…možda je najbolje da odmah na početku napravim disclaimer: da, možete ih napraviti sami, no nemojte nas kriviti ako ne ispadnu baaaš točno onako kako ste ih vidjeli na fotografijama. Iza ovih nevjerojatnih slastica ipak stoji jedan od najboljih (a svakako i najzvučnijih) pastry chefova svijeta, Cédric Grolet koji je istinski virtuoz u kuhinji, a svoje poslovno carstvo proširio je i na knjige recepata.
One su vrlo hvaljene zbog zadivljujućih fotografija, inovativnih recepata i detaljnih uputa za izradu slastica, a preporučuju se ne samo ozbiljnim slastičarima, već i amaterima-entuzijastima, koji žele unaprijediti svoje vještine i kreativnost u slastičarskoj umjetnosti i svakako impresionirati ljude oko sebe.
Ime Cédrica Groleta danas je već sinonim za vrhunsko francusko slastičarstvo, a vizualno atraktivne slastice koje stvara na nas ostavljaju dojam istinskih remek-djela. U Francuskoj je već godinama itekako poznat, no čini mi se da ga je svjetska publika ipak najviše doživjela kroz njegova videa izrade slastica koja redovito objavljuje na Instagramu.
Ova videa pregledana su stotine milijuna puta i iako ih sad pokušavaju imitirati i drugi pastry chefovi Francuske i svijeta, nema sumnje da su postala globalni hit upravo zahvaljujući Cédricu. U njima nam pokazuje proces nastanka slatkih kreacija koje će se naći u njegovim slastičarnama, a dojam koji ćete redovito dobiti gledajući ove klipove je “više je više”. Ukratko, vrlo impresivno.
Danas 37-godišnji Cédric, karijeru je započeo kao naučnik slastičarstva sa 16 godina, a nakon rada u nekoliko poznatih slastičarna u Francuskoj, Grolet se pridružio hotelu Le Meurice u Parizu 2011. godine kao sous chef, da bi s vremenom napredovao do pozicije pastry chefa. Nezaustavljivi talent morao je rezultirati vlastitim slastičarnama, pa se tako u njegovim slasticama sada može uživati na tri adrese; dvije pariške (Cédric Grolet Opéra i Cédric Grolet Le Meurice) i jednoj londonskoj (Cédric Grolet at The Berkeley). Ispred njih su vječni redovi, ljudi čekaju u repovima da se zaslade ovim jedinstvenim slatkim kreacijama, pa ako idete, naoružajte se strpljenjem.
Cédric Grolet objavio je nekoliko knjiga o slastičarstvu, koje su visoko cijenjene među slastičarima i pastry entuzijastima diljem svijeta, donose na stotine recepata i iscrpne upute za pripremu. Ako ste fascinirani svime što radi i voljeli biste pokušati učiti od njega kroz pisanu riječ i fotografiju, donosimo 3 knjige recepata Cédrica Groleta na koje vrijedi obratiti pozornost.
Ova raskošna kuharica sadrži neke od Groletovih najinovativnijih recepata (točnije, više od njih 100), u kojima on koristi voće na nekonvencionalne načine, stvarajući slastice koje izgledaju poput pravih voćnih plodova.
Knjiga Fruit također se bavi i idejom sezonske kuhinje, što znači da su svi recepti prilagođeni sezonskom voću, čime se naglašava važnost upotrebe svježih sastojaka. U njoj ćete pronaći detaljne i jasne upute za pripremu svakog recepta, koje su popraćene impresivnim fotografijama slastica, što omogućuje čitateljima da se upoznaju s izgledom i teksturama slastica koje žele pripremiti. U ovom djelu pronaći ćete i neke od Groletovih osobnih priča i iskustava i dobiti dojam da se ovdje “ima što za pročitati”.
Grolet se u knjizi Fruit fokusira na visoku estetiku i vizualnu privlačnost svojih kreacija, stvarajući ukusne slastice koje izgledaju poput umjetničkih djela. Knjiga Fruit je također objavljena na engleskom jeziku, što je omogućilo da postane popularna među ljubiteljima slastica diljem svijeta.
Knjiga Opéra Patisserie je posvećena klasičnom francuskom desertu, Opéra torti. Knjiga je objavljena 2020. godine i sadrži Groletovu modernu interpretaciju ovog klasičnog deserta, kao i drugih klasičnih francuskih slastica, poput macaronsa, madeleinesa i kroasana.
Knjiga sadrži preko 100 recepata, koji su detaljno objašnjeni i bogato ilustrirani fotografijama. Grolet dijeli svoje tajne za izradu savršenih slastica, a svaki recept dolazi s jasnim koracima koji bi, kažu, mogao olakšati pripremu ovih slastica čak i početnicima.
Djelo je na engleskom jeziku, što ga je učinilo popularnim diljem svijeta i među ljubiteljima francuske kuhinje i slastica. Opéra Patisserie postala je klasik među slastičarima i ljubiteljima slastica diljem svijeta, a zasigurno će biti inspiracija svakome tko želi istražiti čarobni svijet francuskih slastica.
Ova knjiga posvećena je cvijeću i sadrži preko 100 recepata za slastice koje koriste cvjetne arome i okuse.
Knjiga Flower otkriva neke od najinovativnijih slastica koje je Grolet ikada stvorio, uključujući slastice koje izgledaju poput pravih cvjetova. Grolet koristi cvjetne esencije, ekstrakte i čajeve za stvaranje nevjerojatnih okusa u svojim slasticama, uključujući slastice od ruža, jasmina, lavande i mnogih drugih vrsta cvijeća.
Igrajući se bojama, oblicima i sastojcima, kuhar smatra cvijeće beskrajnim izvorom inspiracije. Recepti su jednostavni i mogu se napraviti s minimalnom opremom – dovoljna je slastičarska vrećica i vrh. Sve što je potrebno su strpljenje i vještina. Vođeni ilustriranim uputama korak po korak, moći ćete izraziti vlastitu kreativnost oživljenu kroz sastojke, bilo da se radi o Chantilly kremi ili ganacheu.
Gdje nabaviti ove knjige recepata? Na njemačkom Amazonu, Mendo.nl, BooksForChefs…
FOTOGRAFIJE: Mendo.nl