije nekoliko godina o njemu mogli samo slušati (i gledati) u američkim filmovima i serijama, brunch je danas sveprisutan i kod nas. U Zagrebu tako postoji mnogo super gastro adresa koje nude ukusan brunch, a na meniju se može naći štošta – od granola, kroasana i sendviča preko jaja pripremljenih na razne načine do salata, palačinki i vafla. Ne smijemo zaboraviti ni pića pa ćete tako na jednom tipičnom brunch jelovniku najčešće pronaći kavu i razne sokove, ali i koktele poput mimoze i margarite.

Gdje otići na dobar brunch u Zagrebu? U nastavku smo izdvojili nekoliko popularnih, i nekoliko novih mjesta koja, osim ukusne hrane i dobre kave, nude i cool ambijent u kojem ćete uživati.
Eateria
Restoran Eateria nedavno je predstavio svoju verziju koncepta koji se već godinama slavi u svjetskim metropolama, a radi se o botomless brunchu. Ako se pitate što točno znači bottomless brunch, odgovor je: vrhunska hrana i neograničena pića, uz dobru atmosferu.
Jelovnik bruncha u Eateriji s više od deset gastro kreacija potpisuje chef Vilim Sikavica, koji posljednje tri godine predvodi kulinarski tim Eaterie, donoseći sofisticirani pristup autorskoj kuhinji. Slavnonski benedikt – interpretacija jaja benedict s domaćim slanim muffinom i slavonskim špekom crne svinje, Seoska shakshuka – sataraš s jajima na oko, spoj poznatih, nostalgičnih okusa hrvatskih sela, Šnita iz snova – pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicama – samo su neka od jela u kojima možete uživati.


“Picekova avantura donosi klasične mlince koji upijaju bogate sokove pečenog piceka, dok sataraš s jajima na oko ostaje vjeran izvornim okusima, s domaćim paprikama i rajčicama koje daju intenzitet svakom zalogaju. Svakako bih izdvojio i domaće štrukle, sir i vrhnje s uštipcima te našu izvedenicu soparnika koji će, vjerujem, postati neizostavan izbor svakog bruncha”, naglasio je Sikavica prilikom predstavljanja brunch menija.
Tu je i Slatka tava, inspirirana dutch palačinkama, ali s tradicionalnim izričajem te neodoljivi carski drobljenac poslužen uz domaći džem ili rastopljenu čokoladu. Osim vrhunskih jela, gosti na bottomless brunchu u Eateriji mogu uživati i u posebno osmišljenim koktelima među kojima se ističe neizostavna Mimosa, Bloody Mary, Bellini i Pelin Sour. Bottomless brunch u ponudi je svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 13h – uz neograničene mimoze, vrhunsku kavu i spektakularne brunch specijalitete. Svoje mjesto možete rezervirati na linku.


Melt
Mjesto u Zagrebu koje nam je jedna od prvih asocijacija na brunch je Melt, koji se prije nekoliko mjeseci preselio na novu lokaciju. Tako sada u Meltovim ukusnim jelima uživamo na adresi Dalmatinska 5.
Brunch se poslužuje svaki dan od 9 do 15h, a na jelovniku se nalazi nekoliko brunch jela. Jedno od njih je Avokado toast, klasik koji poslužuju od prvog dana, a serviraju na domaćem gluten free kruhu. Novost na meniju su Burrata Eggs, tanjur na kojem su servirana dva jaja na oko, buratta, listovi zelene salate, pečene cherry rajčice i domaći kruh.
Još jedna novost su Raspberry pancakes, odnosno palačinke koje dolaze s preljevom od šumskog voća, sezonskim svježim voćem i malinama skrivenima u mekanom, prozračnom tijestu. Brunch ponudu zaokružuje Granola bowl, pripremljena s njihovom domaćom granolom koju odnedavno ponovno možete kupiti za doma. Svoj brunch jelovnik uvijek možete upotpuniti s ostalim jelima iz Meltove ponude te s nezaobilaznim pićima, od kave preko svježe cijeđenih sokova do koktela.
Maredo
Početkom veljače Maredo je uveo subotnji all you can eat brunch koji je odmah postao hit pa je od sada u ponudi i nedjeljom. Za 25 eura po osobi (12,50 eura za djecu) možete uživati u raznovrsnim jelima kao što su sendviči u kroasanu s pršutom, shakshuka, taquitosi, mazalice s poširanim jajem, razne salate itd. i to u neograničenim količinama. Za dodatnih 9 eura po osobi dobivate neograničene količine mimoze.
Brunch se subotom poslužuje od 10 do 16 sati, a nedjeljom od 11 do 13h. Rezervacije su obavezne, a možete ih izvršiti na linku.
Clubhouse Golf
U brunchu možete uživati i u čarobnom okruženju Clubhouse Golfa na Jadranskoj aveniji 6. Brunch je dostupan svakodnevno, dok je nedjeljom poseban doživljaj uz live glazbu, vrhunsku hranu i predivan pogled na golf terene.
Svaki brunch uključuje čašu prosecca, kavu ili čaj, vodu i slatki trio. Cijena menija iznosi 28 eura, dok je vegetarijanski menu 24 eura. Za ljubitelje dodatnog uživanja tu je i Bottomless opcija: neograničen broj mimosa ili prosecca za samo 8 eura, u trajanju od 2 sata.
“Brunch je osmišljen s naglaskom na sharing koncept, jer vjerujemo da je najbolji način uživanja u hrani dijeljenje okusa s dragim ljudima. Cilj nam je omogućiti gostima da u jednom obroku iskuse raznovrsnost i bogatstvo naših menija, kušajući više različitih jela u opuštenoj i ugodnoj atmosferi”, kaže chef Nikola Križanović.
Rezervacije su obavezne, a mjesto možete osigurati putem e-maila info@clubhousegolf.hr, pozivom na broj +385 99 5371 320 ili putem kontakt forme na web stranici.

Boogie Lab
Popularno mjesto za brunch u Zagrebu (i ne samo za brunch), definitivno je Boogie Lab. Otkad je otvoren prije dvije godine, ovaj ugostiteljski objekt u sklopu kompleksa Park kneževa stekao je vojsku obožavatelja pa se i dan danas tamo traži stol više. Prošle se godine Boogie Lab otvorio na još jednoj lokaciji – u Arena Centru, o čemu više možete čitati ovdje.

Brunch se u Boogie Labu poslužuje od 9 do 15:30 sati, a na meniju možete pronaći jela poput kajgane sa slaninom ili jadranskim kozicama, jaja Benedict, tartine s humusom, granolu i Boogie Brekkie, odnosno platu s pršutom, tvrdim kozjim sirom, paštetom od tune, selekcijom domaćih džemova, maslacem i kruhom. Dostupna su i razna peciva iz pekarskog dijela pogona pa svoj brunch možete “začiniti” raznim kroasanima, cruffinima i sendvičima.
Broom 44
Još jedna gastro adresa za brunch popularna među Zagrepčanima, ali i turistima je Broom 44 na Dolcu. Odlična specialty kava te ukusna slana i slatka jela razlog su zbog kojeg je upravo Broom mnogima omiljeno mjesto za brunch.
Ponuda jela mijenja se svakih mjesec dana, no klasični favoriti kao što su omlet, jaja s avokadom i burrata uvijek su dostupni. Jelovnik je osvježen početkom travnja pa trenutno u Broomu možete isprobati burattu u krem juhi od špinata ili bukovače u tempuri na lepinji s medvjeđim lukom, uz paštetu od gljiva, kiselo vrhnje od indijskih oraščića i ukiseljene gljive.
Salo
Malo dalje od Dolca, na Opatovini, smjestio se Salo, farm to table bistro i pekarnica te se brzo smjestio na mapu omiljenih mjesta u gradu gdje mnogi navraćaju na šalicu vrhunske specialty kave, po fine domaće kruhove, na sendviče, slastice (među kojima se ističu genijalni salenjaci) i ostale ukusne zalogaje.
Salo je otvoren od srijede do subote od 8 do 16h, a odnedavno radi i nedjeljom, i to od 9 do 14h. Na Instagramu su poručili da nedjeljom služe sve s menija iz kuhinje tako da slobodno navratite na kajganu, štrukle, tost i ostala fina jela.

Balance brunch & bakery
Na Bijeničkoj cesti na Šalati smjestio se Balance, lokal potpuno posvećen konceptu bruncha. Granola, zobena kaša, french toast, omlet, kajgana s dimljenim lososom, avokado tost i eggs benedict kroasan sendvič samo su dio bogate brunch ponude. Treba naglasiti da Balance funkcionira i kao pekarnica koja nudi raznovrsne pekarske proizvode, a u moderno uređenom prostoru i ugodnoj atmosferi možete uživati i u šarolikoj ponudi pića, od specialty kave, matche, raznih čajeva do cijeđenih sokova.
Brunch se poslužuje od 9 do 14:45h, a meniju se nalaze i neki noviteti poput Balance Breakfast of Champions (kajgana sa sourdough focacciom, servirana uz narezani avokado, grillane kobasice, sotirane gljive, pečene cherry rajčice, svježu salatu i ukiseljeno povrće) i Turkish Eggs (kremasti labneh preliven maslacem s dodatkom harisse, poslužen s tri poširana jaja i kriškom tostiranog sourdough kruha). Cijeli meni možete pogledati ovdje.

Eggspress
Eggspress je već godinama poznato mjesto za doručak i brunch koje se, nakon nekoliko promjena lokacija, skrasio na adresi Vlaška 81 a. Kao što mu i samo ime govori, u Eggspressu se sve vrti oko jaja koje nude u različitim varijantama. Od jaja Benedict, raznih omleta i kajgana, jaja ćete na meniju pronaći u raznim zanimljivim kombinacijama, pa čak i u salati. Prijedlog uz brunch je mimosa koktel od svježe cijeđene naranče i pjenušca ili sok od rajčice. Poslužuje se svaki dan osim ponedjeljka od 9 do 13:30h

Dežman Bar
Smješten u centru grada, a opet skriven od buke i vreve u istoimenom prolazu, Dežman Bar nudi raznovsne opcije za doručak i brunch. Ponuda se sastoji od zdravih namirnica s domaćih OPG-ova s naglaskom na sezonske proizvode. Njihovi obilni doručci ujedno su idealan izbor za varijantu bruncha, baš kao i bogate salate koje možete naručiti i kao glavno jelo. Osim ugodnog interijera, u ukusnim zalogajima možete uživati i na terasi na kojoj se uvijek traži mjesto više.

Otto & Frank
Bistro Otto & Frank u Tkalčićevoj već je godinama poznat po svojoj ponudi doručka i bruncha. Najpoznatije brunch jelo svakako je Zagrebački doručak, odnosno dva pohana poširana jaja na tostiranom kruhu s grilanom šunkom, salaticom, sirom i vrhnjem. Tu su i jaja na oko s grilanom rajčicom, pancetom, papričicama i feta sirom, homemade granola, zobena kaša, french toast, a na jelovniku se povremeno nađu i neka nova jela kao što je Banana nut bread i Salmon & Egg Salad Crostini.
Doručak i brunch poslužuje se svaki dan do 12h, a sve novosti koje uvode na jelovnik najbolje je pratiti na njihovom Instagramu.
Jolie Petite Patisserie
Jolie Petite Patisserie otvorena je kao slastičarnica i odmah je postala jedno od najpopularnijih mjesta u gradu kad su kolači u pitanju. No, Ljupka Gojić Mikić nije stala samo na slasticama pa je nekoliko mjeseci nakon otvorenja u ponudu uvela i brunch jela. Otad je Jolie Petite Patisserie mnogima postao omiljena destinacija za brunch na Knežiji, a onima koji žive na drugom kraju grada – dodatan razlog za posjetiti ju.

Hotel Esplanade
Nedjeljni brunch u hotelu Esplanade već je godinama tradicija. Uz opuštajući ambijent sa zapanjujućim pogledom na legendarnu Oleander terasu, ponuda uključuje bogat izbor tradicionalnih, ali i inovativnih zdravih jela te najboljih hrvatskih slastica. Selekcija uključuje i topla jela iz posebne à la carte ponude te omiljene klasike – tatarski biftek i Cezar salatu.

FOTOGRAFIJE: Restorani