Nema puno mjesta na svijetu kao što je Casa Maria Luigia slavnog chefa Massima Botture

28.01.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Putovanja | Gastronomija
#hoteli | #Casa Maria Luigia | #Massimo Bottura

Massimo Bottura nije čovjek koji sjedi na lovorikama. Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih chefova na svijetu tvorac je međunarodnog kulinarskog carstva koje uključuje slavnu Osteriju Francescana i Franceschettu58 u Modeni, Gucci Osteria restorane u Firenci, Seulu, Tokiju i na Beverly Hillsu, restoran Cavallino koji je otvorio u suradnji s Ferrarijem u Maranellu, Torno Subito u Dubaiju, kao i globalnu neprofitnu organizaciju Food for Soul.

Kad je Osteria Francescana 2018. godine po drugi put osvojila titulu najboljeg restorana na svijetu, Bottura i njegova supruga Lara Gilmore nisu sjedili prekriženih ruku, već su tražili novi izazov. A taj je izazov došao u obliku gotovo 250 godina stare kuće koja se nalazi nedaleko Modene – Casa Maria Luigia.

Massimo Bottura i Lara Gilmore

Casa Maria Luigia je mjesto o kojem smo Massimo i ja godinama sanjali. Volim reći da nismo mi pronašli nju, već je ona pronašla nas, jer smo pasivno tražili nešto, priliku da još malo zadržimo naše goste koji dolaze u Osteriju Francescana”, priča Lara Gilmore za The World’s 50 Best, na što Bottura dodaje: “Casa Maria Luigia je ideja zatvaranja kruga ugostiteljstva oko Osterije Francescana. To je nevjerojatno mjesto gdje se možemo vratiti pravom značenju riječi restoran, koja dolazi od latinske riječi reficere, obnoviti – obnavljanje ljudskih duša. Ovdje se osjećam kao kod kuće i to je ono što meni ugostiteljstvo znači – radost davanja.”

Casa Maria Luigia

Smještena u netaknutom kutku doline rijeke Po, u srcu talijanske regije Emilia Romagna, Casa Maria Luigia okružena je poljima kukuruza, voćkama i proizvođačima cijenjenog i poznatog Aceta Balsamica iz Modene i sira Parmigiano Reggiano. Raskošno imanje udaljeno je 20 minuta vožnje od grada u kojem je Bottura rođen i odrastao, a koji je postao dom njegove supruge Amerikanke, koja u Italiji živi sada već 30-ak godina. “I Massimo i ja smo veliki obožavatelji ovog kraja koji nudi razna nevjerojatna blaga: gastronomiju, prirodu, vino, kulturu… I jednostavno smo željeli svim dragim ljudima koji ovdje dolaze sa svih strana svijeta pokazati svu tu ljepotu i kako ovaj kraj izgleda, miriše i ima okus. To je za nas Casa Maria Luigia”, kaže Lara.

Priliku da odsjedne na ovom fascinantnom imanju imao je naš poznati novinar i pisac o hrani, vinu i putovanjima, Hrvoje Petrić. Prošlog su ljeta on i supruga Nastasja na Botturin poziv proveli nekoliko dana s njim i njegovim timom posjećujući Firencu, Modenu, Maranello i Gabicce Monte. “S obzirom na dugogodišnje osobno poznanstvo, bili smo pozvani odsjesti u Massimovom domu, tj. Casa Maria Luigia, vrlo jedinstvenom imanju na kojem svjetski poznati chef živi i provodi najviše vremena”, priča nam Hrvoje. Pojašnjava da imanje datira iz 18. stoljeća, a Massimo i Lara kupili su ga prije šest godina. Dvije godine kasnije, nakon temeljite renovacije, otvorili su ga za javnost.

View this post on Instagram

A post shared by Hrvoje Petrić (@hrvojep)

“Ovaj vrlo autentični dom spoj je tradicije i suvremene umjetnosti i dizajna. Cijelo je imanje do najmanjeg detalja dizajnerski besprijekorno osmišljeno, na svakom koraku ispunjeno vrijednim i unikatnim umjetninama, instalacijama, knjigama, prostorijom s tisućama gramofonskih ploča, bazenom, teniskim terenom, fontanama, prostranim vrtom, acetaiom, kolekcijom luksuznih automobila i motora te, naravno, restoranom. Casa Maria Luigia ima 12 soba (cijene kreću od 450 eura po noćenju za dvoje s doručkom) te još dva velika apartmana i jednu privatnu vilu. U sobama možete naći od fotografija Ai Weiweija, skulptura Sandra Chia i djela Damiena Hirsta do izvrsnih primjera modernog dizajna Mies van der Rohe, Eero Saarinen, braće Castiglioni ili studija Piero Lissoni. Usput rečeno, isti studio radio je i dizajn interijera rovinjskog hotela Grand Park“, govori Hrvoje.

“Home away from home”

“Za nas je Casa Maria Luigia svojevrsni produžetak Osterije Francescana – kao restoran koji je postao veći”, ističe Gilmore dodajući: “To je ugostiteljstvo: ne radi se samo o tome da nekoga prijavite u sobu, navečer mu poslužite večeru ili mu kažete kada je ujutro doručak. Bitno je biti s gostima, ispričati svoje priče i, nadamo se, prenijeti im nešto osobno i autentično.

Foto: Marco Poderi

Otkako je Casa Maria Luigia otvorila svoja vrata javnosti, Bottura i Gilmore znali su da žele stvoriti “home away from home” iskustvo pa su odbacili mnoga tradicionalna hotelska pravila. Gosti su dobrodošli da lutaju po imanju, istražuju njegove kutke, dive se umjetničkim djelima i druže se s osobljem, kojemu je zadatak osigurati da se osjećaju kao da imaju potpunu slobodu. Kad govorimo o gastronomskom dijelu, Bottura, Lara i njihov tim osmislili su potpuno novi koncept. Za voditeljicu kulinarske ponude odabrali su kanadsku cheficu Jessicu Rosval, koja je njihovo povjerenje stekla radeći nekoliko godina u timu Osterije Francescana. Ona je odmah krenula s oživljavanjem ideje da se gosti ovdje trebaju osjećati kao kod kuće.

Jessica Rosval, foto: Stefano Scata

Od doručka do večere

Sve počinje doručkom koji je inspiriran idejom la merenda estiva, odnosno drugog doručka koji poljoprivrednici u ovoj talijanskoj regiji tradicionalno jedu sredinom jutra, nakon što su proveli nekoliko sati napornog rada u poljima. “Želimo da se ljudi osjećaju kao da jedu nedjeljni doručak, ali svaki dan u tjednu”, objašnjava Rosval.

“Doručak je priča za sebe. Toliko poseban i impresivan, vrlo osoban, kakav rijetko u kojem vrhunskom hotelu možete doživjeti. Nerijetko će i sam Massimo biti u kuhinji, jela nastaju tog trenutka, tj. ono što je u sezoni, iz vrta ili obližnjih obiteljskih gospodarstava, uz nezaobilaznu vrhunsku mortadelu, Parmigiano Reggiano sir i Aceto Balsamico di Modena po čemu je ova regija i poznata. Massimo i Lara su tu, srećete ih kako nose povrće iz vrta ili kušaju aceto u svojoj obližnjoj acetaiji, razgovaraju s gostima, zalijevaju cvijeće. Casa Maria Luigia je doista “home away from home”, ali i verzija kuće iz snova”, priča nam Hrvoje.

Tijekom dana, snackovi su uvijek dostupni u kuhinji; male slane pite i slastice inspirirane godišnjim dobima i pripremljene od namirnica iz vrta. Nedjelje su rezervirane za Tòla Dòlza brunch, koji Rosval i njezin tim pripremaju na roštilju, poslužujući ukusne sezonske proizvode, uz veselu glazbu u prekrasnom okruženju uređenih vrtova imanja.

Francescana at Casa Maria Luigia

Na prostoru cijelog imanja nalaze se vrhunski opremljene sjenice u kojima ćete naći frižidere pune pjenušaca, sokova, žestokih pića, ali i razne hrane, voća, i sve je ponuđeno gostima da se slobodno sami posluže koliko god žele. Ne čudi da ovdje redovito dolaze i borave najveće svjetske zvijezde. U sklopu Casa Maria Luigije nalazi se i sjajan restoran Francescana at Casa Maria Luigia kojeg vodi chefica Rosval. Ovdje imate priliku kušati degustacijski menu od 9 sljedova najpoznatijih jela koja su nekada bila na meniju Osterije Francescana. Restoran je otvoren i za vanjske goste”, objašnjava Hrvoje.

Večera u ovom restoranu izgleda kao obiteljsko okupljanje: gosti sjede za zajedničkim stolovima, otvorena kuhinja poziva sve da izbliza promatraju pripremu jela, a Rosval, Gilmore i Bottura izmjenjuju se pričajući priče iza svakog jela, dajući gostima autentičan uvid u njihove živote, ideje i filozofije.

Acetaia Maria Luigia

Tik do Casa Maria Luigije nalazi se Acetaia Maria Luigia koju je Bottura kupio 2022. te obnovio. Nekadašnja acetaia Fabbi (podrum za odležavanje aceta), okružena vinogradima, datira iz 1969. godine i u njoj se nalaze brojne bačvice aceta starijeg od 100 godina.

“Kupnjom acetaie Massimo je došao do 1200 bačvica “crnog zlata” iz Modene, vrhunskog aceta, a prostor je osuvremenio umjetničkim djelima i instalacijama Inga Maurera, Kehinde Wiley, Olafura Eliassona i mnogih drugih. Imali smo priliku kušati neke vrlo stare i jedinstvene primjerke, a Massimo nam je nakon toga pokazao završnu fazu restorana Al Gatto Verde kojeg je upravo tih posljednjih dana ljeta i otvorio”, priča nam Hrvoje.

Al Gatto Verde

Al Gatto Verde je, dakle, najnoviji dodatak ovom spektakularnom imanju, a kombinira tradicionalne elemente s modernom umjetnošću. Filozofija restorana naglašava važnost održivosti i zaštite okoliša. Solarni paneli tako opskrbljuju restoran električnom energijom, a na sve energente primjenjuje se zero-waste koncept. Svaka se emisija reciklira i ponovno koristi.

Foto: Lido Vannucchi

U srcu restorana nalazi se kuhinja oživljena vatrom, što je posveta Tòla Dòlza brunchu. Rosval ju opisuje kao mjesto gdje kreativnost ne poznaje granice, okružena vinogradima i poljima te obasjana vatrom. Opremljena Universo roštiljem iz Toskane i pećnicom na drva iz Modene, kuhinja je vrhunski primjer zanatskog umijeća i kulinarske finese. Bivše staje koje su pretvorene u otvorenu kuhinju i blagovaonicu restorana odražavaju okolni krajolik s materijalima kao što su drvo, rafija i kamen. Umjetnička djela Mikea Bidla i ostalih upotpunjuju ambijent, kao i kreacije poznatog dizajnera svjetla Davidea Groppija koje vizualno naglašavaju kulinarski doživljaj.

Bilo je zanimljivo gledati Massima kako prati završne radove do najsitnijeg detalja. Dok radnici ručno obrađuju kamene kocke koje će postaviti kao dio trijema ispred restorana (nije htio kupiti gotove kocke, već želi da svaka bude ručno obrađena i napravljena na samom imanju), objašnjava mi kako su fuge između kocki rađene s propusnim karbonom, a ispod njih napravljena posebna podloga te tankovi u kojima će se skupljati kišnica koju će zatim filtrirati i dalje koristiti. Massimo nam je pojasnio da je takav materijal toliko porozan i specifičan da ni za vrijeme najveće poplave nemate osjećaj da je po kamenim kockama padala kiša”, govori Hrvoje.

Na meniju restorana Al Gato Verde pronaći ćete divan izbor jela, od klasika talijanske kuhinje do uzbudljivih novih kreacija, kojima igra s vatrom daje poseban štih. Al Gatto Verde je mjesto gdje svaki zalogaj priča priču, zahvaljujući svježim, sezonskim namirnicama koje se dobivaju izravno s lokalnih farmi.

Posebno mjesto na kojemu se svaki gost osjeća posebnim

Casa Maria Luigia je puno više od hotela u koji ćete samo doći prespavati. To je mjesto gdje tim na čelu s Botturom, njegovom suprugom Larom i Jessicom Rosval uspijeva u svojoj misiji da se svaki gost osjeća posebnim. “Tajna je zapravo u autentičnosti, entuzijazmu i dijeljenju s gostima što je više moguće o posjedu, o umjetninama, povijesti ovog mjesta, o tome što je Emilia Romagna. Želimo svima pružiti što bogatije i dublje iskustvo ovog kraja”, kaže Lara Gilmore za The World’s 50 Best.

Buongiorno, benvenuti, venite, ci prendiamo noi cura di voi”, recitira Bottura na talijanskom. U prijevodu – “Dobro jutro, dobrodošli, uđite, dobro ćemo se pobrinuti za vas”. Ova jednostavna mantra – ista ona, ističe slavni chef, koja ga je inspirirala da pokrene organizaciju Food for Soul i njenu misiju da smanji bacanje hrane dok hrani gladne – u srcu je ovog mjesta nazvanog Casa Maria Luigia.

“Što je Casa Maria Luigia? Na kraju krajeva, to je mješavina iskustva našeg života, života posvećenog ugostiteljstvu. Dok sjedimo za stolom, svi smo jednaki. Sreća što vas imamo u našem domu i dijelimo to s vama – to je najnevjerojatniji osjećaj na svijetu, zaključuje Bottura.

FOTOGRAFIJE: Casa Maria Luigia

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5