Kada je riječ o ljetnim jelima koja poslužujemo na druženjima s obitelji i prijateljima, kriteriji su vrlo jednostavni: želimo si olakšati život nečime što je brzo gotovo, jednostavno za pripremu, a u duhu sezone je i puno okusa. Zato smo malo zatitrali kada smo vidjeli ovu famoznu platu, koja je dovoljno moćna da razoruža čak i najveće kritičare okupljene oko stola. Burrata Board govori ljeto, govori Italija, govori nepodnošljiva lakoća postojanja – i planiramo ju rekreirati već ovog tjedna.
Meg Quinn s food bloga Ain’t Too Proud To Meg izgradila je biznis na izradi plata i raznih gurmanskih jela i kombinacija stvorenih za posluživanje gostima. Na njenom ćemo Instagram profilu i blogu pronaći baš onu dozu inspiracije koja nam je nedostajala, a biznis je razvila i u smjeru web shopa s vlastitim proizvodima, poput kartica za slaganje plata sa sirom. Neke njene plate možda su ipak malo too much za naš ukus, no ona koja nas je svakako zainteresirala nosi ime Burrata Board. Riječ je o jednoj od njenih najpopularnijih kreacija, koja već par ljeta zaredom postiže viralnu prepoznatljivost, a Meg na svojem Instagramu piše da je riječ o plati koju njena publika najviše voli – i najviše ju je puta rekreirala.
Burrata Board
Što zbog kombinacije okusa, a što zbog lake dostupnosti korištenih namirnica i jednostavnosti njihova slaganja, Burrata Board s razlogom je iskočila na mnogim Instagram feedovima, pa tako i na našem. Ovog tjedna bacamo se u njenu realizaciju, a najbolje od svega je što se ova plata može interpretirati na niz načina i varijacija na temu, dodajući neke druge namirnice u kombinaciju i slažući drugačije oblike. U ovom slučaju korištene su breskve, pršut, burrata, rajčice, višnje, menta i bosiljak.
Priprema
- Narežite rajčice na četvrtinke, prelijte ih malom količinom maslinova ulje, začinite soli i paprom
- Narežite breskve na četvrtinke slične veličine kao rajčice
- Očistite višnje od koštica i prerežite ih po pola
- Krenite slagati: prvo stavite burratu i samo ju zarežite, da i dalje ostane cijela, no da se fragmenti lako mogu odvojiti zajedno s ukusnim kremastim dijelom / ovdje su korištene 2 burrate / prelijte maslinovim uljem i začinite sa soli
- Polegnite pršut / autorica svaku šnitu prereže po pola radi lakšeg serviranja
- Slažite oko sira i pršuta rajčice, višnje i breskve
- Na kraju dodajte rajčicama zdrave i cijele listiće bosiljka, a breskvama listiće mente
Još ideja za Burrata Board pronađite ovdje.
FOTOGRAFIJE: Instagram